Алгоритъмът на Facebook 2021


Бизнесът търси начини да надвие алгоритъма на Facebook, без да е наясно как работи алгоритъмът през 2021 г.

Facebook алгоритъмът е този, който решава как да нареди и представи отделните публикации. В този процес той оценява потребителската ангажираност много повече от качеството на самото съдържание.

Следователно придава тежест на публикациите, които смята за подходящи за крайния потребител и стимулира тяхната ангажираност. Алгоритмите на Facebook публикуват постовете в определена хронология, която следва принципа на релевантност.

Междувременно до този момент най-сериозният ъпдейт на Facebook алгоритмите бе пуснат през януари на 2018-та година. Изпълнителният директор на Facebook – Марк Зукерберг, бе този, който го анонсира и промотира като вид социално взаимодействие в платформата на социалната мрежа.

Ето какво каза Марк по повод Facebook алгоритмите и как обясни начина, по който се извеждат един след друг отделните постове:

Променям изцяло посоката, която предоставих на продуктовите си мениджъри, като вече се фокусираме върху това да ви помогнем да намерите релевантно за вас съдържание… тоест да дам път на истински смисленото социално взаимодействие. Първите промени, които ще видите, ще се отразят в самия новинарски поток (News Feed), където може да очаквате да виждате повече съдържание от вашите приятели, семейството и избраните от вас за членуване групи. След като направим това възможно, ще виждате по-малко публично съдържание от типа на бизнес, брандови и медийни публикации. Отделно това публично съдържание ще се придържа към същия стандарт – то също ще има за цел да стимулира социалното взаимодействие между отделните потребители.

Как всъщност работят алгоритмите на социалните мрежи?

facebook алгоритъм 2021
Facebook алгоритъмът цени потребителските взаимодействия повече от качеството на съдържанието

При опит на бизнеса да вникне в начина, по който функционират алгоритмите във Facebook, YouTube, Instagram, Twitter и т.н., ключовите прозрения биха могли да му помогнат по-лесно да разбере и овладее различните методи, по които работят тези социалки, за да развива успешен маркетинг в платформите им.

Грег Джарбоу от SEO-PR (агенция за дигитален маркетинг, която той съоснова през 2003 г. с Джейми О’Донъл и сега е неин президент) предоставя ключови изводи по повода в своята статия „Как работят алгоритмите на социалните медии?“, публикувана в Search Engine Journal.

Заслужава си да се обсъди едно от неговите обяснения и по-конкретно гледната точка за термина „parallax”, както и опитът му да контрастира чрез този термин нагласите на маркетолозите и инфлуенсърите спрямо социалните мрежи.

Подходът на маркетолозите се отличава с гонитбата след инфлуенсърите, които постигат значителен рийч на платформите. Съвсем различен е подходът на инфлуенсърите, оценяващи социалните мрежи не по рийча, но по възможностите под формата на аудитория и средства, които им се предлагат.

Според стратегията на инфлуенсърите може да се направи следната класация за техните топ социални мрежи (Benchmark Report, The State of Influencer Marketing 2020):

  • Instagram – 82%
  • YouTube – 41%
  • TikTok – 23%
  • Facebook – 5%

Въпреки че Facebook е на върха на класациите по рийч, социалката слиза надолу през погледа на инфлуенсърите. Докато маркетолозите базират тяхното ценностно ядро върху рийча на кампанията (campaign output’s), инфлуенсърите са онези, които в крайна сметка стават големите победители, защото се фокусират върху крайния резултат на кампанията, на нейното разрастване (program outcome’s) .

Проследяването на начина, по който инфлуенсърите оценяват платформите, може да даде нови стратегически прозрения на маркетолозите в работата им в социалните мрежи.

Как работи алгоритъмът на Facebook?

Броят на харесванията, споделянията и коментарите, които публикацията успява да достигне, определят колко добре алгоритмите на Facebook ще я класират в News Feed. Освен това, ако публикацията води до смислени взаимодействия между потребителите, Facebook ще я класира по-високо.

Това означава, че публикациите, от които потребителите се интересуват или има вероятност към интеракция, ще се показват често в емисиите на потребителите. Постовете от приятели и семейство попадат в категорията публикации с висок приоритет.

Макар това да е добро дошло за потребителите, за брандовете е причина да бъдат ощетени, тъй като публикациите на последните получават по-ниска позиция, оставени са да изчезнат някъде сред базата данни на Facebook.

Именно поради тази причина Facebook се нарежда на дъното на списъка с топ платформи за инфлуенсърите. Тъй като няма значителни възможности инфлуенсърите да печелят пари и да растат в тази социалка от гледна точка на това как действат маркетинговите алгоритми на Facebook, те се отказват от платформата ѝ.

Значителен брой маркетолози обаче продължават да публикуват изображения, видео клипове, постове във Facebook, макар че много малка част от тези материали бива коментирана или харесвана.

Харесванията и последователите на техните страници във Facebook обаче задържат маркетолозите в социалната мрежа, което изобщо не е рационално, като се има предвид малкото количество от 0.0035% от последователите, които всъщност виждат публикациите им, твърди Грег Джарбоу.

Алгоритъмът на Facebook цени ангажираността на потребителите в сравнение с качеството на съдържанието

Facebook алгоритмите ценят потребителските интерацкии повече от стойността на съдържанието, което ги предизвиква – дават превес на тяхната ангажираност в сравнение с количеството публикувано съдържание.

Ако съдържанието във Фейсбук не насърчава значима степен на ангажираност между потребителите, за алгоритмите то не е нищо друго освен купчина отпадъци. Ето защо публикациите на приятели и семейства се радват на по-голямо внимание. Това се дължи на самата гледна точка на потребителя и неговите интереси, отколкото тези на бизнеса и неговите постове.

Същото важи и за платеното съдържание, като ангажираността на клиентите и релевантността определят класирането на рекламите в новинарския поток на потребителите.

Уникалното в алгоритмите на Facebook е контролът върху спама. Въведен през 2018 година, той доведе до премахването на половин милиард фалшиви и спам акаунти от социалната мрежа.

Как да накарате Facebook алгоритъма да ви показва пред повече хора?

Или как да направите Facebook публикацията си по-видима и релевантна за по-дълго време? След като наскоро актуализира алгоритъма си, Facebook отправи молба към своите потребители да приоритизират следните принципи, за да останат уместни и да продължат да се класират по-високо:

  1. Обърнете повече внимание на генерирането на смислени дискусии в социалната медия, отколкото да участвате в общи приказки.
  2. Изкуственото стимулиране към ангажираност дразни алгоритмите на социалната медия, поради което трябва да го избягвате.
  3. Трябва да се дава приоритет за публикуването на оригинално родно видео съдържание.

В заключение: Facebook алгоритъмът дава превес на смислената потребителска ангажираност, затова постовете на приятели и семейства получават по-висок рийч. Бизнесът би могъл да разчита на своя персонал да генерира дискусии от личните си акаунти.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.