Google наказания за мобилните Pop-Ups


мобилни наказания

„Очакваната тенденция предвиди мобилните устройства да вземат връх. Е, те вече го направиха!“

– Ерик Шмит, Изпълнителен директор в Alphabet

Когато Ерик Шмит убедително твърдеше, че мобилните устройства „спечелиха“, той бе дълбоко уверен, че тези миниатюрни джаджи са бъдещето на дигиталния свят.

Именно оттогава започна и агресивната стратегия на Google, която все по-осезаемо отдаваше превес на мобилните версии. Съвсем наскоро от компанията пуснаха две серии специализирани апликации, които да насочват онлайн търговците и държателите на сайтовете за електронна търговия към създаването на по-интуитивно мобилно преживяване за индивидуалния потребител, наред с много други, свързани с въпросните Mobilegeddon и Mobilegeddon 2 инициативи, все така силно ориентирани към мобилното надмощие, включително и като топ резултат от първите страници на търсачката.

И макар за едни да е досадно, а за други – повече от очаквано – инвазията на Google в дигиталния свят продължава своя курс към утвърждаване на строги насоки, които мобилните сайтове трябва да спазват, за да са конкурентно способни в SERP.

В скорошна блог публикация Доантам Фан (продуктов мениджър на Google) съобщава, че до няколко месеца компаниите няма да имат възможността да използват мобилни поп-ъп реклами на интернет страниците си. Ето какво точно споделя той:

„Страниците с натрапчиви рекламни заставки са значително по-слаби в задачата да предложат на потребителя полезно съдържание, което всъщност те са търсили, попадайки на тези страници. Това може да създаде проблеми на мобилните утройства, където екранът и така е по-малък – тоест съдържанието е по-трудно достъпно. За да се подобри мобилното потребителско преживяване в Интернет при резултатите от мобилните търсения, след 10 януари 2017 година страниците, чието съдържание не е лесно достъпно за потребителя, няма  да имат високо позициониране.“

Естествено, за тези, които са наясно колко натрапчиви са изскачащите прозорци в мобилните страници, това не е толкова шокираща новина. И досега те са знаели, че такъв уеб подход намалява значително потребителското преживяване в даден сайт, като продължават да пренебрегват основния приоритет на Google – потребителският опит.

Промяната ще настъпи от януари 2017 година, когато Gogole ще одобри част от mobile-friendly сайтовете, които покриват 85% от SERP стандартите. Всеки сайт, който все още деблокира изскачащите прозорци (известни като заставки „интерстишъл“) ефективно ще бъде наказан и понижен в ранг листата на Google резултатите за мобилната търсачка.

Ето няколко примера, предоставени от Google за непозволени поп-ъпи:

 • поп-ъп, който покрива цялото съдържание или веднага след като потребителят премине от резултатите на търсачката към сайта, или докато разглежда и търси в конкретния сайт;
 • изобразяване на самостоятелни поп-ъпи, които потребителят трябва допълнително да блокира, преди да се придвижи към същественото съдържание на сайта;
 • използване на такъв уеб дизайн, в който горната част на страницата да е изключително сходна с отделно изскачащия поп-ъп, докато оригиналното съдържание да е оставено по-скоро някъде в сянка.

Това съвсем не е първият път на гигантът Google да забранява натрапчивите мобилни реклами. Точно преди една година той обяви, че ще започне да наказва всеки сайт, който изобразява реклама на целия екран и подканва към свалянето на даден софтуер, за да бъде достъпен този сайт. Така че промяната, която ще настъпи през 2017 година е напълно логично продължение на започналия гугълски цикъл в отпор на търговските трикове.

Без значение какво точно цели Google с тази своя политика, факт е, че нейните отделни действия са особено неприятни за собствениците на бизнеси, които използват подобни поп-ъпи, за да привличат повече последователи, за да си осигурят конверсии, за да запознаят аудиторията с последните си оферти и изобщо, за да осъществят основните си маркетингови цели. Така че следва и въпросът: какво остава да направи бизнесът, за да постигне целите си в мобилния свят и да угоди на Google?

Как да се адаптирате. За пореден път.

Досега сте следвали класическия подход: веднага след като Google прокара поредната си промяна, вие си прочитате новите правила и ги внедрявате и в своя сайт. Но ако се вгледаме по-внимателно в тази промяна, ще осъзнаем, че тя не е толкова ограничаваща и негативна.

На първо място, сайтовете с реклами, чиито размери покриват целия екран, изключително много отегчават. Следователно прогонват потребителите си. Юзърите си тръгват, защото предпочитат да намерят търсената информация в уеб страница, която я предоставя директно.

Важно е да отбележи, че Google съвсем не слага всички поп-ъпи под общ знаменател. Например изскачащите прозорци, които изискват потвърждаване на навършени години, използването на бисквитки и подобни технически необходими пояснения, продължават да бъдат позволени. Но и рекламните поп-ъпи не са тотално забранени от Google. Банерите например са позволени, просто има ограничение те да не заемат целия екран.

Google пояснява, че пример за позволен и добър банер е този, който идва от инсталираните към Safari или Chrome приложения за целта. Те изцяло покриват критериите за ненатрапчивост и ползотворно потребителско преживяване на ИТ лидера. Може да се възползвате и от банерите на Hello Bar, както да опитате и с плъгините за WordPress, които създават поп-ъпи с възможност за управление.

Единственото нещо, за което трябва да внимавате е, че от Google не ви дават конкретни размери за разумен поп-ъп или реклама. Така че, всеки път когато се заемате с подобна задача, подробно преглеждайте всички тези ограничения и инструкции на компанията. В тях ще намерите ориентир каква да е приблизителната големина на вашата реклама.

До момента, в който ще трябва да промените всички тези неща, има време. Използвайте го, за да направите необходимите проучвания как да подходите към промяната. Не е нужно да се отказвате от поп-ъпите. Просто ще трябва да се вместите в новите стандарти на Google за мобилни сайтове. Опциите не са никак малко и е напълно възможно голяма част от тях да паснат с вашите конкретни цели.

Вие как мислите: дали тези сериозни промени ще имат особено голямо значение за мобилните сайтове или ще са нищо повече от поредното неудобство, което като техни собственици трябва да превъзмогнете? И какви други промени на мобилно ниво очаквате от Google в предстоящата 2017 година?

Източник: www.sitepronews.com


author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

2 мнения за “Google наказания за мобилните Pop-Ups

 1. ПО-ДОБЪР КОНТРОЛ
  Разберете дали служителите ви спазват зададения от вас етикет на обслужване.
  ПОДРОБЕН АНАЛИЗ
  Детайлно описана статистика, заедно с препоръки за справянето с всички проблеми.
  БЪДЕТЕ В КОНТАКТ

  1. Хитър опит за реклама и линк билдинг… Ще одобря линк при смислен коментар под релевантна публикация с реален профил.

   Ако желаете да представите проекта (когато е завършен), изпратете детайлно подреден текст на email[@]inter-reklama.com и след одобрение, ще имате активна публикация в бизнес категорията с реален линк. 🙂

   С най-добри пожелания,
   Петя

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.