Какво да правят предприемачите, които нямат време за маркетинг


Предприемач сте, но не разполагате с време за маркетинг. Как в такава ситуация да привлечете клиенти? Отговорете си на следните въпроси, които ще определят посоката на развитие на вашия бизнес.

маркетинг

Кои са вашите клиенти? Какво знаете за тях?


Съвременната концепция за маркетинг се е отдалечила доста от обичайните социално-демографски характеристики на “жени на 25-35 години с висше образование, живеещи в големите градове”. Познаването на интересите на клиентите ви позволява да определите къде да ги търсите.

А също и познаването на техните нужди помага да се формулира предложение. Разбирането как изглежда техният типичен ден определя стратегията за комуникация. И дори тонът на комуникация трябва да съответства на начина, по който се изразява вашата таргет група.

Защо купуват от вас? Как приемат решението за покупка?

Какви потребности покрива вашият продукт? Какви проблеми решава за потребителя? Сигурни ли сте, че знаете причините за покупката? В крайна сметка зависи от това как говорите за продукта и къде го промотирате.

Кой продукт е най-популярен? Защо се продава добре?

Това е нещото, което сте направили добре. Анализирайте защо. Помислете дали може да се подобри нещо в продукта, да се направи специален. И общувайте с тези, които го купуват. Те ще ви кажат всичко, което трябва да знаете.

Промотирате ли продукта или той сам се продава?

Ако смятате, че продуктът се продава добре и нищо не е нужно да се прави, за да се популяризира, погледнете на него от друг ъгъл: колко пари можете да спечелите, ако инвестирате в популяризирането на такъв успешен продукт. Колко нови клиенти ще дойдат и ще закупят този продукт, ако получат информация за него.

Как клиентите ви намират?

Анализирайте откъде идват потребителите: чрез локална реклама, онлайн реклама, група или страница в социалните мрежи, печатна реклама? Възможно ли е да направите нещо, така че каналите, по които те вече идват при вас, да станат още по-удобни? Планирайте да промотирате чрез тези канали и в условия на ограничени ресурси.

Какво се очаква да направи потребителят, видял вашата реклама?

Проверете дали във вашите промоционални съобщения има призив за действие като: купете и вземете отстъпка/подарък, регистрирайте се за нашето събитие, абонирайте се и бъдете първият, който ще научи за всички наши специални оферти и т.н.

Ясно ли е на всеки какво трябва да направи, ако съобщението го е заинтригувало – има ли телефон за контакт, формуляр за попълване, бутон за покупка или регистрация? Само много заинтересован купувач ще търси вашия телефонен номер или адрес. Затова не губете и останалите потенциални купувачи.

Имате ли отстъпки за редовни клиенти и програма за препоръки?

Отнася се за оферти като „Доведи приятел и вземи подарък“ и други подобни. Задържането на съществуващ клиент е по-евтино от придобиването на нов. Дайте му отстъпки, точки, специални оферти.

Въведете го в партньорска програма, като му предоставите код за отстъпка, от който ще печели и той, и доведените от него потребители. Поддържайте връзка, ненатрапчиво напомняйте за себе си и предлагайте бонуси.

Кои са вашите конкуренти? Какво може да се научи от тях?

Често предприемачите се страхуват от силната конкуренция. Всъщност това е знак за добро търсене на даден продукт или услуга, че в тази ниша има много пари. Погледнете на конкурентите като на възможност, а не като проблем. Какво правят те по-добре от вас? Какви интересни идеи внедряват?

Особено полезно е да се наблюдават конкуренти от други географски пазари, които фактически не се явяват като ваша конкуренция. Ако взаимствате креативно от техните бизнес идеи, вероятно ще просперирате на вашия пазар.

Заключение

Италианският икономист Вилфредо Парето веднъж отбелязал, че 20% от засадения грах в градината му дава 80% от реколтата. Това му позволило да формулира правило за 20% от усилията, давайки 80% от резултата. Принципът 20/80 се използва не само в работата и бизнеса, но и в други области на живота.

Законът на Парето в този случай работи така: 20% от вашите действия заработват 80% от печалбата ви. Определете кои 20% от тези действия ви носят пари и се съсредоточете върху тях. Ако нямате време за маркетинг, но вложите само 20% повече усилия в него, резултатът ще бъде невероятен.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.