Успешна реклама


Интернет е международна мрежа и световен генератор на трафик с възможност за моментално предаване на рекламата. За разлика от телевизионната и радио рекламата, в мрежата е възможно реализирането на рекламни стратегии със значително по-малко разходи. Думата „мрежа“ говори сама по себе си – паяжина.

Характерно за паяжината е, че каквато и страница да разглеждаме, на нея има и други линкове (препратки), водещи към други страници с линкове и така до безкрайност. Един сайт се изгражда от паяжина – линкове, връзки, препратки. Това търсят търсачките из мрежата.

Колкото повече входящи връзки (от външни сайтове) има даден сайт/страница, толкова той/тя се издига в йерархията на търсачките. И по-вероятно е търсачката при последващо търсене да изведе Вашия сайт по-напред в резултатите от търсенето по определена ключова дума или фраза.

Затова е нужно постоянно „изплитане на паяжината“ – публикуване на обяви в сайтове, съдържащи линк към Вашия уеб сайт. Колкото по-авторитетни са тези сайтове, толкова по-високо ще се оценяват връзките, които сте изградили към сайта Ви. Кои са сайтовете и как да ги използвате:

  • – форуми;
  • – блогове;
  • – търсачки;
  • – директории;
  • – каталози;
  • – социални мрежи;
  • – регистри;
  • – бюлетини.

Ще откриете безброй такива за секунди с търсачката Google. Изпишете в полето за търсене: „безплатна реклама“ + „каталог“ (така, както е написано с кавичките). Задайте търсене – ще се заредят немалко резултати за каталози, в които се предлага безплатна реклама. Регистрирайте се в първите 10, най-авторитетните. По същия метод намирате и другите от горепосочените сайтове. Четете условията във всеки сайт и се съобразявайте с тях. Публикувайте винаги различни и уникални описания.

Практики за ефективна реклама в Интернет

Контекстна реклама – рекламно послание, текстова връзка или рекламна статия в така наречените директории за статии, сайтове за групово пазаруване и безплатни обяви, безплатни справочници за уеб сайтове, електронни книжарници и вестници (издания).

Контекстната реклама се използва при показване на резултатите от търсене в търсачките в зависимост от думите, съдържащи се в запитването. Явява се като „коз“ за повишаване на продажбите на продукти и услуги. „Ключовата дума“, показваща се единствено на потребители, въвели в търсачката точно тази дума. Пример: реклама на „строителна компания“ ще се показва при търсене по думите „строеж“ или „строителство“ и т. н.

Видео реклама (Viral) – атрактивно интро, отразяващо в кратък отрязък от време най-силните моменти от даден бизнес, продукт или услуга. Достига до максимален брой потребители и доказан метод за спечелване на нови клиенти.

Безплатно 30 секундно и атрактивно клипче, можете да си изработите в animoto.com. Качете го в популярни сайтове за видео споделяне като youtube.com, vimeo.com, myspace.com, clip4e.com, data.bg, kaldata.com, vbox7.com.

Банер реклама – пряко рекламиране в тематични сайтове с насочена аудитория. Използват се специални системи за обмяна на банериBanner Exchange. Възможно е и договаряне със собственик на друг уеб сайт за взаимно поместване на банери. Банерът и днес е един от популярните методи за привличане на посетители към даден уеб сайт. Колкото по-привлекателно е посланието му, толкова повече потребители ще кликнат на него.

Споделяне (разгласа) в социалните мрежи – създаване на лични профили и страници във Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest. Същевременно и в българските социалки. Разгласата в социaлните мрежи е най-ефективният метод за безплатна реклама. Осъществява се интерактивен диалог между купувача и продавача. Препоръчителна е интеграцията на бутони за сподели/харесвам във Вашия сайт.

Ефикасен метод за реклама, особено във фейсбук страниците, е споделянето на атрактивни изображения, придружени с интригуващ текст, дори и виц. Под текста поставяте линк към сайта Ви или дадена страница от него. Като цяло, изображението и текстът трябва да са съобразени тематично със статията (линка), която споделяте. Постига се привличане на нови фенове посредством споделянията от настоящите фенове. Не се изсилвайте да пълните страницата си – стремете се към 3-4 силни поста дневно, като целите дискусии по тях.

Подходящ метод за привличане на фенове и потенциални клиенти към фен страницата Ви са уместните коментари в други популярни страници (без да се увличате в спам), подходящи за Вашата сфера на дейност.

Вирусна реклама – клип или статия, разпространяваща се от потребителите в социалните мрежи.

Коментари в уеб публикации и форуми – смислени коментари с полезна информация по темите, обсъждащи се от читателите. Допустимо е включването на хипер връзки към определени тематични страници. Най-използваният вариант за реклама е форумният подпис – текстова фраза под формата на линк. Настройва се от потребителския Ви панел в секцията „Подпис“.

Пример за коментари в уеб публикации може да откриете в портала Otgovor.bg – регистрирайте се и контактувайте директно с питащите, давайте им съответно най-полезен отговор от сферата на Вашата дейност. Ще си спечелите добра репутация, както и безплатна реклама на бизнеса Ви.

Blogging – съвременен метод за реклама в интернет, спомагащ за насърчаване на дадена услуга или продукт. Прилага се текст, съдържащ интересно пресъздадено описание на даден Brand.

Размяна на линкове (бартер) – допринася за покачването на трафика към съответния сайт. Обмяната може да се осъществи дори с конкурентите. Именно тематичността тук е обща, а не сходна. Често собствениците на сайтове разчитат на размяната от връзки въз основа на сходство между сайтовете, като пропускат възможността да удвоят резултатите си от трафик, обединявайки усилията си с конкуренцията. Пропуск и грешна логика.

Всъщност ние се конкурираме със себе си, тъй като нямаме контрол над това, как се държат другите хора. – Pete Cashmore

Електронна поща – дава възможност за масово и персонално общуване. Може да се разработи собствена система за регистрация на потребителите посредством изграждане на лична база данни на всеки потребител.

Редовното ви участие в Интернет ще утвърди вашата реклама. Не са достатъчни еднократните ви регистрации в директории и търcачки (не ги пропускайте все пак). За да сте на върха, приемайте потребителите като същества, а не като средство за парични облаги.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.