SEO за мобилни сайтове


SEO за мобилни сайтове

Елемент от SEO оптимизацията или ключов фактор при посещаемостта на сайта?

Мобилните потребители надхвърлят тези на десктоп машините. В днешни дни това е свършен факт, а не една от тенденциите на бъдещето. За уеб дивелопъра приемането на този факт води до приемане и на друг такъв: SEO оптимизацията на мобилните версии на сайтовете отдавна прие статус на отделно направление в оптимизацията, като се превърна в един от пълноценните и важни фактори за онлайн бизнеса.

Ако уеб сайтът ви все още няма мобилна версия, вие сте изостанали от съвременните тенденции. Дори чисто технически сайтът ви да е достъпен чрез таблет, смартфон или друго мобилно устройство, но не е достатъчно удобен за тях, Google няма да бъде особено благосклонен към вас. Конкурентите с качествени мобилни версии винаги ще ви изместват от челните позиции в търсачките.

3 прости правила, които трябва да запомните, ако имате намерение да изградите мобилна версия на сайта си:

Бъдете мобилни

Мобилната версия на сайт е задължителна. Както разбирате, това е основополагащ постулат. Може да ви струва, че е логично и няма нужда да бъде постоянно напомняно, нали? В такъв случай ще уточним, че не говорим за мобилната версия от старите разбирания. Тогава за какво точно става въпрос? За това, че преди практиката е била да се създават 2 отделни сайта – стандартен за десктоп и мобилен за мобилни устройства, изнесен в отделен поддомейн? Правилно ли е това? Да го кажем простичко: по-добре така, отколкото никак.

Въпреки това, още през 2013 година Google официално сподели своето отношение към мобилизацията на уеб страниците: това е бъдещето на сайтовете – да бъдат адаптирани за всякакви устройства – от ноутбук до смартфон. Колкото по-далеч стигате, толкова по-напред ще излизате в резултатите на търсачката. Сайтът ви не просто ще излиза сред тях, но ще го правите удобен и адаптиран за мобилния потребител. Оттук следва и другото правило:

Бъдете адаптивни

Адаптивният дизайн е модерният в момента термин. Една от причините за неговата широка популярност, се крие в това, че Google постоянно говорят за адаптивността и колко много не одобряват страниците с мобилна версия, изнесена в отделен поддомейн. В препоръките за разработка на уеб сайтове, оптимизирани за смартфони, е написано съвсем директно:

Страниците с адаптивен дизайн, т.е. страниците, които еднакво добре и адекватно се зареждат на различните мобилни устройства с единно URL или с единно HTML за потребителите на различни джаджи, използващи CSS само за изменяне на параметрите на показването на отделните елементи, са стандартът, препоръчван от Google.

Терминът адаптивен дизайн говори сам за себе си – сайтовете автоматически се адаптират към различните типове устройства, в това число и мобилните, без да „похабяват“ своята лесна навигация. Контентът, изображенията, елементите на навигацията, размерът на шрифтовете – всички те се подравняват според екрана на потребителя.

Замислете се над всичко това. Собствениците на различни джаджи, които обичат да сърфират, ще се чувстват наистина комфортно на страницата ви. Край на неприятното скролване, за да разгледат една единствена картинка, както и на излишните кликове за увеличаване размера на буквите. Освен това сайтовете с адаптивен дизайн се поддържат много по-лесно. Съвсем няма да ви се налага да обновявате всяка отделна версия – за десктопа, за таблета или за смартфона – достатъчно е да обновите една, която е обща и за останалите.

Бъдете ориентирани към клиента

Въз основа на проучвания във връзка с активността при търсенето, собствениците на мобилни устройства стигнаха до следните изводи:

  • всяко трето търсене, направено от мобилно устройство, е свързано с локални услуги и стоки;
  • 61% от мобилните потребители използват намерения в мрежата телефон за връзка, а 59% от тях лично посещават указания адрес на компанията, офиса или стоката;
  • 79% от собствениците на смартфони търсят в мрежата допълнителна информация за стоката, след като я видят на ТВ реклама, в печатно издание и т. н. При това 79% от сайтовете на големите рекламодатели не са все още адаптирани за мобилни устройства.

Не е нужно да бъдете опитен маркетолог, за да прецените правилно значението на тези показатели: бъдещето е в онлайн маркетинга за мобилните устройства. В днешни дни резултатите от SERP-a на Google, които са на сайтове, неадаптирани за смартфон, не са приоритетни. Замислете се колко потенциални клиенти губите в момента.

Индустрията на мобилните устройства се развива изключително бързо, като всеки ден нови и нови потребители оценяват предимствата им. Адаптирайте сайта си към тези предимства и мобилните потребители ще станат ваши клиенти.


Още информация за адаптивен уеб дизайн в archive.today


author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.