До 2021 година 3.4 милиона българи ще пазаруват онлайн

електронна търговия

Потребителите на електронната търговия в България

Според eShopWorld понастоящем в България има 2.4 милиона потребители на електронната търговия, като до 2021 г. броят им ще достигне общо 3.4 милиона – 59.6% от общото население. Средният потребител харчи онлайн 201 USD, което ще нарасне до 224 USD до 2021 г.

Повечето онлайн потребители в България предпочитат да плащат с наложен платеж. Този метод има дял от 60-70% и е най-популярният в българската електронна търговия. Кредитните и дебитните карти са приблизително с 20% дял, като всички основни кредитни карти се използват онлайн от 2016 г. ePay и EasyPay заемат дял от 5-10%. Алтернативните методи за плащане са едва 1-2% и включват SEPA, Mint, Mobiamo и TrustPay.

Онлайн методи за плащане в Европа

През 2017 г. DPDgroup пусна доклад E-shopper barometer, който отчита най-популярните онлайн методи за плащане в Европа.

Когато става дума за заплащане на стоки, поръчани онлайн, купувачите в Европа предпочитат да плащат чрез цифрови портфейли като PayPal и Alipay. Visa и Mastercard също са много популярни, следвани от местни банкови кредитни и дебитни карти.

методи за плащане в Европа
Източник: dpd.com

В Западна Европа е популярно плащането с кредитни или дебитни карти. Но и тук има големи различия между страните. Например в Холандия кредитната карта не е много популярна, тъй като 84% от холандците използват националния метод на плащане iDeal за онлайн покупки. И в Германия потребителите предпочитат да плащат чрез фактура и цифрови портфейли, последвани от директни банкови преводи. Португалия е единствената страна, в която Visa/Mastercard не се показва в топ три от най-популярните начини на плащане.

В Източна Европа наложеният платеж (cash on delivery) все още е най-популярен метод. В Словакия например 72% от онлайн покупките се плащат при доставка. А в Полша мнозинството от потребителите (51%) използват платформата Payu, която е популярна и в Турция.

Всяка страна има своите специфични нужди, когато става въпрос за плащане онлайн. Затова интернет магазините трябва да се адаптират към тези нужди, ако целят повече продажби в Европа.

Популярни методи за плащане за всяка страна
ДържаваМетод %
АвстрияInvoice43%
БелгияVisa/Mastercard51%
ХърватияDigital wallet53%
ЧехияBank transfer58%
ЕстонияBank transfer67%
ФранцияVisa/Mastercard45%
ГерманияInvoice51%
УнгарияCash on delivery54%
ИрландияDigital wallet46%
ЛатвияVisa/Mastercard56%
ИталияDigital wallet51%
ЛитваBankLink66%
НидерландияiDeal84%
ПолшаBank transfer52%
ПортугалияDigital wallet62%
РумънияCash on delivery69%
СловакияCash on delivery72%
СловенияCash on delivery53%
ИспанияDigital wallet57%
ШвейцарияVisa/Mastercard55%
United KingdomDigital wallet46%

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.