Pinterest забрани рекламите за отслабване, за да предотврати боди шейминг


На 1-ви юли 2021 година Pinterest окончателно забрани рекламите за отслабване, за да се бори с боди шейминг (засрамване на тялото) и да защити психичното здраве на потребителите. Шейминг е хейт за визията на човек – твърде нисък, висок, дългонос, пълен и т.н. А терминът „боди шейминг“ означава карането на лице със затлъстяване да се срамува заради тялото си, защото не отговаря на определен идеал или стандарт.

реклами за отслабване

Публикациите и изображенията, които популяризират загуба на тегло, ревюта на продукти за отслабване, идеализиране или омаловажаване на определени типове фигури, реклама на всички продукти, които претендират за загуба на тегло чрез нещо за носене или приложено върху кожата, както и препратки към индекси на телесна маса (ИТМ) или подобни индекси, са забранени на социалната мрежа.

Решението е породено от проучване на Националната асоциация за хранителни разстройства (NEDA). В него се посочва, че след пандемията се наблюдава рязко увеличение на нездравословните хранителни навици и разстройства сред младите хора. Pinterest заяви, че промените в правилата са необходими, за да се подкрепят хората по света, които се чувстват психологически неудобно поради склонност към напълняване.

Pinterest е мястото, където хората идват за вдъхновение, за да създадат живота, който обичат. Това е мястото, което принадлежи на всеки, независимо от формата или размера на тялото. Ние даваме на пинерите възможността да планират лятото си без реклами за загуба на тегло в емисиите ни, така че да могат да се съсредоточат върху най-важното, казват от компанията.

Според изявлението на Pinterest, след промяната в рекламната политика, те се превърнали в единствената голяма онлайн платформа, която забранява всички реклами за отслабване. Преди това социалната мрежа вече беше забранила рекламата на хапчета, хранителни добавки и процедури за отслабване, както и публикуване на изображения или подигравки над различни типове тяло.

Рекламите, популяризиращи здравословен начин на живот и навици или фитнес услуги и продукти, ще продължат да бъдат разрешени, стига да не се фокусират върху отслабване.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.