Примери за некоректни реклами


Рекламната индустрия е изключително развит и печеливш бизнес. Но като всеки спекулативен похват, занимаващ се с човешката психика и възприятия, имащ за основна цел да продаде даден продукт или услуга, тя си служи с доста манипулативни техники, които често се оказват подвеждащи и дори некоректни.

некоректни реклами

Ясно е, че в стремежа си дадена фирма да утвърди и популяризира свой продукт, тя ще се постарае да го представи като най-ефикасен, иновативен и уникален, от който и да е друг подобен артикул на конкурентна компания. А професионалните екипи, създаващи рекламите, често използват подвеждащи послания или изображения, за да задоволят изискванията на рекламодателите.

Подвеждащата реклама

Най-често срещаните реклами, продаващи продукти за отслабване или козметика срещу проблемна кожа, използват илюстрации чрез снимки, показващи потребители на продуктите, преди да започнат да ги употребяват и след това. На тях се забелязват режисираните фотографии, въздействащи както на сетивата, така и на психиката на зрителите.

Снимките „преди” са в приглушени черно бели цветове, моделите – без грим и в тъмни дрехи. При снимките „след” атмосферата е съвсем различна – усмихнати лица на клиенти, облечени с цветни и красиви дрехи, светъл фон и позитивно настроение. Внушението е, че именно този продукт ще промени живота на зрителя и ще го направи щастлив.

За некоректни реклами се считат такива, в които продуктите се представят за здравословни и полезни, без да притежават описаните свойства. Разпространяващи подвеждащи твърдения, премълчаващи качествата на продукта и подчертаващи характеристиките му като изключителни.

Създаващи представи, които не отговарят на реалността. Реклами, в които зрителите се убеждават, че решението на техен проблем се крие именно в рекламирания продукт. Виден пример са масово предлаганите в аптеките и дрогериите таблетки, капсули, дъвки и бонбони за възвръщане на елегантната фигура при жените.

Напоследък в училищата се рекламира опасна ваксина против рак на маточната шийка – Human papillomavirus (HPV). Според информация на Барбара Лоу Фишър, директор на Националния център за информация относно ваксините, към днешна дата са регистрирани 43 смъртни случая на млади момичета, тежки увреждания, парализи и стотици докладвани странични реакции.

Некоректната реклама е в категорично несъответствие с етичните норми и принципи на бизнес етиката от гледна точка на коректност, лоялност и позитивност към потребителите.


author

Анелия Георгиева

Професионален опит с авторски текстове – от футболни прогнози и статии за билярдни маси, до теми за панически атаки и алкохолизъм, както и с текстове с цел SEO.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.