Маркетингът през 2020


маркетинг 2020
Понякога е важно да погледнем напред, да разберем накъде вървим и да знаем какво да очакваме. Маркетингът като всяка друга сфера на дейност търпи своите промени и изменя тенденциите си за развитие.

Технологиите продължават да напредват с бързи темпове, а маркетингът е пряко свързан с тях. Тук някой би казал, че можем да очакваме още по-голямо дигитализиране в сферата, което за някои може да е чудесно, но анализатори твърдят, че през 2020 година ще забележим отстъпване от технологиите и автоматизацията и наблягане върху хората.

Маркетинговите тенденции, които ще доминират в следващите 12 месеца, ще включват клиентски опит, ангажиране на служителите и визуализация на съдържанието.

Маркетингът надхвърли брандинга и рекламата, затова маркетолозите трябва да работят заедно с други отдели, за да се съсредоточат върху изграждането на незабравимо преживяване на клиентите и ангажирането им за дългосрочни взаимоотношения.

Прогноза за маркетинг тенденциите

Година на клиента

Виждаме огромна промяна в разбиранията за това какво всъщност представлява маркетингът. Стремежът на всяка цена да се убеждават хората да купуват продукти, вече липсва. Приоритетът е насочен към осигуряване на позитивни клиентски преживявания, които карат хората да се връщат за още. Когато съсредоточеността е върху изграждането на положителен бизнес модел и осигуряването на качествено обслужване, маркетингът започва да работи сам за себе си.

Ръстът на онлайн съдържанието дава на потребителите голяма сила. Те вече не са пасивна страна, когато става дума за новости на пазара. Те не чакат да бъдат убедени колко страхотни са продуктите, а сами наблюдават и анализират според предпочитанията си. Това означава, че трябва да им предложим нещо повече от информация.

Макар и бизнесът да се съсредоточава все повече към клиентското преживяване, все още според статистиката, компаниите, които го осигуряват, са твърде малко.

Ефективността, удобството, информираното и приятелско обслужване и лесните опции за плащане са това, което хората ценят най-много. Съвременната технология обаче, персонализацията, мобилният достъп и имиджът на марката, са тези аспекти, които допринасят за цялостното потребителско изживяване.

Ангажиране на служителите

  1. Ако ефикасното и приятелско обслужване е крайъгълният камък на страхотното преживяване на клиентите, как гарантирате, че предоставяте това? Отговорът, разбира се, е във вашите служители.
  2. Те са човешкото лице на вашата марка, така че концентрирането върху взаимодействията между вашите служители и вашите клиенти трябва да бъде ключовата част от маркетинговата ви стратегия.
  3. Трябва да сте сигурни, че служителите ви искат вашият бизнес да успее толкова, колкото го искате и вие самите.
  4. Всеки служител трябва да е добре запознат с концепцията на фирмата и да се съобразява с мисията и ценностите на вашата марка.
  5. Не можете да очаквате вашите служители да се грижат за клиентите, ако те не са доволни от работните условия, които им предлагате.
  6. Постигането на високо ниво на ангажираност на служителите е първата и най-важна стъпка за подобряване на клиентското преживяване.

Визуализация на съдържанието

Въпреки че напредъкът в гласовото търсене със сигурност влияе върху начина, по който ще създаваме съдържание сега и в бъдеще, не бива да пренебрегваме и визуалното съдържание.

Изследванията показват, че хората предпочитат визуалното съдържание пред обикновения текст. Google, Pinterest и други компании инвестират в технологията за визуално търсене, което е доказателство за предпочитанията на клиентите.

Визуалните файлове се запомнят по-лесно от текстовото съдържание. Добавянето на визуализации на данни, инфографика, изображения и видеоклипове към текста, не само го прави по-интересен и привлекателен, но помага и за по-лесно усвояване на информацията.


author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Едно мнение за “Маркетингът през 2020

  1. Добре написана статия с много полезна информация. Съгласен съм с твърдението, че използването на визуални материали е много добра тактика 🙂

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.