Как да продавате собствен продукт?


Продажбата на собствен продукт има много предимства, които могат да ви помогнат да развиете успешен бизнес. Някои от тях са:

1. Имате пълен контрол върху качеството, цената и дизайна на вашия продукт. Вие можете да го адаптирате според нуждите и предпочитанията на вашата целева аудитория.

2. Отличавате се от конкуренцията с уникалността и иновативността на вашия продукт. Вие можете да създадете силна марка и лоялни клиенти, които ценят продукта ви и ви препоръчват на други.

3. Имате по-голяма печалба, тъй като не плащате комисионни или такси на посредници или доставчици. Също така можете да оптимизирате разходите си за производство и реклама.

4. Имате възможност да продавате вашия продукт онлайн, което ви дава достъп до голям и глобален пазар. Можете да използвате различни платформи и канали за промотиране и дистрибуция на вашия продукт.

как да продавате собствен продукт

За да продавате собствен продукт онлайн, има 3 основни възможности, от които можете да се възползвате:

Продажби чрез собствен електронен магазин

Това ви дава пълен контрол върху дизайна, функционалността и маркетинга на вашия продукт. За да създадете свой собствен електронен магазин, ще ви трябват следните неща:

 1. Името и домейна на вашия магазин. Изберете име, което е лесно за запомняне, отразява вашия продукт и не е заето от друг сайт.
 2. Изберете платформа за хостинг. Това е услуга, която ви предоставя място в интернет, където да публикувате вашия сайт. Има много различни платформи за хостинг, които варират по цена, скорост, сигурност и поддръжка. Някои от най-популярните са Shopify, WooCommerce, Magento и BigCommerce.
 3. Изберете CMS за генериране на съдържание. Това е софтуер, който ви позволява да управлявате съдържанието на вашия сайт, като добавяте продукти, описания, снимки, цени и др. Някои от най-известните CMS са WordPress, Joomla, Drupal и Squarespace.
 4. Персонализирайте вашия продукт или услуга. Използвайте качествени снимки, атрактивно описание, ясни цени и лесни за използване бутони за поръчка. Също така, добавете информация за доставка, връщане, гаранция и контакти.
 5. Добавете методи на плащане. Това са начини, по които вашите клиенти могат да ви платят за вашия продукт. Най-често използваните методи са кредитни и дебитни карти, PayPal, Stripe, Apple Pay и Google Pay.
 6. Създайте професионален блог, който придружава онлайн магазина. Това е добър начин да привлечете повече посетители към вашия сайт, като предоставяте полезна и интересна информация, свързана с вашия продукт. Можете да пишете за предимствата, функциите, историите, отзивите и съветите относно продукта.
 7. Регулирайте правни въпроси. Това са неща, които трябва да спазвате, за да избегнете неприятности със закона, като регистриране на фирма, плащане на данъци, защита на личните данни, спазване на авторски права и др.

Продажби посредством маркетплейси като bazar, olx, amazon, ebay, etsy

Това са платформи, които ви позволяват да публикувате вашите продукти на готови сайтове с много посетители и клиенти. Предимството на този метод е, че не трябва да се занимавате с изграждането и поддръжката на собствен сайт, а само да се фокусирате върху продукта си.

Недостатъкът е, че трябва да плащате такси за използването на платформата, да се конкурирате със стотици други продавачи и да спазвате правилата на платформата.

За да продавате посредством маркетплейси, следвайте следните стъпки:

 1. Изберете подходящ маркетплейс за вашия продукт. Различните маркетплейсове имат отличителни аудитории, цени, условия и изисквания. Например, bazar и olx са подходящи за продажба на всякакви стоки в България, amazon и ebay са подходящи за продажба на нови и употребявани стоки в международен мащаб, а etsy е подходящ за продажба на ръчно изработени и винтидж стоки.
 2. Създайте акаунт и профил на маркетплейса. Това е необходимо, за да можете да публикувате вашия продукт, да комуникирате с клиентите и да получавате плащания. Попълнете вашия профил с информация за вас, продукта и вашия магазин. Използвайте качествени снимки и описания, за да привлечете вниманието на потенциалните купувачи.
 3. Публикувайте вашия продукт на маркетплейса. Следвайте инструкциите на платформата, за да добавите продукта в подходящата категория и подкатегория. Изберете цена, състояние, доставка и връщане. Използвайте ключови думи и тагове, за да оптимизирате продукта си за търсачката на маркетплейса.
 4. Промотирайте продукта на маркетплейса. Използвайте различни методи, за да повишите видимостта и продажбите му. Например, можете да платите за реклами на маркетплейса, да участвате в акции и отстъпки, да създавате своя собствена страница на Фейсбук или Инстаграм, да изпращате бюлетини на своите абонати, да се свързвате с блогъри и инфлуенсъри, да събирате отзиви и рейтинги от своите клиенти и др.

Продажби през социалните мрежи като Facebook и Pinterest

Това са платформи, които ви позволяват да създавате и споделяте съдържание. За да продавате свой собствен продукт, имате няколко опции, които можете да използвате. Ето някои от тях:

Използвайте Facebook Shops

Това е функция, която ви позволява да създадете собствен онлайн магазин във Facebook, където можете да показвате и продавате вашия продукт директно на вашата Facebook страница или в Instagram. Можете да персонализирате вашия магазин с различни теми, цветове, изображения и лога. Можете също така да използвате Facebook каталог, за да управлявате продукта си и да го синхронизирате с други платформи като WhatsApp и Messenger. За да създадете Facebook магазин, трябва да имате Facebook страница за вашия бизнес, да се регистрирате в Facebook Commerce Manager и да следвате съответните стъпки за настройка.

Използвайте Pinterest

Това е платформа, която ви позволява да споделяте и откривате визуално привлекателни идеи за различни теми, като мода, храна, дом и др. Можете да използвате Pinterest, за да продавате вашия продукт, като създадете така наречени „пинове за покупка“. Това са пинове, които съдържат информация за цена, наличност и линк за покупка на вашия продукт. Когато потребителите виждат вашия пин за покупка, те могат да го запазят, да го споделят или да го купят директно от Pinterest. За да създадете пинове за покупка, трябва да имате Pinterest бизнес акаунт, да се свържете с одобрен партньор за Pinterest или да използвате Pinterest каталог и да следвате съответните стъпки за настройка.

Използвайте Facebook Marketplace

Това е място, където можете да публикувате обяви за продажба на всякакви стоки, като дрехи, мебели, електроника и др. Можете да използвате Facebook Marketplace, за да продавате вашия продукт на локални или национални потребители, използвайки Facebook профила си, като добавяте снимки, описания, цени и методи на доставка. Когато потребителите виждат вашата обява, те могат да ви изпратят съобщение, да ви зададат въпроси или да ви направят оферта. За да публикувате обява във Facebook Marketplace, трябва да имате Facebook профил, да отворите Marketplace и да следвате стъпките за публикуване.


author

Г. Киров

Уеб девелопър, онлайн реклама и PR. Изработва ефективни лендинг страници и модерни One Page сайтове съобразно мобилните тенденции на пазара, базирани на HTML5, CSS3, JS, AMP HTML, както и други уеб решения като онлайн магазини и custom решения. Предлага уменията си като фронт енд и бек енд разработчик и в сътрудничество с други уеб агенции.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.