Разумният избор на опаковъчни материали

Едно от важните изисквания за дизайна на опаковката е да се разберат и овладеят видовете, свойствата и употребата на опаковъчните материали и да се избират разумно.

Принципи на избор на опаковъчен материал

Изборът на материали е съществено важен за дизайна на опаковката. Ако материалът не е подходящ, това ще доведе до ненужни загуби за предприятието. Изборът на опаковъчни материали трябва да се решава според характеристиките на самите продукти и основните принципи на науката, икономиката и опазването на околната среда.

хартиени чанти

Въз основа на търсенето на продукта

Изборът на материали не е произволен. Материалът трябва да бъде избран според характеристиките на стоките, като формата (твърда, течна и т.н.), дали е корозивен и летлив, и дали трябва да се пази от светлина. Необходимо е да се вземе предвид и класът на продуктите. Опаковъчните материали на висококачествени продукти или прецизни инструменти трябва да обърнат голямо внимание на техния естетичен външен вид и отлично представяне. Опаковъчните материали за продукти от среден клас трябва да обръщат еднакво внимание на естетиката и практичността, докато тези за стоките с нисък клас да дават приоритет на практичността.

Защита на стоките

Опаковъчните материали трябва ефективно да защитават стоките, така че е задължително да имат определена здравина, издръжливост и еластичност, за да се адаптират към въздействието на натиск, удар, вибрации и други външни фактори.

Икономически и екологични

Опаковъчните материали трябва да бъдат избрани, доколкото е възможно, от широка гама от източници, удобни, евтини, рециклируеми, разградими, незамърсяващи материали за обработка, така че да не причиняват обществени опасности.

Общи опаковъчни материали и техните експлоатационни характеристики

Разнообразието от опаковъчни материали е голямо, като често се използват хартия, пластмаса, метал, стъкло, керамика, естествени материали, композитни и нови разградими материали за опазване на околната среда.

Опаковъчни материали от хартия

В целия процес на разработване на дизайна на опаковката, хартиеният опаковъчен материал, като общ опаковъчен материал, се използва широко в производствената и житейската практика, от промишлени продукти до хартиени чанти, подаръчни кутии от обща опаковъчна хартия до композитна опаковъчна хартия – всичко това показва очарованието на хартиените опаковки. Обработката на хартиения материал е удобна, на ниска цена, подходяща за масово механизирано производство и фин печат, и има предимствата на рециклирането, икономическата и екологичната защита.

Пластмасови опаковъчни материали

Пластмасата е синтетичен полимерен материал, лесен за производство, с характеристики на водоустойчивост, влагоустойчивост, устойчивост на масло и изолация. С изобилие от суровини, ниска цена и отлична производителност, той се превърна в най-бързо развиващият се опаковъчен материал в света през последните 40 години и е един от най-важните опаковъчни материали в съвременните търговски опаковки.

Опаковъчни материали от метал

Като един от традиционните опаковъчни материали, металът се използва широко в опаковките на индустриални, транспортни и търговски продукти.

Опаковъчни материали от стъкло и керамика

Основните материали на стъклото са кварцов пясък, сода каустик и варовик. Той се характеризира с висока прозрачност, непропускливост и устойчивост на корозия, нетоксичен и безвкусен, със стабилни химически показатели и ниски производствени разходи, като може да се изработи в прозрачни контейнери с различни форми и цветове. Стъклото се използва широко в опаковките на масло, вино, храни, напитки, конфитюри, козметика, подправки и фармацевтични продукти.

Керамиката има добра химическа и термична стабилност и може да устои на висока температура и корозия на различни химически лекарства. Бързите промени в топлината и студа нямат ефект върху керамиката, няма деформация и влошаване в продължение на години. Тя е идеален опаковъчен материал за храни и химикали. Много керамични опаковки сами по себе си са отлични занаяти и имат уникална приложна стойност в областта на традиционното опаковане.

Природни опаковъчни материали

Естествените опаковъчни материали се отнасят до листа, стъбла, пръчки, влакна и т.н., които могат да се използват директно или преработени в плочи или листове.

Композитни опаковъчни материали

Композитният материал е направен от два или повече вида материали чрез определен метод и технически средства, така че да има характеристиките на различни материали, за да компенсира недостатъците на един материал, образувайки перфектен опаковъчен материал с цялостно качество. В сравнение с традиционните материали, композитните материали имат предимствата на спестяване на ресурси, лесно рециклиране, намаляване на производствените разходи и на теглото на опаковката. Затова са все повече ценени.

Нови екологично разградими опаковъчни материали

Новите екологични материали са композитни материали, разработени за смекчаване на бялото замърсяване, които обикновено се правят чрез смесване на дървен материал или други растения. Такива опаковки са биоразградими, не причиняват замърсяване и са основната посока на развитие на опаковъчните материали в бъдеще.

author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.