Инвестицията в сребро с по-добри печалби от инвестицията в злато


Напоследък пазарът на сребро претърпя силна турбулентност. Прогнозите за инфлация стават все по-горещи, докато Федералният резерв на САЩ заема все по-агресивна позиция. Въпреки това фактът, че сивият метал е подценен, остава непроменен.

инвестиция в сребро

Среброто често се използва като защита срещу инфлацията. Металът е доста полезен при енергийния преход. Фактът, че много централни банки, особено американската, са все по-стриктни в регулирането на цената му, може да предизвика негативна тенденция за всички благородни метали и за производствената индустрия.

При рецесия обаче централните банки на много страни ще бъдат принудени отново да печатат повече пари. Това ще увеличи цените както на златото, така и на среброто. Въпреки, че това е известен факт за златото, той е още по-верен, когато говорим за среброто, тъй като цените на последното са по-променливи.

Среброто се използва за направата на съдове и бижута. Също така е незаменимо в батериите, стоматологията, стъклените покрития, LED чиповете, медицината, ядрените реактори, фотографията, RFID чиповете за проследяване на пакети или пратки по целия свят, полупроводниците, сензорните екрани, пречистването на вода и консервантите за дърво.

Известно е че този благороден метал се използва най-вече за производството на батерии, микрочипове и полупроводници. Търсенето на тези нужди непрекъснато нараства. Но най-големият потенциал за нарастване на търсенето се дължи на алтернативните енергийни източници. Среброто се използва при производството на електрически акумулатори и соларни батерии.

Електрическите превозни средства се нуждаят от енергия, която обикновено идва от традиционни източници като нефт и газ, за да ги задвижва. Това може да се окаже проблем в днешно време, но не означава, че търсенето на електрически превозни средства няма да расте. Всъщност производството ще да продължи да расте, от което следва че ще расте и търсенето на сребро за производство на такива батерии.

Същото се отнася и за соларните панели. Стотици икономики днес се опитват да разрешат най-голямата енергийна криза от 70-те години на миналия век. Търсенето на слънчеви панели нараства, като производителите използват много повече сребро за производството им, отколкото преди.

Например, според Джефри Крисчън, един от водещите експерти в областта, слънчевата енергия е нараснала от почти никаква употреба на сребро преди 25 години до около 120 милиона унции сребро годишно сега. Тенденцията вероятно ще продължи. Така че, при всички други фактори, оставащи същите, търсенето на индустриално сребро трябва да се увеличи.

Централните банки на САЩ, ЕС и Англия стават все по-строги. Показанията за инфлация се движат близо до най-високите си нива от десетилетия – годишната инфлация за Съединените щати е 7,5% за 12-те месеца, приключващи през януари 2022 г. (най-високият процент от февруари 1982 г.).

Икономиката на Китай се свива, което означава, че нивата на производствена активност са доста ниски и намаляват. Това е важно, тъй като Китай е най-големият вносител на суровини и износител на промишлени стоки. Така че всяко забавяне на китайската икономика се отразява значително на предлагането на промишлени стоки и търсенето на суровини.

Тези фактори са доста опасни за глобалната икономика. Те влияят и върху търсенето на сребро. Въпреки това, рецесиите стимулират централните банки в крайна сметка да се стегнат и да облекчат паричните условия, т.е. да печатат повече пари. Това ще повиши цените на среброто, тъй като лъскавият сив метал служи и като защита срещу инфлацията.

Още един аргумент срещу по-голямото търсене на сребро са по-високите разходи за енергия. Среброто е индустриален метал, а разходите за енергия по света, особено в Европа, са най-високите от десетилетия. Така нивата на производство падат, защото производителите не могат да реализират добри печалби поради по-високите разходи за енергия. Поради това търсенето на индустриални метали, включително сребро, пада.

Същевременно енергийната криза е и положителен фактор за цените на среброто, защото добивът на сребро изисква много енергопотребление. Тъй като цените на енергията са толкова високи, миньорите са принудени да намалят нивата си на активност. Очевидно ниските нива на добив означават намалено предлагане на сребро, което е положително за цените на този благороден метал. Така че енергийната криза може да играе и в двете посоки за среброто. Това може да бъде и добър възходящ катализатор, и обратен фактор.

Напоследък сме свидетели на висока волатилност на пазара на сребро. В резултат на агресивните мерки на централните банки на САЩ, ЕС и Англия цените както на златото, така и на среброто са подложени на значителен натиск, като на златото са по-стабилни от тези на среброто. Но волатилността на сивия метал помага на инвеститорите да се възползват от него, при условие че го купуват на достатъчно ниска цена. Среброто е много евтино в сравнение със златото, паричното предлагане и фондовия пазар.

Съотношението злато към сребро не е на рекордното си ниво от 110, но все още е много високо, като в момента се движи близо до 90. Колкото по-високо е това съотношение, толкова по-подценен е сивият метал.

Съотношение злато към сребро
Съотношение злато към сребро за последните 5 години (chards.co.uk)

Заключение

Цената на среброто остава силно подценена. Има голяма вероятност да падне още в краткосрочен план. Времето обаче е най-добрият приятел на инвеститора. Среброто ще се оползотворява в полза на производството на слънчеви батерии и тенденцията за зелена енергия като цяло. Това е метод за манипулиране на девалвацията на валутата, но и доста по-нестабилен и рискован от инвестирането в злато. Затова среброто дава възможност на инвеститорите да реализират по-добри печалби от инвестицията в злато.

По материали на Seeking Alpha


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.