Инвестицията в инвестиционно злато и сребро като защита срещу инфлация


Инвестирането в благородни метали като инвестиционно злато и сребро има няколко съществени предимства. Благодарение на тях интересът към тази форма на капиталовложение непрекъснато нараства. Това е защита срещу инфлация, шанс за значителни печалби в дългосрочен план и възможност за диверсифициране на инвестиционния портфейл.

инвестиционно злато

Едно от най-големите предимства на инвестицията в инвестиционно злато, което често се забравя, е защитата на капитала от инфлация. Много ниските лихвени проценти, съчетани с постоянно нарастваща инфлация, са предвестник, че капиталът в банката ще намалее с течение на времето. В случай на висока инфлация, каквато е налице днес, парите на депозит или спестовна сметка постепенно ще загубят стойността си.

Едно от най-характерните съпътстващи инфлацията явления е бягството от обезценяването на валутата към така наречените материални ценности. Това могат да бъдат например недвижими имоти, земя или просто благородни метали под формата на инвестиционни монети или кюлчета. Инвестирането на капитал в благородни метали дава възможност за защита срещу спад на стойността.

В случай на такова капиталовложение трябва да се вземат предвид промените в цените на златото или друг метал. Историята показва, че освен защитата на капитала от инфлацията, може да се спечели и от покачващите се цени на златото и среброто. Особено, ако инвестиционният хоризонт е поне няколко години.

Историческата цена на златото показва, че в дългосрочен план златото практически винаги е било печелившо. Анализ на диаграмата на котировките на златото от последните години показва, че ако сме инвестирали в злато преди 5 години, днес печалбата ще е над 74%. Инвестицията в злато преди година днес би донесла под 30%.

инвестиционно злато статистика

В краткосрочен план, например няколко месеца, цената на златото може да падне значително. Въпреки това, когато се инвестира в дългосрочен план, златото, среброто и другите благородни метали досега се оказаха възходящи. Следователно те могат да бъдат подходящ метод за спестяване за пенсия или бъдещето на детето.

Инвестирането в благородни метали като диверсификация на инвестиционния портфейл се прави с цел намаляване на риска, произтичащ от инвестицията. В правилно диверсифициран портфейл спадовете в един актив се компенсират от печалбите в други. Прост пример: нека приемем, че сме поставили спестяванията си в банков депозит, в акции на регистрирани компании и в инвестиционно злато.

В този случай спадовете на фондовия пазар могат да бъдат компенсирани от повишаване на цената на златото. Това, разбира се, е само опростен пример за това как работи диверсификацията. Благородните метали дават възможност да се разпределят част от спестяванията в така нареченото безопасно убежище за инвеститорите.

Когато се инвестира в благородни метали, няма тревоги относно продажбата им. Изкупуват се без проблеми при закупуване на инвестиционно сребро или злато от компаниите като Igold, Tavex и Bulmint, които днес работят както физически, така и онлайн.

Според мнение на Igold на българския пазар най-ликвидните инвестиционни монети са австрийска филхармония, канадски кленов лист, австралийско кенгуру, южноафрикански кругерранд, американски орел, Британия, китайска панда и слон Южна Африка. Предпочитани са монетите от 1 Oz. (31.1 гр.) или така наречените едноунциеви монети с 999.9 чистота. При златните кюлчета най-вървежни са Valcambi CombiBar.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.