Десетте революционни технологии през 2023 г.

Някои от тях са разпознаваеми, а други може да са изненадващи. MIT Technology Review публикува десет от най-значимите технологии, които ще оказват съществено влияние върху живота ни.

десет революционни технологии през 2023

CRISPR за висок холестерол

През последното десетилетие инструментът за генно редактиране CRISPR бързо се приспособи от лабораторията към клиниката. Той започна с експериментално лечение на редки генетични заболявания и наскоро се разшири до клинични изпитвания на често срещани заболявания, включително висок холестерол. Новите форми на CRISPR могат да доведат до още по-голям напредък.

AI, който сътворява изображения

Това е годината на AI творците. Софтуерните модели като Imagen, DALL-E 2, Stable Diffusion, разработени от Google, OpenAI и други, вече могат да генерират зашеметяващи произведения на изкуството само въз основа на няколко текстови подсказки. Потребителят въвежда кратко описание на почти всичко и за секунди получава картина на това, което е поискал.

Дизайн на чип, който променя всичко

Индустрията на чиповете претърпява дълбока промяна. Дълго време производителите лицензираха дизайна на чипове от няколко големи фирми. Сега един отворен стандарт, известен като RISC-V, може да промени начина, по който компаниите създават компютърни чипове. Много стартъпи проучват възможностите. Чиповете RISC-V започнаха да се появяват в слушалки, твърди дискове и процесори за изкуствен интелект, като вече са доставени 10 милиарда ядра. Компаниите също така работят по RISC-V проекти за центрове за данни и космически кораби. Според привържениците до няколко години тези чипове ще бъдат навсякъде.

Военни дронове за масовия пазар

Военните дронове някога бяха недостъпни за по-малките държави поради високата им цена и строгия контрол върху износа. Но напредъкът в областта на потребителските компоненти и комуникационните технологии помогна на производителите на дронове да създадат сложни военни машини на много по-ниски цени. Турският Bayraktar TB2 и други евтини безпилотни летателни апарати промениха характера на войната с дронове. Тактическите предимства са ясни. Това, което също е печално ясно, е, че тези оръжия ще вземат все по-ужасни жертви от цивилното население по света.

Хапчета за аборт чрез телемедицина

През 2022 г. абортите престават да бъдат конституционно право в САЩ и сега забраните в отделните щати не позволяват на много хора да имат достъп до тях. Затова доставчиците на здравни услуги и стартиращите компании се обърнаха към телемедицината, за да предписват и доставят хапчета, които позволяват на хората безопасно да предизвикват аборти у дома. В допълнение през януари 2023 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата заяви, че ще разреши на онлайн и местните аптеки на дребно да отпускат хапчета за аборт на пациенти, които имат рецепта, като стъпка, която може допълнително да разшири достъпа до тези лекарства в държавите, които го позволяват.

Органи по поръчка

Всеки ден само в САЩ средно 17 души умират в очакване на трансплантация на орган. Те биха могли да бъдат спасени, а на много други да се помогне чрез потенциално неограничено снабдяване със здрави органи. Учените разработват генно модифицирани прасета, чиито органи могат да бъдат трансплантирани в хора, и 3D-принтиране на бели дробове с помощта на собствените клетки на пациента. В бъдеще при проектирането на органи може изобщо да не се използват животни. Изследователите са в ранен етап на проучване на начините за създаване на комплексни тъкани от основи, като в дългосрочен план се надяват да отглеждат органи по поръчка във фабрики.

Неизбежният EV

Електрическите превозни средства най-накрая се превръщат в реална възможност. Батериите стават все по-евтини, а правителствата приеха по-строги правила за емисиите или напълно забраниха автомобилите с бензинови двигатели. Големите производители на автомобили обещаха да преминат изцяло на електрически двигатели, а потребителите навсякъде скоро ще открият, че има повече причини да си купят електромобил, отколкото да не го направят. От години продажбите се увеличават бавно, но сега се покачват рязко. Според Международната агенция по енергетика през 2022 г. автомобилите и камионите без вредни емисии вероятно ще представляват 13% от всички продажби на нови автомобили в света в сравнение с 4% през предходните две години. До края на това десетилетие те ще съставляват около 30% от продажбите.

Космически телескоп Джеймс Уеб

Първите спиращи дъха снимки на далечния космос, заснети от най-мощния космически телескоп в света, вдъхнаха колективно чувство на страхопочитание и удивление. А това нещо тепърва започва. Откритията ще идват почти толкова бързо, колкото учените могат да анализират данните, които сега постъпват. Започва нова ера в астрономията. Изстрелян през декември 2021 г. след десетилетия работа, космическият телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“, струващ 10 милиарда долара, в сътрудничество между САЩ, Европа и Канада, е най-големият телескоп, изпращан някога в космоса, и е около 100 пъти по-мощен от своя предшественик – „Хъбъл“. Той е специално проектиран за откриване на инфрачервено лъчение, което му позволява да проникне през прахови частици и да надникне далеч назад във времето, когато са се формирали първите звезди и галактики във Вселената.

Древен ДНК анализ

Инструментите за геномно секвениране вече позволяват разчитането на много стари нишки човешка ДНК. Учените отдавна търсят по-добри инструменти за изследване на зъби и кости от древни хора. В миналото им се е налагало да претърсват много древни останки, за да намерят достатъчно добре запазена проба, която да анализират. Днес по-евтините техники и новите методи, които правят повредената ДНК четлива за комерсиалните секвенатори, водят до бум на древния ДНК анализ.

Рециклиране на батерии

Рециклирането е от жизненоважно значение, за да се предотврати изхвърлянето на все по-големи количества отпадъчни батерии на сметищата, а също така може да осигури крайно необходим източник на метали за захранване на утрешните електромобили. Компаниите изграждат съоръжения, които ще възстановяват литий, никел и кобалт и ще връщат тези метали на производителите на литиево-йонни батерии, като по този начин ще намаляват разходите. Очаква се търсенето на батерии да нараства експоненциално в продължение на десетилетия.

Снимка на rawpixel.com от Freepik

author

Г. Киров

Уеб девелопър, онлайн реклама и PR. Изработва ефективни лендинг страници и модерни One Page сайтове съобразно мобилните тенденции на пазара, базирани на HTML5, CSS3, JS, AMP HTML, както и други уеб решения като онлайн магазини и custom решения. Предлага уменията си като фронт енд и бек енд разработчик и в сътрудничество с други уеб агенции.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.