Черен петък – търговският черен ноември

«Черен петък» (Black Friday) е традиционно най-оживеният и луд ден от годината за търговците на дребно. Според някои доклади хората харчат общо между 50 и 60 милиарда долара за покупки, като електрониката е най-популярната категория стоки – 59% от купувачите придобиват смартфони или таблети.

Последните тенденции показват, че «черният петък» се превръща в «черен ноември», тъй като много търговци на дребно се подготвят предварително и удължават този ден до края на месеца.

черен петък

Повече от 500 продукта в категориите смартфони, джаджи, слушалки ще бъдат представени с огромни отстъпки от 20% до 70%. Традицията на «Черен петък» се е утвърдила не само в САЩ, но и в Европа и България. Миналата година много българи избраха търговската верига «Зора» заради безпрецедентните промоции и отстъпки на кампанията ѝ «Опасно падащи цени».

Всъщност в САЩ «черният петък» е приет за такъв, тъй като градовете потъвали в безкрайни задръствания. През 1951 г. списание Factory Management and Maintenance отбелязало, че след Деня на благодарността много работници вземали отпуск по здравословни причини, за да се възползват от периода на отстъпките и да пазаруват.

Същевременно полицията от Филаделфия започнала да използва фразата Black Friday, шокирана от нереалните задръствания. Въпреки че има друга версия. В американското счетоводство загубите са маркирани с червен цвят, а печалбите с черен.

В деня на Черен петък отстъпките в магазините достигат 80-90%. Затова американците заемат опашките предварително. Преди отварянето, в големите магазини могат да се съберат опашки до 15 хиляди души, а отделните магазини отварят още в пет сутринта.

Черен петък 2018

Официалният старт на Black Friday в България през настоящата година ще е на 23-ти ноември в полунощ. Очакваните атрактивни отстъпки са до 80% в големите търговски вериги като Зора, Технополис, Техномаркет, Хиполенд, Joy Optics & Grand Optics, DM, JYSK.

Черен петък 2019

Стартира в петък на 29-ти ноември.

Черен петък 2020

Луд петък се пада в петък на 27-ми ноември.

Черен петък 2021

В петък, 26-ти ноември. Въпреки че онлайн търсенето намаля, тъй като моловете и главните улици се отварят отново, то все още е по-високо, отколкото преди пандемията.

Черен петък 2022

В петък, 25-ти ноември. Докато онлайн поръчките все още представляват значителна част от продажбите, очаква се присъственото пазаруване да надделее през 2022 г., отколкото през предходните две години. Повечето физически магазини работят както преди началото на пандемията – без изисквания за маска и социално дистанциране.

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.