Black Friday: потребители разобличили фалшиви намаления на AliExpress

Black Friday

На 11 ноември най-голямата платформа за електронна търговия AliExpress стартира кампанията „Световен ден на шопинга“ с обещание за значителни намаления, пише медията „42.TUT.BY“.  Денят, който се чества всяка година на тази дата в Китай, през 2013 г. получи международна публичност и стана подобен на американския „Black Friday„. Продажбите за тази година са рекордни: в първите седем минути на кампанията потребителите са поръчали стоки на стойност 1,46 милиарда долара. За първите 14 часа от разпродажбите на платформата са направени 467 милиона поръчки.

Потребители обаче забелязали, че в действителност не всички продукти на промоция са с намалени цени – някои не са променени или дори са завишени. Потребител на сайта Geektimes с никнейм @pozhiratel провел проучване (geektimes.ru/post/282368), в което пише следното:

Проследих цените на 510 000 продукта в продължение на няколко седмици. Той отбеляза, че в началото на наблюдението над 70% от стоките се продавали с отстъпка, но няколко дни преди разпродажбите, намаленията започнали да „изчезват“.

Според окончателните данни, всеки четвърти продукт влиза в разпродажба с „фалшива“ отстъпка. Това означава, че стоката поевтинява, но цената ѝ не е станала по-ниска от минималната за последния месец. Около 48% от стоките са получили незначителни отстъпки – от 0 до 10% в сравнение с минималната цена за месец.

В коментарите под проучването много потребители споменават за покупки, които в началото поскъпвали, а след това поевтинявали:

„Преди месец купих продукт за $46,99. Сега той струва $52,92, а с отстъпката – $46,57.“

Филип Техеров, също потребител на Geektimes, показва конкретни примери (geektimes.ru/post/282470) за поскъпване на продуктите по време на разпродажбата. Например: един продавач завишил двойно цената „без отстъпки“ и направил промоционално намаление от над 50%, като в крайна сметка продавал стоката на средната пазарна цена.

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

3 мнения за “Black Friday: потребители разобличили фалшиви намаления на AliExpress

  1. Жалко ако е истина, при оборотите които прави aliexpress ако собствениците са се полакомили да вземат максимума от печалбата в дългосрочен план ще загубят много повече. Идеята на black friday е на този ден да има истински големи намаления и доказа че работи в САЩ. В България emag прави същия номер завишавайки цените и показвайки голям % отстъпка, се надява да привлече клиенти, но КЗК ги глобява и им взима печалбата.

  2. Дори и да не бъдат глобени, самата идея да постъпваш така е неандерталска.
    В 21 век сме а хората все още си мислят, че може да получиш без да дадеш.
    Жалко, че тук в България се осъзнаваме бавно и опорочаваме такъв чудесен ден за пазаруване като Черен Петък.

  3. Когато продавачът се нуждае от печалбата повече, отколкото заинтересованият клиент се нуждае от продукта, тогава и продавачът, и клиентът са в беда. Докато маркетингът се гради върху шаблони, неуспехът му е гарантиран. 🙂

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.