Бизнесът с цветя е цъфтящ бизнес, а цената за крайния потребител е 200%


Цветята са мощен символ. Използват се за отбелязването на красиви моменти и важни житейски събития. Лилиите и лалетата символизират обновлението през пролетта и Великден, докато розите са най-разпространеният подарък за Деня на влюбените и Деня на жената. А през цялата година погребенията и сватбите не остават без цветя.

бизнесът с цветя

Според Rabobank бизнесът с цветя е цъфтящ бизнес, а световната индустрия за отглеждане на цветя печели зашеметяващите 55 млрд. долара годишно. Само в Съединените щати Денят на жената представлява 26% от всички покупки на рязани и саксийни цветя.

Страната най-голям потребител на рязан цвят в света е САЩ, като повечето цветя се внасят от Колумбия и Еквадор. Единственият най-голям производител в света е Колумбия, която през 2020 г. е изнесла около 660 млн. дръвчета. Други водещи производители са Еквадор, Шри Ланка и Кения, на които се пада една трета от всички рози, продавани в ЕС. Китай също е нов производител.

Най-големият износител на цветя в ЕС е Холандия, на която се падат 87% от целия експорт, а най-крупният вносител е Германия с 25% от общия внос. Българските търговци внасят цветя предимно от Гърция, Турция и Нидерландия. Продукцията от по-далечни страни като Еквадор и Кения се доставя в България през Гърция или Нидерландия. Цветарските опаковъчни консумативи и материали се купуват от Индия, Китай, Турция и др.

Традиционно хората предпочитат да подаряват цветя в саксия, но при по-големи поръчки отрязаните цветя излизат по-евтино. Например ресторантьор поръчва близо 300 лалета, за да изненада дамите, планували да посетят ресторанта на 8 март. Редица фирми също проявяват интерес, като поръчваните количества са между 10 и 30 броя, според изказвания на търговците.

Наблюдава се значително увеличение на цените на цветята, като спрямо периода преди пандемията букетите са скочили двойно. В България розата за 8 март достигна 7 лева, лалетата и зюмбюлите по 2,50 лева, хризантемите по 4 лева за брой, а игликата в саксия 6-7 лева. Розата остава най-търсеното цвете не само у нас, но и в целия свят.

Цветарският бизнес се отличава с това, че трябва да се продаде красив краен продукт, а рентабилността на такъв бизнес, ако е правилно организиран, е доста висока. За увеличаване на печалбите и създаване на допълнителни удобства за клиентите, повечето цветарски салони практикуват приемане на поръчки онлайн и доставка на букети директно до клиента.

Търсенето на цветя е своеобразно отражение на финансовото състояние на обществото – колкото по-богато е то, толкова повече цветя се купуват. И същевременно, дори по време на кризи цветарите активно практикуват своя бизнес, като акцентът върху продажбите се променя – предпочитание се дава на бюджетни опции, но обемът на продажбите не намалява. Обикновено цената за крайния потребител е 200%.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.