Три причини респонсив уеб дизайнът да бъде най-доброто SEO решение

Пари от писане » Ако владеете силата на думите, може да постигнете финансова стабилност и с писане.

SEO

След широкото разпространение на смартфоните и таблетите, нарасна и необходимостта от уеб сайтове, ориентирани към мобилните устройства, чиито продажби изпревариха тези на десктоп устройствата, а използването на мобилния интернет надмина това на десктоп монитора.

Тъй като 67% от потребителите твърдят, че по-скоро биха направили покупка през уеб сайт, ориентиран към мобилните устройства, компаниите, които разчитат на SEO възприеха далновидната стратегия да започнат трансформация към сайтове за мобилни устройства и в частност към респонсив уеб дизайн. Спорът за това, дали да се избере респонсив дизайн или отделен уеб сайт за мобилни устройства е тема, по която се дискутира много. Истината обаче е в това, че и двете опции имат своите предимства и недостатъци. Изборът зависи от много фактори: целта, която даден уеб сайт преследва, неговата аудитория и дали SEO оптимизацията е фактор в конкретния случай.

Защо респонсив уеб дизайнът е най-доброто решение за мобилна оптимизация

Препоръчва се от Гугъл

Със 67% от пазарния дял на търсачките. Когато Гугъл говори, хората, чийто бизнес се влияе от търсенето, слушат. Гигантската търсачка обяви, че респонсив уеб дизайнът е неговото препоръчително решение за мобилна конфигурация и дори стигна до там, че да посочи сайтовете с респонсив дизайн за най-добрата практика в индустрията.

Това е така, защото тези сайтове имат един URL адрес и еднакъв HTML код независимо от типа устройство, което е по-лесен и по-ефективен метод за Гугъл да обходи, индексира и организира съдържанието им. Сравнете този вид сайт с отделен сайт за мобилни устройства, който изисква от Гугъл да обходи и индексира няколко версии на същия сайт.

Гугъл предпочита респонсив дизайна, защото съдържанието, разположено на един сайт и един URL адрес значително повече улеснява потребителите при споделянето му, консумирането му и създаването на връзки към него в сравнение със съдържанието, което е разположено на отделен сайт за мобилни устройства.

Вземете за пример потребител на мобилни устройства, който споделя съдържание от мобилен сайт с приятел във Фейсбук, достъпващ съдържанието през десктоп устройство, което принуждава втория потребител да разглежда „смален“ сайт за мобилни устройства на десктопа си. Това води до неоптимизирано преживяване за потребителя и поради силата, с която Гугъл набляга на това преживяване като фактор за ранг на даден сайт в търсачката, е много важно то да се вземе под внимание, когато касае SEO оптимизацията.

Един уеб сайт – много устройства за достъп до него

Една от най-привлекателните характеристики на респонсив дизайните е, че сайтовете, които ги прилагат, могат да предложат по-добро преживяване на потребителите си, използващи разнообразие от устройства и размери на екрана. Това е важна характеристика, тъй като е невъзможно предварително да се вземат предвид всички типове устройства и размери на екрана, които потребителите биха използвали за достъп до даден сайт. Уеб сайт, който работи добре независимо от тези променливи, ще предложи по-добро и последователно преживяване на потребителите си, отколкото отделен мобилен сайт, който е направен за точно определено устройство и размери на екрана.

Пример: потребител търси продукт на смартфона си по време на обедна почивка, докато е на работа. Открива сайт, предлагащ търсения от него продукт и решава да продължи да търси за продукта на същия сайт, когато се прибере у дома. От вкъщи потребителят ще използва настолния си компютър вместо смартфона си.

Ако сайтът от примера е респонсив, този човек ще има положително преживяване като потребител, когато се прехвърля от смартфона на настолния си компютър, защото ще вижда същата визия на сайта от домашния си компютър, който преди това е разглеждал на смартфона си. От друга страна, ако сайтът е изцяло създаден за мобилни устройства, потребителят ще бъде объркан от факта, че му се налага да открие десктоп версията на сайта и търси продукта наново.

По-лесна поддръжка

Наличието на отделни сайтове за десктоп и мобилни устройства изисква отделни SEO кампании. Поддържането на един сайт и една SEO кампания е много по-лесно, отколкото поддръжката на два сайта и две SEO кампании. Това е основното предимство, което един респонсив сайт има пред отделен сайт за мобилни устройства.

Предвид казаното по-горе, съществуват ползи от SEO стратегия, ориентирана към мобилните устройства, като оптимизирането по ключови думи, които най-вероятно ще бъдат използвани от смартфон потребител. Пример: потребителят, който търси от мобилно устройство местен ресторант, по-вероятно ще изпише думата „наблизо“, когато използва търсачка. Отделният мобилен сайт обаче не е изискване за мобилна SEO стратегия и няма причина ключовите думи за мобилните устройства да бъдат използвани за сайт с респонсив дизайн.

Заключение
Респонсив уеб дизайнът се препоръчва от Гугъл и дава възможност на сайтовете да предложат интерактивно преживяване на потребителите си, използващи различни устройства и размери на екрана, което улеснява управлението на SEO стратегията.

WhitePress
» Международна платформа за разпространение на съдържание, свързваща дигитални PR и медийни агенции и рекламодатели със собственици на уеб сайтове и инфлуенсъри.

author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.