Американската мания за бели и равни зъби – зъбните фасети за холивудска усмивка

Красивата усмивка е един от основните елементи на привлекателността на човешкото лице. Съвременните технологии позволяват създаването на блестящи и прави зъби дори и в най-критичните случаи. Днес за корекция на зъбите са популярни методите за поставяне на зъбни фасети, изобретени през 30-те години на ХХ век в САЩ. Процедурата е бърза и лесна, а резултатът е холивудска усмивка.

фасети за холивудска усмивка

Терминът „холивудска усмивка“ се появява благодарение на зъболекаря Чарлз Пинкъс. За да постигне зашеметяващи усмивки на филмовите звезди, Пинкъс разработил специални керамични покрития и си спечелил титлата „Звезден зъболекар“ – услуга, използвана от почти всяка холивудска звезда.

холивудска усмивка

Тънките керамични фасети са с дебелина 0,5-1,2 мм и често използвани при индиректно възстановяване. Залепват се върху предната повърхност на зъбите. Технологията позволява не само да се украси устната кухина, но и да се премахне безпокойството, да се промени цвета на зъбите, да се прикрият повреди на емайла, видими разстояния, счупени зъби, криви и нащърбени места, скъсяване или удължаване на зъбите.

Проспективно проучване на 304 порцеланови фасети, поставени на сто пациента, отчита че след 5-6 години 96% от фасетите са непокътнати, след 10-11 години – 93% са се запазили в отличен вид, след 12-13 години – 91% и 73% от фасетите са непокътнати дори след 15-16 години.

У нас естетичната стоматология в Стоматологичен кабинет Д-р Бонева се развива спрямо съвременни решения и стандарти за постигането на съвършена усмивка с минимално инвазивни методи. Нов и модерен кабинет, снабден с високотехнологично медицинско оборудване от най-висок клас. Локализиран е на удобно място в централната част на Варна.

В България поставянето на директна фотополимерна фасета варира между 90 и 160 лева, индиректна фотополимерна фасета – от 150 до 350 лева, а порцеланова фасета коства от 450 до 2000 лева, като често срещаната цена в денталните центрове е 600 лева.

Холивудските фасети могат да бъдат залепени не само към естествен зъб, но и към всяка друга повърхност: порцеланова или златна коронка, пластмасова или метална протеза, както и директно към дентина – тъканта, която е под зъбния емайл.

Педантични учени са изчислили, че за да бъде усмивката съвършена, зъбите трябва да са в строго определени пропорции един спрямо друг. За мерна единица са избрани вторите резци. В сравнение с тях ширината на предните резци трябва да бъде 1.6, а на кучешките зъби – 0.6. Също толкова важни са дължината и формата на зъбите.

Холивудската усмивка се смята за неестествена. Възприятието обаче е културен въпрос. В Съединените щати и вече в Европа холивудските зъби се считат за признак на висок статус.

author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.