Какво може да научим за лидерството от поредицата на Саймън Синек?

Колекция Саймън Синек
Живеем в ерата на личностното развитие, като все повече хора, включително и в България, споделят знанията и уменията си, пълнейки зали с изкусно мотивационно говорене.

Тази индустрия има своите противници, които считат, че мотивационните говорители няма как да ни направят богати и успешни, но мнозина други твърдят, че именно така са открили липсващото им вдъхновение да постигнат мечтите си.

Един от най-популярните мотивационни говорители в света е британецът Саймън Синек. Синек е следвал право в Градския университет на Лондон, но прекъсва образованието си и решава да се занимава активно с реклама.

Автор е на пет книги, три от които можем да открием в Колекция Саймън Синек. Неговата изява в платформата TED Talk е една от най-гледаните в цялата история до този момент.

Но какво можем да научим за лидерството от Саймън Синек? Предлагаме ви няколко позитиви, които успяхме да извлечем от книгите на британския мотивационен говорител.

Не опитвай да променяш нещата, които не можеш да контролираш

Един от най-ценните уроци на Саймън Синек изглежда като нещо съвсем просто, но всъщност изключително важно. Милиони хора губят енергията си всекидневно, опитвайки се да променят всичко онова, което всъщност не зависи от тях. Това е погрешно.

Давайте всеки ден всичко от себе си, но единствено по отношение на това, с което разполагате и което бихте могли да контролирате. Разпределяйте силите си правилно.

Да си лидер означава да служиш на останалите

Много хора погрешно живеят с идеята, че да си лидер означава да стоиш на голям кожен стол, да имаш секретарка, изпълняваща всичките ти прищевки, и всички останали да правят онова, което им кажеш. Това е грешка!

Саймън Синек никога не е спирал да твърди, че да си лидер означава нещо съвсем просто – да се грижиш за хората, които работят за теб. Единствено тогава ще бъдеш истински лидер, а хората ти ще дават всичко от себе си, за да изградят успеха ти.

Като лидер вероятно си задавате погрешните въпроси

Според представите на хората, лидерите най-често си задават следния въпрос: “Как да извлека повече от хората си?” Това обаче не е правилният въпрос, обича да ни казва Саймън Синек. Той е категоричен, че точният въпрос тук е “Как да подкрепя така екипа си, че да видя най-доброто от тях?”

Помислете за децата си. Когато мислите за тях, надали се питате: “Как да извлека най-доброто от тях?” Нали? В повечето случаи си задавате въпроса, как бихте могли да ги подкрепите и да им помогнете. Защо смятате, че със служителите ви е по-различно?

Винаги трябва да започваме с въпроса “Защо?”

Саймън Синек обича да казва, че всичко смислено започва с въпроса “Защо?” Както той посочва, в една компания всички знаят “какво” да правят, някои знаят “как” да го направят, но много малко хора знаят “защо” го правят.

Саймън Синек е един от хората, които ни учат, че реализирането на печалба не може да бъде основната мотивация на една фирма или компания. Печалбата е просто резултат от общите усилия на екипа, а не причина да го правят.

Замислете се – защо съществува вашата организация? Това може да ви доведе до някои интригуващи прозрения.

Комуникацията не означава да говориш, а да слушаш

Тук стигаме до друго погрешно схващане на хората, желаещи да са лидери – че да си лидер означава най-вече да говориш и по-малко да слушаш. Абсолютно не! Слушането е много по-важно от говоренето по една проста причина – вие получавате информация, която може да ви доведе до множество изводи впоследствие.

Невъзможно е да разберете и коригирате проблемите на своя екип, ако нямате навика да слушате това, което искат да ви кажат. Ако нямате навика да слушате, то имате сериозен проблем в комуникацията.

В заключение можем да кажем, че всеки сам решава за себе си, дали мотивационните говорители могат да са му от полза или не. Факт е, че най-големите имена в индустрията често имат интересни идеи, които бихте могли да намерите за полезни. Есенцията тук е, че този тип хора не ви дават конкретен отговор на въпросите си, но ви помагат сами да стигнете до него, използвайки собствения си потенциал.

Дали пък не е назрял моментът да посегнете към някоя от книгите на Саймън Синек?

author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.