За автотунинга и смяната на фабричните с тунинг фарове и стопове

тунинг стопове
Тунингът е визуалното модифициране на определени автокомпоненти, като често това са фарове, стопове, брони и други, чиято цел е да придават по-съвършен козметичен дизайн на автомобила. Тунинговането може да се приложи както в интериора, така и в екстериора на автомобила, съобразно изискванията на КАТ за регистрирането на такива реформи по колата. От 50 до 150 лева е глобата за водач на МПС, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение.

Изисквания и забрани за тунинг

Външен вид и тяло

Тук всичко е доста либерално. Ако промененият цвят на колата е вписан в регистрационния талон към автомобила, няма проблем. В противен случай се очаква глоба. За феновете на аерографията също важи  просто изискване: изображението не трябва да заема повече от 40% от площта на тялото. Останалите 60% трябва да бъдат в естествения цвят. Тонировката на стъклата е напълно забранена, с изключение на задната полусфера и слънцезащитната лента на предното стъкло.

Член 105, алинея втора:

(Доп. – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. – ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) Ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Подмяна на частите на автомобила

Що се отнася до спойлерите и комплектите за тяло, те могат да бъдат инсталирани само с подходящите сертификати. За броня от друг модел на автомобила трябва да се внесе бележка в PTS.

Оптичен тунинг

Светлините са с най-строги изисквания. Фаровете трябва да блещукат в бяло, индикаторите на посоката в оранжево, задните светлини – в червено. При предните фарове за мъгла светлината е бяла или жълта, а задната – червена. Промяната на тези параметри ще доведе до проблеми с преминаването на инспекцията и следователно с получаването на застрахователна полица.

Ксенонови фарове

Ксеноновите фарове не са забранени, ако имат шайба и автоматичен коректор, контролиращи позицията на светлината, а когато са фабрични – отговарят на определени стандарти. За ксенонови крушки с китайско производство или не отговарящи на никакви стандарти, водачите ще бъдат спирани и ще има отношение към тях. Забранено е и LED осветлението на шасито, джантите, праговете и други елементи на тялото. Такъв тунинг заплашва с лишаване от права за срок от 1 до 6 месеца и с глоба до 150 лева.

Смяна на фабричните с тунинг фарове и стопове

За монтирането на тунинг стопове и фарове не се изисква специализирана намеса от професионалист, но е препоръчително при подмяна на фабричните с тунинг вариантите да се регулира правилно посоката на осветяване. Затова повечето тунинг магазини разполагат и с тунинг сервизи с компетентни тунинг специалисти. За нерегулирани фарове санкцията е до 150 лева.

Шум от автомобили

Под забрана е и ревът на машини. И това се отнася както за високопрофилни спортни изпускателни системи, които не отговарят на стандартите по отношение на нивото на шума, така и на отсъствието на шумозаглушител. Глобата в този случай е от 50 до 200 лева.

author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.