В света на спортния бизнес


Най-практикувани спортове

Спортът е едно от най-интригуващите занимания, на които човечеството се отдава. Езикът, който всички по света говорят. Кои спортове са сред най-практикуваните днес? Отговор на този въпрос ни дава Асоциацията за съдействие на международното движение „Спорт за всички“ (TAFISA), която публикува 20 от най-популярните спортове на база на проучване в 200 страни.

На първо място е леката атлетика с 9,6%. Разбираемо – ходенето и бягането са достъпни и евтини спортни занимания, в които всеки би могъл да се влюби, поради това, че не натоварват особено тялото, не изискват специална екипировка и терен, лесни са за практикуване.

На второ място е футболът с 8,4%. Само този, който не е бил част от мексиканската вълна и не се е радвал до сълзи на победите на своя любим тим, не би могъл да разбере емоцията, която носи този спорт. Футболът не е само от най-практикуваните, но и един от най-интересните спортове за забавление на хората. Не случайно най-големият онлайн букмейкър в света – Бет365 – се радва на милиони клиенти.

На трето място с 8,1% се нарежда плуването. Това е спортът, който най-малко натоварва ставите и се препоръчва за хора от всякаква възраст и физическо състояние, включително бременни жени и малки деца. Освен хармонична фигура и изваяни рамене и ръце, практикуващите плуване се отличават със стегната и блестяща кожа и отлично развити бели дробове.

Дишането е особено важно при спорта, нареждащ се на четвърто място по популярност и това е йогата. Със 7,4% тази медитативна практика изпреварва спортове, класирани съответно на пето, шесто и седмо място – велосипеден спорт (6,4%), баскетбол (5,7%), волейбол (5,4%).

На осмо място е любимата на жените аеробика (5,3%). А на девето се нарежда тенисът (4,9%). Модерният и все по-популярен и у нас бодибилдинг е на десето място с 4,7%. На единадесето място е аристократичният голф (4,5%), веднага след него се класират спортните танци (3,8%), ски спортовете с 3,4%. Следват единоборства, тенис на маса, спортно ориентиране, национални видове спорт, алпинизъм, ролер спорт, екстремални видове спорт.

Не случайно все повече фирми инвестират в спортния бизнес, посягайки към бюджетите за PR, реклама или маркетинг.


author

Анелия Георгиева

Професионален опит с авторски текстове – от футболни прогнози и статии за билярдни маси, до теми за панически атаки и алкохолизъм, както и с текстове с цел SEO.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.