Трите най-известни скандала със спортни залози

онлайн букмейкъри
Според историческите извори и интернет информацията скандалите със спортни залагания датират още от 1915 година с уговаряне на мач в Англия между отборите на Манчестър Юнайтед и Ливърпул, когато седем от футболистите играят симулативно, за да се спечели направения залог.

Не е сигурно какво точно се е случило, но в следните редове е обобщена справка относно три скандала около залаганията на спорт, за които може би не сте прочели до момента.

# 13-месечното разследване на Давиденко

Давиденко е бивш професионален състезател по тенис на корт, който е разследван за продажба на мач срещу опонента си Мартин Васало Аргело. Повод за разследването е конкретният мач между двамата тенисисти, който се провежда в Сопот, Полша.

Тогава соченият за фаворит Давиденко печели убедително първия сет с 6-2, след което следват крупни залози на живо за победа на Аргело. В третата част на мача руският тенисист се оттегля заради контузия, която видимо няма.

Направеното разследване гласи, че 9 души са заложили сериозни суми и са очаквали буквално милиони за победа на Аргело в мача. Залаганията са извършени при един от известните онлайн букмейкъри във Великобритания.

След известно време разследването се прекратява поради липса на доказателства, но за него се говори все още по медиите и в интернет пространството.

# Съмненията за мафиотска намеса в италианското калчо

През 2006 година лумва скандал с разследване във връзка на уредени мачове и поръчково съдийство в италианското калчо. Тогава полицията разкрива, че е имало разговори между ръководството на шампиона Ювентус и представители на съдийските комисии и други клубове. Заподозрени в корупция са рефери, играчи, спортни деятели и дори политически формации.

В случая имало и съмнения за уреждане на спортни залози. Прокуратурата събра доказателства, но не достатъчно, за да се въведат по-строги рестрикции на отборите.

Заради корупционните схеми Юве, Лацио и Фиорентина бяха изхвърлени в серия Б, което предизвиква коментарите на футболни специалисти по цял свят. Скандалът е известен още като „Калчополи“, но днес вече не се говори за него, колкото и сериозен да беше той по онова време.

# Скандалът с Пийт Роуз

Пийт Роуз е един от големите бейзболисти, за който все още се говори в Мейджър Лийг средите. Неговите състезателни права обаче са прекъснати през 1989 година, тъй като става ясно, че състезателят е залагал на мачове в качеството си на мениджър на Синсинати.

Провежда се разследване за уговорени мачове като се твърди, че Роуз е правил залози на стойност над 10 000 долара. Разследването срещу него бе категорично и той бе осъден да прекрати бейзболната си кариера. Това е поредният голям скандал със спортни залагания в световен мащаб.

author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.