Той изпреварва Мъск и става най-богатият човек в света


Към настоящия момент френският бизнесмен Бернар Арно е начело на списъка на най-богатите хора в света (според Bloomberg Billionaires Index) с богатство, оценявано на 165 млрд. долара. Доскоро класацията беше доминирана от милиардера Илон Мъск, чието състояние пострада в резултат на спада на акциите на автомобилната компания Tesla. Французинът Арно, който оглавява групата за луксозни стоки LVMH, вече е не само най-богатият европеец, но и най-богатият човек на планетата.

 

Историята на французина Бернар Арно

Бернар Арно е израснал в индустриалния град Рубе в Северна Франция. Учи в École Polytechnique, най-известният технически колеж във Франция. След като получава бакалавърска степен там през 1971 г., той се присъединява към компанията на баща си, Ferret-Savinel.

Голямата му смелост и предприемачески талант се проявяват още при първите задачи, които му се възлагат в компанията. Той успява да убеди баща си да ликвидира строителното подразделение на фирмата и да инвестира печалбата в по-доходоносен бизнес с недвижими имоти, което се оказва добър ход. Младият Арно постепенно си проправя път до висши ръководни длъжности и накрая става президент на компанията през 1978 г. на 30-годишна възраст.

Когато през 1981 г. на власт идват френските социалисти и тяхната твърда лява програма, Арно и семейството му се преместват в САЩ. И тъй като е проницателен бизнесмен, той развива бизнеса си с недвижими имоти отвъд Атлантическия океан. Когато през 1984 г. политическата ситуация в родната му Франция се нормализира, Арно решава да се върне у дома. По това време той вижда възможност в закупуването на почти фалиралата компания Boussac, която включва модната къща Christian Dior. Въпреки че е работил в сферата на строителството и недвижимите имоти и не е имал опит в модния сегмент, той вярва в потенциала на известния Кристиан Диор.

Той инвестира 15 млн. долара от собствените си средства в придобиването на Boussac, а останалите 65 млн. долара са финансирани от Lazard – банката, с която Арно е обединил усилията си. След приключването на придобиването той продава повечето активи на компанията, като запазва само престижната марка Christian Dior и универсалния магазин Le Bon Marché. Именно Dior поставя основите на днешната луксозна империя LVMH.

Холдинговата компания на LVMH обаче е съществувала преди самият Арно да влезе в нея. Поради финансови проблеми традиционните семейни фирми Louis Vuitton и Moët решават да се слеят, създавайки холдинг от няколко известни луксозни марки, тъй като Louis Vuitton и Moët вече имат няколко конкурента в портфолиото си. През 1987 г. председателят на компанията Анри Ракамие се обръща към Арно с молба да инвестира в LVMH.

В крайна сметка инвестицията е направена чрез съвместно предприятие Guinness PLC, което притежава 24% от акциите на LVMH. През следващите няколко години Арно, с помощта на две френски банки, изкупува още акции и до януари 1989 г. успява да придобие контрол над LVMH (притежава повече от 43,5% от компанията).

Впоследствие той е избран единодушно за председател на изпълнителното ръководство. Придобиването на конгломерата LVMH е много амбициозно и хищническо, а Арно е подпомогнат от факта, че между ръководствата на Louis Vuitton и Moët Hennessy има значителни разногласия. Като нов председател на LVMH, Арно започва амбициозен план за разширяване и през 90-те години придобива няколко други компании, включително парфюмерийната фирма Guerlain (1994 г.), Loewe (1996 г.), Marc Jacobs (1997 г.), Sephora (1997 г.) и Thomas Pink (1999 г.).

Групата LVMH продължава да се разширява, като през 2003 г. придобива италианската марка Fendi, през 2010 г. – емблематичния универсален магазин La Samaritaine, година по-късно – прочутата бижутерийна марка Bulgari, а миналата година добави към портфолиото си и американската бижутерийна компания Tiffany & Co.

Днес под шапката на LVMH попадат над 70 луксозни марки, а годишният оборот на групата е над 50 милиарда евро. Пазарът на луксозни стоки не пострада особено дори по време на пандемията, за което спомогна развитието на цифровизацията и електронната търговия. Много световни марки не са склонни да възприемат тази тенденция, опасявайки се, че по-лесната достъпност ще навреди на техния имидж. В крайна сметка огромната бизнес възможност, която носи със себе си електронизацията, натежа и LVMH реши да се възползва от нея.

Отношенията на Арно с директорите на модните къщи, които притежава, са предимно свободни. Той се доверява на творците, защото е наясно, че LVMH не може да генерира печалби без майсторство. Както казва, целта на живота му е да превърне творческите си виждания в реалност.

По материали на investopedia.com, thefamouspeople.com, businessinsider.com
Снимка: Wikimedia


author

Г. Киров

Уеб девелопър, онлайн реклама и PR. Изработва ефективни лендинг страници и модерни One Page сайтове съобразно мобилните тенденции на пазара, базирани на HTML5, CSS3, JS, AMP HTML, както и други уеб решения като онлайн магазини и custom решения. Предлага уменията си като фронт енд и бек енд разработчик и в сътрудничество с други уеб агенции.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.