Счетоводител в кризисна ситуация: изпълняване на професионалните задължения


професионален счетоводител

Счетоводната професия в глобалния свят

Съвременните тенденции в световното развитие поставят ново предизвикателство пред обществото и отварят нови възможности за страната и в частност счетоводния сектор.

Професионалните счетоводители в бизнеса, обществената практика и публичният сектор, заедно с НПО и регулаторните органи, са ключови участници в осигуряването на качеството на отчитането и предоставянето на точна и надеждна информация. На тази информация разчитат управителни съвети и ръководства на компании, правителствени организации, инвеститори и други заинтересовани страни.

Основата, върху която се базира информацията, е разклатена от последните събития в глобалния свят. Кризата, причинена от пандемията COVID-19, наруши организацията на работното място, начина ни на живот и мислене. Това се отрази на системата и процесите за вътрешен контрол, на личното и професионално поведение и доведе до вземане на решения в условия на несигурност и непълна информация.

Но всяка криза ни учи на нещо ново: как най-добре да се подготвим, смекчим или дори да предотвратим последващи събития. Затова обществото се нуждае от професионални счетоводители с етична отговорност, действащи в обществен интерес, притежаващи собствена професионална преценка и свое виждане за нееднозначно тълкуваните съществени факти от икономическия живот.

Защо професионалните счетоводители трябва да мислят критично за това, което очаква България и счетоводната професия в бъдеще? Как те могат по-добре да изпълняват своите професионални задължения в кризисни ситуации?

Преди пандемията офлайн бизнесът можеше да направи малки стъпки към дигитализация: да разработи мобилно приложение или да въведе електронни плащания. Но настоящата криза промени правилата на играта и изисква по-задълбочено гмуркане в дигиталната трансформация.

Счетоводна компания Abratax обяснява ясно защо е необходима промяна сега и как да я приложим с ограничен бюджет.

Остарелите системи се сриват

Не всеки бизнес е в състояние да се справи с потока от задачи, който сега се излива в институциите, които обработват молби за заеми и обезщетения за безработица. Това са ярки примери за остаряващи системи, които се рушат под натиска на постоянно нарастващото търсене. Здравната и осигурителната системи също изпитват трудности в новата среда.

Счетоводство

Дори и за малките компании е трудно да продължат да разчитат на ръчни счетоводни системи, които включват работа с документи. Например новите условия затрудняват обработката на документи за заплати, ако счетоводителят няма отдалечен достъп до програмата за заплати. Освен това парите трябва да се дават по някакъв начин, без да се нарушават правилата за социално дистанциране.

Плащания

Офлайн фирмите обикновено приемат плащания в брой или с карта в магазин. По време на пандемия е трудно да се обслужват клиенти, без преминаване към цифров процес за поръчка и плащане. Въпреки че може да се измисли алтернатива за минимизиране на контактите, като например прозорец за плащане, няма гаранция, че купувачите ще приемат тази опция. Възможно е в този случай те да отидат при конкуренти, които имат мобилно приложение.

Решения

Дигитални решения се предлагат с отстъпка или безплатно

Настоящата криза се възприема от много разработчици като възможност да се помогне на потенциалните клиенти и в същото време да се привлече по-широка аудитория. Те предлагат своите цифрови инструменти, приложения и платформи безплатно или с големи отстъпки.

Дигиталното решение може да бъде пригодено за бизнес от всякакъв размер и тип – тези опции си струва да се обмислят точно сега.

  1. Например, мениджърът на пароли на 1Password предоставя безплатен достъп за шест месеца.
  2. Услугата за видео разговори на Cisco Webex ще поднови 90-дневния си лиценз за бизнеса, дори ако не е настоящ клиент.
  3. Компаниите ще могат да използват много продукти на LogMeIn безплатно в продължение на три месеца.

Достъпните продукти обхващат всичко – от сътрудничество и комуникация до програми за управление на човешките ресурси и финанси, както и решения за сигурност и отдалечен достъп.

Съществува възможност за тестване на нови решения

Много инструменти и платформи предлагат безплатни пробни периоди, които можете да оцените. Ще можете да определите какво работи добре и какво си струва да интегрирате в съществуващите си системи, за да отговорите на вашите специфични бизнес нужди. Най-вероятно и клиентите, и служителите ще се радват да участват в тестови решения.

Например, преди пандемията, много хора нямаха опит да поръчват хранителни стоки и храна за вкъщи. А сега тези цифрови инструменти се превърнаха в неразделна част от ежедневието. Сега е моментът да разберете кое работи и кое не, както и да получите обратна връзка от клиенти и служители за нови решения. Докато животът се върне в релси, Вие ще сте готови да използвате цифрови инструменти, доказали своята стойност за Вашия бизнес.

Служителите са готови да опитат нови неща

Преди кризата някои служители можеха да откажат да извършат радикални промени в съществуващите технологични решения. При дистанционна работа от вкъщи те са по-склонни да преразгледат и изпробват нови системи и процеси. Освен това сега ще разполагат с повече време за придобиване на нови знания и отработване на практически умения.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.