Пазарът на конопени продукти у нас


конопени продукти

Знаете ли, че първата чернова на Декларацията за независимост на САЩ е написана върху конопена хартия? Или, че първият автомобил на Форд е бил задвижван с конопено гориво? Не само в текстила, автомобилната индустрия или хранително-вкусовата промишленост са сфери, в които конопът намира широко приложение. Да, конопът съвсем не е само за пушене. Според неофициална статистика това растение има близо 50 хиляди приложения в тежката и леката промишленост.

Бизнесът с индустриален коноп е един от най-бързо развиващите се в света. Но България е една от малкото страни, която «сама» решава да не бъде част от това развитие. Поради общественото, социално-политическото, но най-вече законното възприятие на растението като наркотик, пазарът на конопени продукти у нас е повече от ограничен.

Освен че в България е забранено отглеждането, разпространението и употребата на конопени растения, е подсъдимо и производството на огромен брой продукти от коноп. Парадоксалното е, че у нас не можем да ги произвеждаме, но затова пък ги внасяме от чужбина, с което губим милиони в рамките на една година.

Ето един обикновен пример: в България не се разрешава производството на тухли и бетон с коноп. За тях е доказано обаче, че издържат до 1000 години и са устойчиви дори по време на земетресения. Вносните тухли и бетон, съдържащи коноп, са с до 60% по-скъпи от традиционно продаващите се у нас.

Легалното отглеждане на коноп у нас започва едва през 2012 година. То се урежда с промени в Наредба 12 и «уж» стимулира индустриалното приложение на скандалното растение, но истината е, че въпросните промени сякаш още спъват инвеститорите.

Ограничението за наличие на не повече от 0.2% съдържание на психоактивното вещество THC може да се спази след стриктно тестване, което е скъпо, а за него не са предвидени специални органи и специалисти. Непсихоактивното вещество CBD, подобно на THC, се намира в цветната и листната маса. Десет грама масло от коноп с 3% CDB може да бъде намерено на цена от 60 лева. Така продуктите от коноп у нас вече пета година са хем позволени, хем ограничени и като качество, и като количество.

Без листата и цветовете, които основно са частите, съдържащи най-голямо количество THC, в България остава възможността да се гледа коноп заради неговите стъбла и семена. При употребата на конопа за хартия и текстил нещата са по-сложни, тъй като са необходими големи обеми.

Козметичните и фармацевтичните фирми у нас пък се оплакват от невъзможността да произвеждат лекарства, съответно декоративната козметика с достатъчно висок концентрат на канабис: от риска те да бъдат криминализирани. Ниският концентрат, както се досещате, намалява ефекта и неговата продължителност във времето на конкретните ползи и лечебни свойства на конопа.


author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.