Обръщайте сериозно внимание на вашето съдържание и не мислете за алгоритмите


Дискусия със Славчо Панов

Дискусия със Славчо Панов

Въпреки че е музикант по душа и с висше образование „Кино и тв операторско майсторство“, Славчо Панов има изявен ревностен интерес към SEO, дигитален маркетинг и правилното правене на нещата. Занимава се професионално с оптимизация на сайтове от 2009 година – професия и хоби едновременно. Списва доста интересен и полезен информационен блог на обща тематика epis.bg, и е съсобственик на IT бранда WebsiteDesign. Може да опознаете Славчо по-отблизо в социалните му акаунти Facebook и LinkedIn.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се пуснеш по водите на SEO оптимизацията?

Гледали ли сте Доктор Хаус? Сигурен съм, че сте го гледали. Там той и екипът му нищят всеки път някакви сложни и много интересни загадки, а накрая получават това страхотно удовлетворение за добре свършената работа и най-вече за спасения живот! Аз го чувствам абсолютно по същия начин, само че при seo не е заложен човешкият живот, ами бизнесът – нещо, което е също толкова важно.

А иначе стартът ми към тази дисциплина беше „любов от пръв поглед“. Имах преди години един сайт и се чудех какво се прави, за да стане популярен в търсачката и в очите на потребителите, и започнах да се интересувам, да чета и даже тръгнах на курсове…

Как следиш промените в алгоритъма?

Знаете ли, че почти всяка седмица има някакви промени? Големите ъпдейти излизат по рядко, но хора като нас обикновено знаят предварително. Аз съм до такава степен професионално деформиран, че аналитикса и сърч конзолата ми стоят като запаметени табове и щом отворя браузъра, те са едно от първите неща, които преглеждам, поне по веднъж на ден, заедно със социалните мрежи, за да не взема да изпусна нещо.

Има някои задължителни неща, които трябва да се съблюдават и правят, за да не се притеснявате за трусове от промени в алгоритмите и тези неща, може би няма да се променят или поне няма да е скоро. Нека сайтовете ви изглеждат нормално, приятни за окото, лесни за навигация, удобни за мобилни устройства и прилично бързи. Давайте на потребителите си това, от което се нуждаят, обръщайте сериозно внимание на вашето съдържание (продукти, услуги) и не мислете за алгоритмите.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Прочетох отговора на един колега, че опитът е най-важния инструмент. Напълно съм съгласен. Може да прозвучи невероятно, но на мен са ми необходими двайсетина секунди, за да „хвърля един поглед“ на даден уеб сайт и да си изградя мнение, което се затвърждава на по-късен етап и след обстойно прочуване.

Иначе, ако трябва да изредя някакви инструменти, които използвам и са ми много полезни, това разбира се, са задължителните:

 • google analytics и search console;
 • инструментите на гугъл за бързина и мобилност;
 • gtmetrix.com – ресурси, бързина, заявки;
 • majestic.com – беклинкове и анкър профил, проверка на TF и CF;
 • ahrefs.com – подобно на миналия;
 • serpstat.com – изграждане на семантично ядро, проучване на важните ключови думи;
 • Advego Plagiatus – за дублажи при текстовете;
 • webdir.bg – проверка на домейн и пейдж ауторити;
 • Xenu – проверка на урл адресите;
 • serplab.co.uk – мониторинг на резултатите от серпа за множество проекти.

Не си падам особено много по инструментите, но има някои без които не можем.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Скорост за зареждане на сайт
Тест на PageSpeed Insights за практическа работа на потребителите

Идеалната скорост е възможно най-бързата, но това не е необходимо. Най-добрата скорост за сайт е тази, която не ти прави никакво впечатление дали сайтът е бавен или бърз. Ако в очите на потребителя сайтът се отваря нормално бързо, без доловими забавяния – това е към което трябва да се стремим. Всичко останало са си някакви закачки между нас, тестове и т.н.

А иначе скоростта се влияе от големината на ресурсите css, js, изображения, видеа и от броя на заявките към сървъра. Ресурсите могат да се минифицират, компресират, всички от една група да влязат в един файл, а така ще се намалят и самите рикуести. Нагледно може да изследвате служебния ми сайт websitedesign.bg,  където са приложени възможно най-ефективно изброените по-горе елементи.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Като всичко друго при Google и SSL сертификатите минаха по пътя от „Осанна до Разпни го“. 😉 Но в момента те играят една добра роля като ранкинг и тръст фактор. Според мен ще има бъдеще, може и да не е точно в този формат, но поради това, че отговарят за криптирането на важните лични данни, няма как да бъде пренебрегнато, и по един или друг начин то ще засилва своето влияние.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Социалните мрежи вече години наред са неразделна част от процеса на маркетинг и seo. Не ми се вярва да се стигне до такава крайност, но да не забравяме, че компаниите работят за пари и всичко е въпрос на договорки между тях и по-голяма печалба, така че нищо не изключвам. Може би трябва да се поучим от тях и техния хъс за дивиденти.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

SEO показатели
Повечето клиенти искат да се класират напред по определени ключови думи, което според мен не е правилно като задание. Аз даже им казвам, че ще стане това, което искат и то дори като страничен ефект. Може би предприемачите в България трябва да се ограмотят още малко на тази тема и да започнат да изискват действия, водещи до повече конверсии. Това не е задължително да са само продажби, конверсията е да накарате потребителя да извърши определено действие – може да е абонамент за нюз бюлетина, лайк на фейсбук страницата или нещо друго…

Не знам дали забелязвате, но алгоритмите вървят в посока, каквото е хубаво офлайн за бизнеса, същото да се прави и онлайн – брандинг, маркетинг, PR. Още се върви по този път, а не знам защо е толкова трудно да се прозре, че оптимизацията трябва да води до печалби, но за целта е необходимо добрата работа да се извършва 50 на 50 и от двете страни – бизнес предприемач и seo-маркетинг експерт.

Най-добрите резултати се постигат, ако са изпълнени два много важни фактора – голям опит и любов към SEO. Абсолютно съм убеден в това.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Няма лесен отговор, но по принцип препоръчвам адаптивен дизайн. Ползите при него са, че не изяжда от функционалността на сайта, няма нужда да се прави отделен сайт, удобен за мобилни устройства. „Разлива“ се хубаво на всякакви мобилни джаджи (с малко програмистична работа) и отпадат всякакви евентуални проблеми за дублирано съдържание на различни урл адреси.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Според мен тази технология ще залезе в този ѝ вид. Но пък може да сме спокойни и сигурни, че Гугъл няма да се спрат пред нищо, докато не намерят начин как тежките страници да се зареждат бързо на мобилни устройства. Много се работи и тества в тази посока и скоро ще видим нещо добро. От година, две Гугъл са пренасочили почти всичките са ресурси към двата тренда – мобилни устройства и видео, които пък имат много общо по между си.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Ако тези фирми имат разрешение от необходимите органи за издаване на такива сертификати и оповестят въз основа на какви критерии се издават, може би няма да гледам толкова отрицателно на тази пошла схема, но засега мнението ми си остава такова – сертификати за наивници и лесни печалбари.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Услугата Google My Business

Google често променят нещо, уж за към по-добро, тестват и пак променят. Ако има едно нещо, което да е сигурно, то е че нещата скоро пак ще се променят. А междувременно ние правим това, което имаме възможност и ни се предоставя като шанс. Сега е хубаво да кажа, да не се залита в никаква крайност – не влагайте всичките си сили и средства само в един канал – тествайте всичко възможно и ще видите кои са печелившите за вашия бизнес опции.

Ако се борите за благоразположението на Google, то Google My Business е задължителен и безплатен (засега) инструмент.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Ако имаш предвид единичните страници, които имат за цел да представят по най-добрия начин някакъв продукт, услуга или събитие и най-важното – да накарат потребителя да конвертира, те като че ли така и не успяха да разгърнат своя потенциал в България, ти ще кажеш. Но от друга страна, ако целите на оптимизационния процес са да докарат повече конверсии и да върнат няколко пъти инвестицията, то тогава трябва да се стремим всяка една страница от нашите сайтове да бъде такава.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Пропусна да попиташ за гласовото търсене, което наистина ще окаже влияние върху самия процес на seo, както и на позиционирането. Както казах по-рано, видеото е много силен тренд и ще навлиза все повече. Но, поради сложния и скъп процес, може би само малък процент компании ще се възползват от този, иначе толкова вървежен маркетингов канал. А текстовото съдържание ще продължи да съществува. Преди 10 години може би щяхме да се обзаложим, че след 10 години няма да има вече вестници, списания, книги, пък тях все още си ги има…

Благодаря за интересните въпроси, Петя – за мен беше чест!


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

2 мнения за “Обръщайте сериозно внимание на вашето съдържание и не мислете за алгоритмите

 1. Особено ако изплескате некой изпърдян press release в местен вес`ник, пълен с правописни, граматически и стилови грешки 😀

  1. Масово явление е напоследък, особено из новинарските медии. Тъкмо за преподавателите по български език ще се отворят виртуални позиции за допълнителни доходи. 😉

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.