Най-важният SEO инструмент все пак си остава опитът


Дискусия с Димитър Георгиев – Бико

Димитър Георгиев - Бико

От хейтърски блогър и копирайтър до прям отразител на реалността в обществото, Димитър Георгиев е по-познат сред колегите в онлайн маркетинг бранша като Бико. Основател е на бутиковата SEO агенция IdeaMAX, чийто екип е специализиран изключително в абонаментните SEO услуги, но предлага и съпътстващи дейността, такива като изработка на сайт, копирайтинг услуги, ORM, SMM & PPC. Повече за Бико можете да научите и от социалните му профили във Facebook или Google+.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

За много хора оптимизацията е просто начин да правиш пари. За мен обаче е нещо по-различно, а именно предизвикателство, а какво по-голямо предизвикателство от това да се бориш с най-умната машина, проектирана от човешката цивилизация в цялата нейна история. Днес Google е технологичен гигант с над 50к служители на стойност около 100 млрд. долара – мисля един страховит Голиат, който обаче вярвам, че Давид в лицето на SEO компаниите като нашата ще победи.

Как следиш промените в алгоритъма?

Разполагам със стотици сайтове, ако нещо е масово, то неизменно се отразява не само на 1, а на множество сайтове. Има си, разбира се, и специализирани инструменти като MozCast, които предоставят още по-подробна информация за флуктуациите в SERP.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Това е най-честият въпрос, който се задава на един SEO оптимизатор. Нещо като редовния въпрос за музиканти: „Какви са вашите бъдещи творчески планове“. Нямаме стандартизиран подход (имаме все пак базов чек лист) и всеки сайт се анализира според целите, които сме си поставили при старта на SEO кампанията му.

Най-важният инструмент все пак си остава опитът. Няма нищо до момента, което да може да ти спести няколко години четене, оценка на работещата методика и reverse engineering на патенти. Ако искате да ви кажа нещо все пак – напълно достатъчен ви е дори само Search Console, ако знаете какво правите. Всичко останало е фина настройка и зависи от конкретния казус. Предполагам, че инструменти като Ahrefs, Majestic, Semrush и т.н. вече не са тайна за никой.

Всъщност няма значение какви инструменти използваш, а как го правиш. Искам веднъж завинаги да кажа, че инструментите не правят оптимизатора, което е масово схващане у нас, когато някой тръгне да си оптимизира сам сайта. После като накажат сайта, човекът се чуди защо се е получило така.

Нека го илюстрирам с една метафора: Ако си купиш кола, седнеш в нея, сложиш си колана, оправиш огледалата – това значи ли, че си шофьор?

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Идеалната скорост за зареждане на сайт е под 2 секунди, а ако трябва да се позоваваме на Google инструментите – 100/100 разбира се, макар това не винаги да е възможно, когато сайтът има по-сложна функционалност.

Що се отнася до това, от какво се повлиява скоростта – най-краткият отговор е: от Интернет скоростта на доставчика ви. Останалото са относителни метрики.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Накратко да, но не са мантрата, която ще ви изкара на първа страница. За някои сайтове е просто непрактично и ненужно да използват HTTPS. Представете си сайт за ремонт на покриви. Каква е необходимостта на този сайт от SSL? Никаква.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Да, възможен е. Има една проста максима, която изразява цялата корелация между engage rate-a в социалните мрежи и позициите на сайта ви в Google, а именно – ако си първи в класирането, защо никой не говори за теб във Facebook?

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Има един показател, който е победил времето – парите в джоба на клиента. Всичко останало е абстрактно.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Адаптивен дизайн, разбира се. Много уеб дизайн агенции изкълчиха клиентите си за сума пари да им правят мобилни версии. Още тогава казах, че това е безсмислено и го твърдя до ден днешен.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Не мисля. Много неща се пробват, някои остават, други ги отнася течението. Малко модна ми стои цялата концепция и има доста неизвестни на този етап, за да дам категорично мнение.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Не. Това са фирми-измамници, чийто таргет е типичният български селски тарикат. Той си мисли, че за няколко десетки лева ще му потръгне бизнеса, а това е повече от смешно вярване. Всъщност съм се отказвал от клиент, който си е купил подобен сертификат. Предпочитам да работя с една идея по-умни хора.

Ще ви разкажа за един друг мой клиент (Speedycars.eu), на когото редовно звънят подобни евтини схемаджии (точно такива са) и след като си изчетат написаното на листчето с великите си обещания, той им казва:

– Отворете Google.bg. Напишете „коли под наем София“. Кой е първият резултат?

Следва отговор:

– Извинете.

И разговорът бива прекратен от тяхна страна.

Малко ми е нагло да търсят клиенти през Google. Да ги открият там и да се опитват да им продадат тази услуга.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Зависи. Ако нещо се прави в тази посока е платена, ако не – може да се плати еднократно.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Не разбрах този въпрос. За мен всяка страница е лендинг страница.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Не вярвам у нас това да се наложи като масова практика. Просто видео производството е по джоба предимно на по-големи компании, докато за малките цената е прекалено висока, особено за ползите, които биха последвали. Има, разбира се, изключения, но масово не мисля, че видеото ще пробие. Най-простото сравнение е в цената на завършения продукт. А като го скалираме за 500 продукта – описания или видео ще може да си позволи българският среден и дребен бизнес?


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

2 мнения за “Най-важният SEO инструмент все пак си остава опитът

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.