Навиците на продуктивните екипи


продуктивни екипи
Всички работни екипи си имат собствено изградени колективни навици, но както някои отбори – едни са по-добри от други. Изграждането и укрепването на добрите екипни навици може да бъде ключ към сплотения и продуктивен екип.

Кои екипни навици успешно могат да ви отведат към целта?

Продуктивните екипи не се плашат от неуспехи. Те не се страхуват да поемат рискове и не са уязвими помежду си, защото имат сигурността, че никой няма ги упрекне, ако нещата не се развият както трябва. Тайната на един добър екип е комбинацията от поемане на риск, като същевременно винаги стои стремежът към високи постижения. Всеки член на екипа трябва да знае, че има свободата да работи както намира за най-добре и че при евентуална загуба, отговорните са всички, а не само частното лице.

Създайте структура и яснота, защото най-добрите екипи възлагат на всеки член ясна задача, той има ясна роля и още по-ясни цели. Всяка особена задача се възлага на най-квалифицирания за това от екипа човек. Резултатът е впечатляваща структура и яснота, които правят ефективността почти сигурна. Всеки един трябва да знае ролята си и изискванията, които се имат към него какви са.

Работете с оптимално темпо – не става въпрос за скорост, а за намиране на правилното темпо. Ако вашият екип се движи твърде бързо, скоро, най-вероятно, усилията няма да достигнат крайната цел. Ако се работи пък твърде бавно – остават в застой. Продуктивните екипи знаят, че трябва да намерят баланса, докато продължават да се борят да постигат целите си. Средата, в която работят екипите, е изключително важна. Всички трябва да са наясно как работят останалите и дали е нужно да се работи денонощно, за да се спазят сроковете или по-бавно, за да се намерят най-добрите решения.

Екипите се провалят, когато никой не носи отговорност за евентуалния провал. Най-добрите екипи достигат своя пълен потенциал, когато са в състояние да бъдат отговорни за своята работа и застават зад своите резултати. Всички членове на екипа трябва да могат да разчитат взаимно един на друг.

Чудесно е да съберете талантлива група от хора, която да направи нещо, което очаквате, но работата им придобива смисъл, когато знаят какъв ще бъде ефектът от усилията. Това осъзнаване е разликата между добър екип и страхотен екип. Всеки член на екипа трябва да знае каква е крайната цел и какво в детайли ще донесе тя на компанията. Не се притеснявайте да говорите за цифри, престиж и всичко останало, което би се променило при успех.


author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.