Настоящето и бъдещето са във видео съдържанието


Дискусия с Пано Кондоянис

Пано Кондоянис

След 20 годишен стаж в областта на продажбите с приложени и усъвършенствани умения от продавач-консултант до търговски директор, Панайотис Кондоянис пренася способностите си в Интернет, предлагайки готови решения за бизнесa, като прилага ROI. Същевременно през 2009 година основава собствено дружество за изработка и SEO оптимизация на сайтове – основно за гръцкия пазар, но поддържа и по-малки проекти на българския. Паралелно с оптимизаторската дейност, работи и като професионален оторизиран преводач от български на гръцки език и обратно. В свободното си време пише в личните си блогове blog7.org и problogger.gr.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

SEO е един работен маратон, който ти позволява да отхапеш частица от една огромна пита, стига да станеш наистина добър в работата си. Провокираха ме приходите, които видях в банковата си сметка и ме накараха да избера самотния път на вълка единак, който работи за себе си от един лаптоп – от всяка точка на света, стига да има интернет – пред сигурната заплата на служител, който няма къде да расте нагоре в йерархията.

Как следиш промените в алгоритъма?

Чета, тествам и следя какво правят другите, били те гуру или колеги оптимизатори. Най-важни са личните тестове, където мога да аргументирам защо дадено нещо работи и какви ще са последиците, като оставям отворена вратичката, че Гугъл винаги може да ме изненада с нещо.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Google search console, Ahrefs, Majestic, Webseo, Market Samurai, Screaming frog, Advego plagiatus, Google analytics, Piwik, Scrapebox. Следя линкове, referring domains, ключови думи, ранкиране на първите 5 страници в Google. Чувал съм, че най-сигурното място да скриеш труп е втората страница на Гугъл, но аз разглеждам до петата, за да не ме изненадат конкуренти, които работят, докато аз спя. А движенията на сайтовете в SERP-а и разместванията са ежедневие.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Колкото по-бързо, толкова по-добре. Максимално опростен дизайн и лесна навигация за посетителя, за да може той да намира лесно информацията, която търси.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Това чувам, че казват някои. Не съм тествал, за да имам мнение.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Възможно е. Когато зад даден сайт стои професионален екип от хора, които са мотивирани да постигнат резултати, те рано или късно идват.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

  1. Нетни приходи (каквото и да ти казват, знай че винаги става въпрос за пари).
  2. Удовлетвореност на клиента.
  3. Моя удовлетвореност от свършената работа.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Зависи от конкретния случай, но в повечето случаи адаптивният дизайн е за предпочитане. Харесвам сайтът да се отваря еднакво добре на телефон, таблет, лаптоп и голям монитор на компютър.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Тествам АМР на няколко сайта, но засега съм резервиран за резултатите. Естествено, ако Гугъл иска да го наложи, има всички начини да го направи и да накара девелопърите да работят в тази насока.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Не. За съжаление, измамници има навсякъде, но и наивни собственици на бизнес също. Една бърза сметка показва, че щом тези тарикати са успели да продадат хиляди измислени „сертификати“ без абсолютно никаква стойност и са накарали собствениците им да ги слагат гордо по сайтове, офиси и т.н., мислейки че са заплатили за нещо, което е ценно, показва ниската финансова грамотност на българина. Подчертавам, че са успели да вземат пари (милиони лева) от собственици на бизнес, продавайки им въздух. От бизнес гледна точка си е постижение.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Не, безплатна е, докато реши нещо друго Google.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Идеален начин за промотиране на услуги и стоки. Радвам се, че имам удоволствието да те познавам и препоръчвам като професионалист, който работи съвестно и качествено.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Настоящето и бъдещето са във видео съдържанието. Ако можеш да правиш видеа, които да са интересни и полезни на хората, които са ти таргета, можеш да спреш да пишеш в блог. Само професионалното ти присъствие в YouTube е достатъчно да ти носи прилични приходи, а яхването на вълна може да те направи милионер за отрицателно време.

Благодаря за интервюто, Петя.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.