Маркетингът със статии като инвестиция в потребителя


Маркетингът със статии, известен още като артикъл маркетинг (article marketing), е един от малкото методи за популяризиране, които са естествено приети от всички търсачки и особено ефективни при SEO оптимизацията в Google, където връзките са един от съществените фактори за класиране. Основното средство за популяризиране в този случай е естествената връзка (хиперлинк). Използването на висококачествени препратки, идващи от авторитетен сайт на трета страна, има положителен ефект върху растежа на позициите на сайта.

Същевременно сайтът получава силно насочен трафик – възниква естествено филтриране на целевата аудитория поради използването на актуално съдържание и правилно подбран сайт за донор. Както и ключовите думи, чрез които потребителите го намират в резултатите от търсенето. Инвестицията е еднократна, като поставянето на линкове се заплаща веднъж, а публикуваният материал популяризира сайта в дългосрочен план с помощта на поставените в публикацията линкове.

маркетинг със статии
Маркетингът със статии е еднократна инвестиция с възвръщаемост в дългосрочен план

Най-важният параметър е тематиката на сайтовете. Алгоритмите за класиране в търсачките станаха по-сложни. Затова, за да бъде връзката с достатъчна тежест в очите на SEO оптимизаторите и да не изглежда изкуствено добавена за потребителите, тя трябва да има логическа текстова среда. Следователно не е толкова важна тематиката на целия сайт, а на всяка конкретна страница.

Трудността за SEO специалиста тук е, че броят на подходящите тематични страници е ограничен. По правило уеб администраторите не продават повече от 3 връзки от всяка страница, а по-често дори по 1 връзка. Това до голяма степен обяснява стойността на тематиката като параметър, поради което много сайтове, особено информационните, увеличават броя на профилните секции и страници, за да привлекат възможно най-широк кръг от оптимизатори, купуващи връзки.

SEO оптимизаторите отбелязват също и важността на параметъра DR (Domain Authority – авторитет на домейн), цитиранията на брандa и индекса на тръста според Majestic – CF+TF. Паралелно стойностите на DR и CF+TF над 20 са приемливи, но желаният показател е 30. При продажби на връзки сайтовете с DR 10-20 получават около 10 пъти повече заявки, отколкото ресурси с по-малко от 10, а сайтовете с DR над 30 имат 20 пъти повече заявки. Затова е от значение какви сайтове ще се използват за маркетинг със статии.

Поставянето на качествено съдържание в интелигентно подбрани сайтове на трети страни дава най-естествените връзки, които търсачките ценят. Те са заобиколени от тематично съдържание и, ако статиите са интересни, експертни, мотивиращи, ще се кликва върху тях. Най-популярната причина за използване на интернет е търсенето на информация, чийто дял е 63%. Повече от половината – почти 52% от тях са заявки за търсене като «как да направя…?». Потребителите се интересуват от полезно съдържание.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.