Когато идеите ви за съдържание се изчерпат


идеи за съдържание

Занимавате се със създаване на текстове? Тогава, вероятно знаете, че има моменти, в които в главата ви е пълна каша или точно обратното – тя е изпразнена отвсякъде.

Точно в такива моменти идеи за създаване на съдържание липсват и се оказвате в една доста неприятна ситуация. Започвате да се питате откъде да вземете идея, каква да бъде тя, дали ще се хареса, какво точно да направите и как да се справите със ситуацията.

Редовното генериране на страхотни идеи за съдържание е голямо предизвикателство, с което блогърите и някои търговци непрекъснато се сблъскват.

Шест начина, с които да се справите в моментите, в които вдъхновението ви липсва.

Нямате нужда от един тон идеи – когато изпаднете в тази неприятна «празна» ситуация, започвате да обмисляте куп различни неща и търсите под кол и въже всичко, което може да ви се стори интересно. В повечето случаи създавате огромен списък от теми, а след преминаване към избора на конкретна, всички те започват да ви се струват неподходящи.

В крайна сметка вие се нуждаете само от една добра идея, за да направите и добра статия. Нали така?

1. Ако искате да пишете за имейл маркетинга, но вече имате няколко подобни теми, най-вероятно бързо се отказвате. Не позволявайте да се случва това. Маркетолозите, които го правят, се влияят от една концепция, според която се твърди, че 1 идея = 1 тема. Това не е вярно, напротив: 1 идея = тема на n-та степен. Приемете нещата по този начин.

Другото важно е, че щом отново искате да пишете за същата тема, това вероятно означава, че имате много какво да кажете, следователно в съдържанието винаги ще се открива и по нещо различно и ново.

2. Променете формата – всеки един различен формат може да генерира идеи за теми, по които може да работите. Не се придържайте към строго определен формат, ако, естествено, насочеността на бизнеса ви не го изисква. Използвайте теми от изследвания, базирани на различни данни, напишете рецензия на последната прочетена книга, запознайте се с новостите сред различни продукти и приложения. Включете текстове за документални филми, събития, направете интервю или ръководство за нещо, в което сте много добри.

3. Проучете последователите си – те със сигурност знаят какво им харесва и винаги имат наум какво искат да прочетат. Използвайте различни канали за това проучване – например Фейсбук, Туитър или имейл. Помолете последователите си да ви отговорят кои теми са им най-интересни, а според това вие ще си създадете представа за какви нови подобни може да пишете.

4. Публикуване в групи – стартирането на разговор в подходяща група е чудесен начин, освен да засилите ангажираността към вас, също да си помогнете в избора на тема. В повечето случаи хората са доста активни, когато става дума за допитване до тях.

5. Съществуват изключително много форуми, в които има изобилие от всякакво съдържание. Освен да получите идеи за какво да пишете, там може да проследите и кои от темите представляват най-голям интерес за потребителите.

6. Променяйте съдържанието – няма закон, според който да не може да използвате стар материал отново. Вземете една от най-добрите си публикации и я превърнете в нещо различно – създайте инфографика с данни или разработете видео съдържание по темата. Методът работи ефективно и бързо, защото съдържанието вече е предварително създадено. Необходимо е само да приложите новия формат, да го публикувате и да го популяризирате.


author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.