Франчайзингът – предимства и недостатъци


франчайзинг

Стартирането на нов бизнес е едно от най-трудните решения, които може да вземе всеки един човек. Първото и най-важно е намирането на добра идея, след това на дневен ред стои изграждането на план за маркетинг, брандиране, продажби и т.н. Трета стъпка е работата върху продуктовата стратегия и не на последно място – събирането на капитал, за да имат успех всички предишни стъпки.

Звучи сложно, нали? Тук франчайз бизнесът може да помогне.

Какво е франчайз?

Това е бизнес система, в която едната страна – франчайзодател, предоставя при определени условия правата за използване на разработен вече бизнес модел в определен вид бизнес на друга страна, желаеща да развива същия вид бизнес. Казано по-просто, франчайз бизнесът е разширение на съществуващ успешен бизнес.
Има много известни примери за франчайз бизнес около нас, например Macdonald’s, Subway, Starbucks, Dominos и много други.

Процес на създаване

Има първоначална такса за покупка на права върху бизнеса, методите на управление, оборудването, маркетинговите техники и др., които франчайзополучателят трябва да плати. След като закупи правата върху тестваната и доказана бизнес система, той също получава достъп до запазени търговски асортименти като лозунги, име на марка, лога и т.н.

В допълнение към тези собствени права, франчайзополучателят може да получи и конкретна територия за продажба на услугите на франчайзодателя. Срокът, за който се подписва договорът между двете страни, също може да бъде различен. В масовите случаи той е около 5-10 години.

Франчайзополучателят трябва да е наясно с факта, че той/тя не е закупил правата върху продуктите на франчайзодателя, но е закупил правата да използва името на вече успешна марка за продажба на продуктите.

Какви са плюсовете и минусите при франчайзинг бизнеса?

Риск – най-голямото предимство на притежаването на франчайз бизнес е инвестирането в бизнес, който вече е тестван и доказан. Вероятността за риск, по отношение на печалбите и растежа на бизнеса, е по-ниска.

Обучение – когато купувате правата за франчайз бизнеса, вие също получавате предимството да се обучавате с технологията, която доказаният бизнес вече използва, така че да получавате практическо обучение по методологиите на вече тестваната бизнес система.

Маркетингова стратегия – има редица маркетингови техники, които са необходими, за да се управлява бизнес. Вече работещите бизнес стратегии определено ще ви осигурят тласък и бързо разрастване на бизнеса.

Поддръжка – съществува всякакъв вид подкрепа, предоставена от франчайзодателя на франчайзополучателя. Не става дума единствено за технологиите и методите, които се използват. В случай, че се изисква подкрепа за осигуряване на добро местоположение, франчайзодателите винаги са насреща. Важността на доброто местоположение е огромна, от гледна точка на печалбите, които биха били важни и за двете страни.

Недостатъци

Първоначални такси – първоначалното плащане, което е необходимо да се извърши, за да се купят правата върху бизнеса, е задължително. Това е цената на закупуването на лиценза. Таксите варират много, но номинално, са почти еднакви и не са никак ниски.

Печалба – изчислява се въз основа на общите продажби на конкретния обект. Сумата към франчайзодателя трябва да се изплаща на редовни интервали – на месечна или годишна база. Тя може да варира от 5% до 12% от месечните продажби.

Трябва да спазвате правилата – дори след закупуването на франчайза, трябва да спазвате правилата и разпоредбите, които са предварително заложени. Ако не се спазваха правила, тогава вкусът на Dominos няма да е еднакъв на различни места по целия свят.

Вложение за маркетинг – маркетинговите стратегии всъщност не са безплатни. Има цена и за тях, най-често от общите продажби франчайзингът би следвало да плаща около 1 или 2% от продажбите.

Продажба на франчайзополучателя – ако някога се случи да продадете франчайзинга си на някой друг, трябва да вземете предвид факта, че купувачът трябва да бъде одобрен от франчайзодателя. Не можете да продадете бизнеса си на произволен купувач.

Преди да продължите с инвестицията във франчайзинговия бизнес, трябва да вземете предвид плюсовете и минусите на този вид бизнес система и след това да вземете най-доброто решение.


author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.