Бизнесът в Интернет


Предимства и недостатъци

Да се развива бизнес в условията на световна финансова криза е занимание, заслужаващо адмирации, защото рисковете са доста по-големи, а печалбите несигурни.

Когато имаме амбицията да реализираме своите бизнес идеи, да възвърнем инвестициите си и да разширим дейността на компанията си, безспорно трябва да се възползваме от всяка една възможност за реклама и привличане на потенциални клиенти.

Интернет е мястото, където без съмнение вие може да осъществите плановете си за успешен бизнес. Днес повечето от нас трудно могат да си представят дори и един ден, прекаран без връзка със социалните мрежи и сърфиране из виртуалното пространство.

Търговията, рекламата и големите пари действително преминаха в измеренията на високите технологии. Прозорливите и съвременно мислещи предприемачи отдавна заеха празните ниши и спечелиха не само нови клиенти, но и популярност, която им гарантира бъдещи успехи.

Всъщност, възможностите на мрежата са почти безгранични и сайтовете, които се създават днес, могат да бъдат изстреляни на първи позиции в рамките на няколко месеца, стига да имат достатъчно добра оптимизация и да предлагат на потребителите интересно и актуално съдържание.

Предимствата на интернет бизнеса се фокусират основно в незабавната обратна връзка между търговец и клиент, възможностите за непосредствено общуване и ефективна реклама, все още изгодните оферти за покупка на сайтове и портали с голяма потребителска аудитория, занижените разходи за персонал.

Благодарение на представителен корпоративен сайт, вие може да презентирате вашите продукти или услуги в глобален мащаб и да печелите не само нови клиенти, но и обещаващи бизнес партньори, с които да реализирате и най-смелите си идеи.

Наред с положителните страни на бизнеса в Интернет, разбира се, има и неща, за които трябва да се внимава и могат да се приемат за недостатъци. Ще споменем малка част от тях.

Зловреден софтуер и кибер атаки

Подобни неприятности могат да „изведат от строя“ вашия онлайн магазин например, което автоматично води до загуба на пари, недоразумения с клиенти и загуба на доверието им. За съжаление, това е често срещан проблем във виртуалното пространство и единственото, което може да направите, е да си осигурите добра защита, доколкото това е възможно.

Некоректни потребители

Както в реалния живот възникват конфликтни ситуации, така и в онлайн бизнеса те не винаги могат да бъдат избегнати. Когато установите ясни правила за ползване на вашия сайт и следите за спазването им, вие може поне да ограничите некоректните потребители.

Липсата на пряк контакт с клиенти и съдружници

Нищо не може да замени разговора „лице в лице“ при евентуални преговори или представяне на нови проекти. Дори и да използвате уеб камера или други начини за връзка, живата комуникация и нейните плюсове за развоя на важни бизнес преговори винаги ще ви липсва.


author

Анелия Георгиева

Професионален опит с авторски текстове – от футболни прогнози и статии за билярдни маси, до теми за панически атаки и алкохолизъм, както и с текстове с цел SEO.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.