Анализ на конкуренцията


анализ на конкуренцията

Aнализиране на конкурентните уеб сайтове

Ако се анализират правилно, сайтовете на конкурентите могат да дадат полезна информация, от която да се възползвате за увеличаване на трафика и популярността на Вашия сайт. Ето как можете да анализирате конкурентните сайтове:

Идентифицирайте лидерите

Започнете с идентифицирането на основните играчи. Добър начин да направите това е Yahoo! Directory. Когато откриете кои са най-големите играчи в областите, подобни на Вашата, ще имате по-добра представа как трябва да изглежда сайтът Ви. Проверете някои от по-големите конкуренти и разберете какви са техните иновативни подходи и новите продукти, които те предлагат.

Можете да получите информация за трафика чрез Alexa. Инсталирайте си и добавката Alexa на браузъра, която ще Ви помогне да разберете на кое място в класацията за трафик е всеки сайт, който посещавате и дали е в топ 500. Това ще Ви даде груба представа за мястото на Вашите конкуренти в класирането.

Контролирайте лидерите

Следващата стъпка е много внимателно да се запознаете с най-добрите 5 или 10 конкурента. Има много неща, които могат да бъдат научени само като погледнете в сайтовете им и ги анализирате. Това са нещата, които трябва да търсите:

  1. Уверете се, че не сте забравили да проверите какви продукти или услуги предлагат конкурентите и отбележете всичко, което е различно от това, което Вие предлагате.
  2. Потърсете пропуски, които биха могли да се запълнят.
  3. Помислете върху дизайна и функционалността на конкурентните уеб сайтове.
  4. Проверете рекламните кампании и офертите им.
  5. Проучете техните силни и слаби страни от гледна точка на клиента.
  6. Опитайте се да разберете стратегията им.

Потърсете силните страни, слабостите и пропуските им.

Обобщената информация, която сте открили за всеки един от конкурентите си, подчертава силните и слабите страни на всеки от тях. Определете стратегия, която да следвате, за да се противопоставите на това, което Вашият конкурент предлага.

С това изследване можете да създадете или модифицирате маркетингов план. Не забравяйте да включите метода, по който възнамерявате да се справите с конкуренцията, както и какви стъпки предполагате, че ще изисква присъствието на Вашия сайт в топ класациите на търсачките. Въз основа на анализа на конкурентните уеб сайтове, Вие трябва да вземете решение дали ще се конкурирате с тях или ще се откажете и ще се фокусирате върху други области.

Не се плашете преждевременно – уверете се, че знаете в какво се впускате преди да започнете и не позволявайте на страха да Ви надвие. Не забравяйте, че можете да се движите по-бързо от конкурентите си, ако имате доверие във собствените Ви способности. Всичко, което трябва да направите, е да предложите на клиентите си неща, които не ще намерят никъде другаде.

По материали на Венислава


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.