Анализ на конкуренцията

Пари от писане » Ако владеете силата на думите, може да постигнете финансова стабилност и с писане.

Aнализиране на конкурентните уеб сайтове

анализ на конкуренцията

Ако се анализират правилно, сайтовете на конкурентите могат да дадат полезна информация, от която да се възползвате за увеличаване на трафика и популярността на Вашия сайт. Ето как можете да анализирате конкурентните сайтове:

Идентифицирайте лидерите

Започнете с идентифицирането на основните играчи. Добър начин да направите това е Yahoo! Directory. Когато откриете кои са най-големите играчи в областите, подобни на Вашата, ще имате по-добра представа как трябва да изглежда сайтът Ви. Проверете някои от по-големите конкуренти и разберете какви са техните иновативни подходи и новите продукти, които те предлагат.

Можете да получите информация за трафика чрез Alexa. Инсталирайте си и добавката Alexa на браузъра, която ще Ви помогне да разберете на кое място в класацията за трафик е всеки сайт, който посещавате и дали е в топ 500. Това ще Ви даде груба представа за мястото на Вашите конкуренти в класирането.

Контролирайте лидерите

Следващата стъпка е много внимателно да се запознаете с най-добрите 5 или 10 конкурента. Има много неща, които могат да бъдат научени само като погледнете в сайтовете им и ги анализирате. Това са нещата, които трябва да търсите:

  1. Уверете се, че не сте забравили да проверите какви продукти или услуги предлагат конкурентите и отбележете всичко, което е различно от това, което Вие предлагате.
  2. Потърсете пропуски, които биха могли да се запълнят.
  3. Помислете върху дизайна и функционалността на конкурентните уеб сайтове.
  4. Проверете рекламните кампании и офертите им.
  5. Проучете техните силни и слаби страни от гледна точка на клиента.
  6. Опитайте се да разберете стратегията им.

Потърсете силните страни, слабостите и пропуските им.

Обобщената информация, която сте открили за всеки един от конкурентите си, подчертава силните и слабите страни на всеки от тях. Определете стратегия, която да следвате, за да се противопоставите на това, което Вашият конкурент предлага.

С това изследване можете да създадете или модифицирате маркетингов план. Не забравяйте да включите метода, по който възнамерявате да се справите с конкуренцията, както и какви стъпки предполагате, че ще изисква присъствието на Вашия сайт в топ класациите на търсачките. Въз основа на анализа на конкурентните уеб сайтове, Вие трябва да вземете решение дали ще се конкурирате с тях или ще се откажете и ще се фокусирате върху други области.

Не се плашете преждевременно – уверете се, че знаете в какво се впускате преди да започнете и не позволявайте на страха да Ви надвие. Не забравяйте, че можете да се движите по-бързо от конкурентите си, ако имате доверие във собствените Ви способности. Всичко, което трябва да направите, е да предложите на клиентите си неща, които не ще намерят никъде другаде.

Материалът е подарен от Венислава

WhitePress
» Международна платформа за разпространение на съдържание, свързваща дигитални PR и медийни агенции и рекламодатели със собственици на уеб сайтове и инфлуенсъри.

author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.