Осем златни правила за деловата жена


жената

Винаги правя неща, за които не съм съвсем подготвена. Според мен по този начин човек израства. В моментите, когато си казвате: „Не съм сигурен, че мога да го направя“ и преминавате през това, са миговете, в които правите голям напредък. ~ Мариса Майър, изпълнителен директор на Yahoo

Жената днес не е просто домакинята или перфектната майка със спретнати деца и обгрижван съпруг. Съвременната жена всъщност е ключов елемент и от днешната икономика. И настоящият атрактивен образ на бизнес дамата е безспорно доказателство за това. Но както мъжът, така и жената винаги се стреми към усъвършенстване, което да ѝ помогне да ръководи делата си по-разумно и гъвкаво, като междувременно да влезе и в очакваната от обществото ѝ роля на идеална съпруга и майка.

В тази връзка следването на долуописаните правила би помогнало на жената, занимаваща се със собствен бизнес, да дръпне с няколко нива напред и да се доближи до перфектния образ, в който мечтае да се настани.

1. Жената не трябва да търси ничие одобрение, а напротив: да се радва на странностите си.
Тя е постигнала всичко до момента, именно защото е различна. Ако деловата дама започне да обръща внимание на критиките и шушукането зад себе си, е твърде вероятно да изгуби своята идентичност, а с нея и малкото лудост, която всъщност я е докарала до постигнатите успехи.

2. Деловата жена трябва да се радва и на най-малката си победа.
Всяко голямо постижение започва с малки стъпки. А никой успех не е прекалено огромен, ако преди него не е имало както спънки, така и миниатюрни победи, отъпкали пътеката към заветната мечта.

3. Правенето на пари е като готвенето на броколи.
Или казано с други думи, не можеш да получиш идеалното блюдо с броколи, ако не добавиш към него правилните подправки и не купиш наистина качествени и различни по вид сирена, нали? Същото е и в бизнеса: всеки малък детайл е от значение за една сделка или операция. И когато планираме голям проект, за него трябва да инвестираме рационално, за да извлечем максимума. Така че, не се притеснявайте, че ще обеднеете, ако купите малко френско синьо сирене – то ще направи блюдото съвършено.

4. Игнорирайте страховете си да сменяте посоката.
Няма човек, който да не е вземал прибързани решения или да не е променял из основи своите приоритети. Точно това е и целта ви – да правите грешки и да поемете в правилната посока, след като ги анализирате мъдро и разумно. Мислете вън от рамките.

5. Жената трябва да знае цената си.
Макар да звучи твърде цинично комбинацията от жена и цена в едно изречение, истината е, че докато деловата дама не осъзнае колко е значима в компанията си например, тя никога няма да се изкачи до преследваната от нея позиция в бизнес йерархията.

6. Здравето и красотата ви не са повърхностни теми.
Ако не сте здрава, нямате нужния физически и умствен капацитет да постигнете целите си. А и кой е казал, че има нещо лошо в това да бъдете най-красивата, респективно в центъра на вниманието по време на бизнес вечеря?

7. Позитивно мислене: да, то наистина е от значение.
Песимизмът може да ви струва скъпо. Ако в началото той ви дава мотивация да ставате по-добри, при неуспех ще ви срине още повече.

8. Бъдете себе си.
Макар и банална, тази максима е невероятно важна за деловата жена. Защото, когато жената играе роля, която в даден момент ще ѝ омръзне, самата тя може да срине цялата кула от успехите си, извоювани досега.


author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.