За Google потребителското поведение е не по-малко важно от съдържанието


Дискусия с Георги Стефанов

Георги Стефанов - основател на Ganbox

Георги Стефанов е основател и главен SEO консултант в Ganbox – http://ganbox.com. Занимава се с оптимизация от 2006 г. Лектор е на престижната SEO конференция в София през 2011 г, 2014 г и 2015 г. Води SEO курсове в полза на бизнеса. Работил е над 10 години по мащабни уеб проекти като уеб програмист, което му дава много добра техническа подготовка при извършване на SEO одити на сайтове. Все пак смята, че не техническата подготовка, а добрите идеи и социалните контакти, правят един оптимизатор успешен.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

За мен оптимизацията е нещо, което правя с удоволствие – забавление и работа в едно.

SEO за мен е най-добрата инвестиция за един сайт и най-ефективният интернет маркетинг канал за привличане на клиенти.

Започнах да се занимавам професионално с оптимизация по повод едно SEO състезание проведено през 2007 г., в което се представих много добре. Тогава реших да предлагам услугата на бизнес сайтове и много бързо развих бранда Ganbox.

Как следиш промените в алгоритъма?

Следя SEO новини от множество авторитетни източници, като отсявам важните. Ползвам уеб инструмента https://algoroo.com за отчитане на размествания в SERP. И разбира се, много тестове с различни наши сайтове.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

При извършването на SEO одит ползваме множество различни уеб инструменти, като обикновено за едно нещо не се доверяваме само на един инструмент, а ползваме поне два. Повечето инструменти са строго специализирани, например за определяне на скоростта на сайта.

Основните SEO инструменти обаче са няколко.

Screaming Frog Spider за откриване на структурни проблеми в сайтовете.
Advego Plagiatus за проверка на уникалност на текстовете.
Мониторинг през Google Console и Google Analytics със свързан Adwords, ако има.
Автоматично ежедневно проверяване на позициите на ключови думи с инструмента http://pos.ganbox.com като има графика на средното класиране и сравнение с конкуренти – с един поглед се виждат изменения във видимостта.

Платени акаунти за следните уеб инструменти:

  • http://www.majesticseo.com – общ линк профил;
  • http://www.linkresearchtools.com – изследване на линковете на сайта и степен на риск;
  • https://serpstat.com – обща видимост на сайт по всички ключови думи.

Хубавото е, че постоянно излизат нови инструменти, които тестваме.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Към този момент под половин секунда време за отговор (Response time) и под 4 секунди за пълно зареждане (Load time). Много неща имат значение, като ползване на кеширне, ползване на по-малко тежки елементи в една страница, чист код, асинхронно зареждане и др.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Към този момент, да. Оказват положително влияние, като това се усеща най-силно, ако сайтът е нов.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Според мен е грешка, ако това се случва. Сайтът трябва да излиза на първо място, особено при търсения, които съдържат бранда.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Основно изменението на органичния трафик, той трябва да се увеличава спрямо минали периоди. Измерваме и конверсии, когато това е възможно, например брой продажби, ако сайтът е електронен магазин. Съответно отчитаме ROI – възвръщаемост на инвестицията.

Други SEO показатели, които следим са брой линкове от различни домейни (RefDom), авторитет на домейна (DA, TF).

Отминаха времената, в които SEO се измерва само с позиции на ключови думи и фрази.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Определено адаптивен дизайн. Най-малкото се поддържа по-лесно. След новите промени от Google наречени Mobile First, имаме проблеми със сайт на клиент, който ползва мобилна версия на сайта, която няма всички страници на основния сайт.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Скептичен съм, че AMP на Google ще се наложи. Но в момента активно го разработват и налагат, и затова правим тестове с AMP страници от доста време.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Категорично не. Водя „война“ с подобни некоректни фирми, като максимално информирам хората.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Това е безплатна услуга на Google за бизнес сайтове. Едва ли някога ще стане платена.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Силно ги препоръчвам на клиенти. Нещо повече: правим консултации как изглежда идеалната входяща страница и какви елементи трябва да има. Доказано е, че повишават продажбите чувствително.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

За Google потребителското поведение е не по-малко важно от съдържанието. Дали потребителят ще се задържи 3 минути, за да прочете текста или да изгледа видеото, за Google е еднакво добър сигнал. Все пак аз препоръчвам към този момент видео съдържанието да се дублира и като текстово съдържание. Последните изследвания показват, че челните позиции се държат от отделни страници с много текст.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.