Видеото е много позитивен сигнал за SEO и бранда на компанията


Дискусия с Дилян Григоров

Дилян Григоров - собственик на NetPresenta.com

Дилян Григоров, накратко наричан Дидо, вече почти 12 години се занимава с оптимизация за търсачки и дигитален маркетинг. Собственик е на NetPresenta – студио за дигитален маркетинг с главен фокус SEO оптимизация, Семантична оптимизация, Маркетинг със съдържание, Реклама в Google AdWords и Facebook. Компанията е сертифициран партньор на Google Adwords. Зад гърба си Дидо има солидна практика с клиенти от Англия, САЩ, Канада, Швейцария, Италия и др.

Семантичното SEO и линкбилдингът са ми слабост – доста време прекарвам в тестове и търсене на информация, и комуникация с хора именно в тази сфера. Силно вярвам, а и с всеки изминал ден се доказва, че семантиката е бъдещето в търсенето и ще се подобрява все повече и повече.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

За мен SEO е начин на живот и винаги ще си остане така. Никога не е било работа – няма и да бъде. 🙂 Няма значение кой е клиентът, колко е известен или преуспял, аз искам да помагам.

Какво ме провокира… Всичко започна преди почти 12 години, когато създадох първия си сайт на HTML & CSS, а малко след това и първите си блогове в САЩ. Учил съм доста години музика, та тогава и това беше интересът ми и в темите на блоговете ми.

Един ден мой приятел ми каза:

Знаеш ли, че има начин да направиш така, че сайтовете ти да излизат по-високо в Гугъл по ключова дума.

Скоро започнах да чета, да търся повече и повече информация, да следя макар и малкото тогава форуми и блогове по темата оптимизация за Google. Оптимизирах блоговете си и идващият трафик скоро започна да се монетизира, макар и в по-малка степен отколкото сега, предвид времената тогава.

През 2007-ма година започнах да тествам сам в SEO и да работя професионално – и така, вече 9 години тестове и създаване на собствено know-how по бизнес ниша. 🙂 Започнал съм SEO кариерата си в чужбина и това продължава и до днес. В България Огнян Младенов от СЕОМ беше човекът, който ми подаде ръка, за да се появя като лектор на SEO Конференция 2015, за което съм му безкрайно благодарен.

Как следиш промените в алгоритъма?

Както всички – от сайтове като Search Engine Journal, Search Engine Land, Semrush, Search Engine Watch, Seroundtable, Seo By The Sea, Moz, инструменти като Algoroo, AWR Google Algorithm Changes и естествено, официалният блог на Гугъл, Webmaster Central Уебинарите с Джон Мюлер. Обичам обаче да се заравям дълбоко и в патентите на Гугъл, да ги анализирам и почти винаги там откривам информация, която я няма в официалните уебсайтове. Доста неща съм научил от тях, както и от John Muller, Gary Illyes, Andrey Lipattsev, Bill Slawski, Eric Enge, Brian Dean, Rand Fishkin. Прекарвам немалко време в Twitter и Google+ и по страниците на уеб сайтовете им, а те точно там споделят доста неща. 😉

Най-ценните си знания обаче имам от собствените си тестове, които правя почти непрекъснато. Чрез тестове и най-вече практика добиваш know-how, което няма да намериш в нито един медиен сайт за SEO. Много сайтове пишат и анализират ранкинг фактори и т.н., но не бива да забравяме, че тази информация е обща, защото никой не знае твоят сайт в коя ниша е и какво точно изисква тя, за да се класираш добре.

Понякога обичам да си купувам домейни и да тествам за себе си най-различни неща. Дори в момента ще разкрия, че правя собствено проучване за специфични ранкинг фактори в няколко ниши.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Страстен фен съм на Ahrefs и всеки, който ме познава, го знае (хаха). Постоянно следя блог постовете им, ъпдейтите, чета много и за самия софтуер и го използвам, и тествам активно всеки ден. Няма идеален инструмент. Трябва обаче да го опознаеш, за да си сигурен, че наистина знаеш какво точно показва и какво означава тази информация за проекта.

Пробвал съм над 150 софтуера. Много малко от тях са ми показали, че мога да им се доверя. Харесвам Semrush, SEO Powersuite, BrightLocal, Serpstat, DeepCrawl, Botify, OnPage.org, Integrity, Moz, Screaming Frog, GTMetrix, Webpage Test, Google Search Console, SiteCondor, Siteliner, SpyFu, BuzzSumo, WebCEO, Search Metrics, Conductor, Linkdex, BrightEdge. Имам и собствен софтуер, но за него не бих искал да говоря към момента. 🙂

Няма да скрия обаче, че си падам и малко олд-скуул човек. Почти никога не мога да се доверя 100% на даден софтуер и проверявам всичко ръчно, особено що се отнася до on-page/on-site оптимизация.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Идеалната скорост според мен е под или около 1 секунда, но съм виждал добре зареждащи и класиращи се сайтове и на 2-3 секунди време на зареждане, че дори и на повече. За съжаление, виждал съм и добре класиращи се такива с бавна скорост, което за мен до някаква степен е показател, че Гугъл все още имат над какво да работят по отношение на този ранкинг фактор. Все още не са и много собствениците на сайтове, които се интересуват от скоростта им на зареждане чак толкова задълбочено, освен ако сайтът не зарежда наистина много бавно. 😉 След преминаването към мобилен индекс обаче мисля, че все повече ще трябва да се обръща внимание на скоростта и ще дойде някакво „пробуждане“ и от страна на бизнеса.

От какво се повлиява тя ли… Ами от много фактори. Когато одитирам сайтове, най-често срещаните проблеми, които виждам са: прекалено много и тежки JS & CSS ресурси, неправилно настроени и оптимизирани сървъри, лошо или неоптимизирани изображения за уеб, поставяне на излишни елементи по страниците на сайта и други.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Да, за момента, но не мисля, че това ще продължи дълго и факторите за това са много и на различни нива – от технически до бизнес и поведенчески фактори на потребителите онлайн. От една страна на първо място като проблем се явяват спамърите в нета, които не са малко и това само ще се превърне в още една предпоставка за спамене и по-лесно „заблуждаване“ на алгоритмите.

От друга страна много бизнеси ще поставят SSL сертификати на сайтовете си само и единствено с цел по-високо класиране. Има и бизнеси, които изобщо не разбират за какво точно им служи този сертификат в дълбочина, при което отказват да се информират, да го заплатят или инсталират, като си мислят, че това само ще усложни работата на потребителите им по техните сайтове, а други го поставят, защото просто трябва да е там. 😉

Явяват се и технически проблеми като функционални несъвместимости, които са трудни за разрешаване в някои случаи и изискват доста време и усилия на програмист, което както знаем, понякога е доста скъпа услуга.

Въпреки всичко мисля, че наличието на правилно инсталиран и конфигуриран сертификат е важно за сайтове, които събират важна потребителска информация (адрес, телефон и др.) – най-малкото поне за сигурността на потребителя и репутацията на бранда. В България не знам доколко хората се заглеждат в това, но в чужбина е много важно. Има хора, които не пазаруват или не дават данните си без този сертификат и уебсайтът като цяло губи доста от посетителите и клиентите си.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

То и сега се случва понякога така, но по-рядко и особено при лошо оптимизиран сайт. 😉 Не мисля, че това ще се превърне в постоянна тенденция поради много причини. Първата – Гугъл отделят прекалено голямо внимание на семантиката си и ранкинг алгоритмите, а те са с ориентация основно към сайтовете. Алгоритмите за класиране се „учат“ от съдържанието на сайтовете и от потребителите, а не толкова от социалните мрежи.

Втората – социалните мрежи са нещо много преходно и постоянно променящо се. Дори самите потребители и компании като поведение са непостоянни. Ежедневно виждам бизнеси, които създават страници, а след това ги изоставят, да не говорим, че има компании, за които LinkedIn e в пъти по-ефективен от Facebook и Twitter. Доста са неясни нещата в тази посока, за да има конкретни причини, на които да се обосновем, за да се случи това като постоянен тренд.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

За мен няколко метрики са важни – видимостта в търсачките (възможно най-много ключови думи от семантичното ядро, обхванати по теми), метриките за user experience, възвръщаемостта на инвестицията. Зависи обаче от нишата, понякога биха могли да се явят и други показатели.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Препоръчвам това, което може да си позволи съответният бизнес. Истинското решение трябва да бъде взето на база метриките на поведение на аудиторията на съответния бранд. Има брандове, които имат по-голяма аудитория в мобилна среда, отколкото в десктоп. Както вече се изписа и коментира – и двете решения – мобилна версия или адаптивен дизайн са добра практика за мобилно присъствие.

Както знаем, изработката и поддръжката на мобилна версия е по-скъпото решение в случая, но тя дава много по-голяма свобода на действие що се отнася до оптимизацията за конверсии и реализирането на стратегия за мобилен маркетинг. Доста повече време обаче е необходимо за оптимизация, по-различни са подходите, доста по-специфични проблеми се появяват, като естествено това понякога налага намесата на отделен специалист само за тази цел, което означава отделен финансов ресурс. При всички случаи обаче отделната мобилна версия създава по-добро впечатление и подобрява доверието към бранда, генерира и добри нива на конверсии.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Не, не мисля и аз лично съм много скептично настроен към технологията. Не вярвам даже да се превърне в ранкинг фактор, както се говореше, но все пак никой не знае. Когато за пръв път я пробвах, останах много разочарован от факта, че една компания почти губи идентичността си под AMP. Никога няма да забравя първата си реакция – зареждах на телефон един конкретен сайт, на който моите програмисти имплементираха AMP и в първите минути се чудех това всъщност моят сайт ли е?! Губят се много UX елементи от сайтовете по простата причина, че под AMP не се поддържат, а са важни за потребителя. За мен тази технология е добра единствено за информационните сайтове, заради бързината на зареждане.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Стига да могат да осигурят нужния отчет какво е извършено като услуги и подуслуги, и до какви реални резултати е довело – защо не?! От своята практика обаче аз знам, че не е достатъчно да те регистрират в Google Maps, да ти поставят линк във фирмен сайт или портал, или каквото въпросната компания предлага, за да си подобриш видимостта. Класирането на сайт е постоянна и буквално непрекъсваща практика. Изисква постоянство, отдаване, работа, стратегическо и аналитично мислене, и много време. Всеки бизнес си има своя мениджмънт, който взима решенията и преценява с кого да работи. Не сме ние оптимизаторите хората, които да определяме кой с кого да работи. Нека клиентът сам прецени, според постигнатите резултати. 🙂

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Не, не е и засега няма изгледи да бъде. И това може да го видите сами – просто посетете business.google.com под профила си в Гугъл, изберете типа бизнес, който искате да регистрирате и нататък системата сама ще Ви води. Ако срещнете някъде страница, която да Ви поиска данни за платежен метод и плащане, то пишете ни мейл от официалния ни уебсайт. 🙂

Държа обаче да спомена нещо – Google My Business сам по себе си НЕ Е оптимизация за търсачки! Казвам го, защото скоро чух твърдението: „Има ни на картата в Гугъл, значи сме оптимизирани.“ 🙂

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Оптимизирал съм лендинг страници в чужбина. Когато са част от една добре организирана и замислена маркетингова стратегия, вършат страхотна работа и генерират много добри резултати. Но пак искам да подчертая: лендинг страници не се правят само защото трябва да ги има – трябва да има заложени цели, метрики, които ще се мерят и да им се намери мястото в общата маркетингова стратегия на компанията – най-общо казано.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Дългото съдържание по никакъв начин няма да бъде изместено от видеото. Двете могат да работят много добре съчетани в една качествена стратегия за маркетинг със съдържание. Опитът ми е показал, че колкото по-богата откъм съдържание е една страница – толкова по-добре. Едно си остава ясно за мен – текстовото съдържание ще продължи да води във всяко отношение и това го показват и проучванията в контент маркетинга от тази година. Нека не забравяме и факта, че алгоритмите на Гугъл все още работят най-добре с текстове, а не толкова с визуално съдържание.

Видеото обаче от своя страна е много позитивен сигнал за SEO и за самия бранд на компанията, защото влияе на поведенческите фактори на аудиторията като „атакува“ визуалните и слухови сетива на потребителя, дори и неговите емоции. Видеата могат да бъдат оптимизирани – веднъж в платформата, където се качват и споделят, веднъж по страниците на уебсайта, а това би донесло доста трафик на бизнеса, което значи едно – много нови потенциални клиенти. 😉

Благодаря за поканата да бъда интервюиран от теб.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

2 мнения за “Видеото е много позитивен сигнал за SEO и бранда на компанията

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.