Текстовото съдържание и полезността на информацията остава водещ фактор


Дискусия с Петър Апостолов

Петър Апостолов - основател на дигитална агенция Rank.bg

Професионалист в SEO от 2008 г. насам, Петър Апостолов стартира през 2011 г. дигитална агенция Rank.bg, която и до момента носи безупречна репутация и десетки дългогодишни доволни клиенти. Официален Google Partner и успешно запълващ маркетинговия микс с PPC реклама.

Страстен любител на моторите, в сводното си време обича да чете, да свири на китара и да разпуска с шах партия. Повече за Петър може да научите от неговия Facebook профил.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

Да виждаш как благодарение на усилията си, твоите клиенти растат заедно с теб. Разширяват своя бизнес. Осигуряват нови работни места.

Как следиш промените в алгоритъма?

Има десетки места, които предлагат навременна информация при алгоритмични промени. Добре познати сайтове като Search Engine Journal са просто отправна точка за това. Отделно следя всевъзможни Facebook групи, както и инструменти, които засичат флуктуации в SERP. Любимият ми такъв е Algoroo.

Но винаги най-навременно виждаме промените на база реакции на клиентски сайтове и вътрешни ресурси. Когато забележиш драстични покачвания в почти всички сайтове, които следиш, определено ти става ясно, че нещо се променя и започваш да анализираш.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Десетки. В момента имаме абонаменти за множество платформи, всяка от които има своите позитиви и ни помага в определен аспект. Например – Ahrefs, BuzzSumo, Moz, SemRush, SimilarWeb, Majestic, SerpStat и други. Screaming Frog е безценен, а има и още два-три инструмента, които на този етап ще запазя за себе си. 🙂 ))

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Колкото по-бързо, толкова по-добре. Ако си говорим като цяло за скорост на сайт – това си е отделна статия от поне 10 000 думи. 🙂 Предполагам въпроса по-скоро засяга нещата в SEO аспект, затова ще отговоря така – Google Page Speed Insights е само една отправна точка. Това, че сте се постарали да поглезите Google и инструментът свети в зелено, далеч не означава, че сайтът ви е бърз. И обратното.

Относно влиянието – не забелязвам бонуси от това сайтът да е перфектно издържан от гледна точка на Google инструмента. Но ако скоростта му е под всякаква критика, обикновено се наблюдава спад в класирането.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Индиректно чрез увеличаване на потребителското доверие и респективно подобряването на поведенческите фактори.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Възможно е за компании, които не инвестират в своето онлайн присъствие. Но при изграждане на дигитална кампания е безпредметно да разсейваш потребителите, насочвайки ги към социалните мрежи. Най-малкото защото там те ще видят реклами на твои конкуренти.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Ежемесечният ръст във входящия органичен трафик и генерираното от клиента ROI.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Отделната мобилна версия е винаги по-добрият вариант поради увеличения контрол върху специфични UX елементи, които могат да допринесат за чудовищни ръстове в конверсията. Разбира се това си има и своите негативи като повишена цена за изработка и количеството труд, който трябва да бъде вложен в SEO аспект.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Не би трябвало. Има своите положителни и отрицателни страни. За чисто информационни сайтове е безценна поради наистина светкавичното зареждане от мобилни устройства.

За интернет магазини може да влоши потребителското преживяване поради отпадането на специфични, но необходими в продуктовите страници елементи.

В момента, спрямо проведените от нас експерименти, AMP технологията няма пряко влияние върху класирането в органичните резултати.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Това за мен са две отделни неща. Всеки е свободен да изгради своя собствена бизнес стратегия и начин за маркетиране на продукта си. Стига разбира се, предоставяната услуга да не е подвеждаща.

Сертификати тип „Коректна фирма” не одобрявам, но нямам нищо против хора, обещаващи топ позиции стига, разбира се, да умеят да изпълнят прогнозирания резултат.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Не. Ако става въпрос за генериране на по-добри резултати за листинга, има отделна услуга за това – Local SEO. Но там ангажиментът ви е изцяло към фирмата, която се грижи за онлайн присъствието ви, а не към Google.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Зависи какво визираш. Ако става въпрос за представянето на единични продукти в т.нар. „one page сайтове”, то рядко ги препоръчвам. Причината – ограничените възможности за маркетинг и в чести случаи ниското ниво на конверсия. Но все пак всичко зависи от нишата и продуктът, който се предлага.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Свикнали сме да бъдем задушавани от огромното количество информация, заливащо ни ежеминутно спрямо различни канали и основно социалните мрежи. Визуално информационният подход при представяне на определена информация спомага за по-бързото и възприемане от човешкия мозък. Това води до тенденцията потребителите все по-малко да четат и да предпочитат различни елементи за бързо възприятие на представената информация като картинки, видео, инфографики и прочее.

За позиционирането на сайт, текстовото съдържание и полезността на информацията на този етап си остава един от водещите фактори.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.