Технологичните термини, които ще доминират през 2023 г

технологичните термини

С развитието на технологиите нараства и броят на думите, които се използват, за да се опишат. Годината, която току-що започна, няма да бъде изключение. Ето кои технологични термини ще доминират като нови или съществуващи, но с ново значение.

добавена реалност

Добавена реалност (extended reality, XR)

Терминът не е нов, но ще се среща по-често, докато компании като Meta прокарват своите визии за метавселената. XR включва виртуална реалност (VR), разширена реалност (AR) и всичко между тях, включително смесена реалност, която ги свързва. Meta платформата е на път да представи конзолата за смесена реалност Quest Pro тази година, а Apple – първата си конзола от този вид.

Аватар

Подобно на XR, аватарите също не са новост, но ще доминират още по-често. В този контекст терминът описва човешкото дигитално представяне във видеоигрите, метавселената и другаде. Може да прилича на определено лице или на герой от анимационен филм.

Стабилна дифузия

Казано по-просто, стабилната дифузия е специален вид генериране на изображения от текст с помощта на изкуствен интелект, който се появи през 2022 г. За разлика от конкуренцията, която е достъпна само в облака (DALL-E – невронна мрежа, генерираща изображения от нулата, базирайки се на текстова информация), тя може да работи на всеки компютър и е с отворен код, като потребителите могат да правят с него каквото пожелаят.

AI

Изкуственият интелект е термин, измислен от десетилетия, за да опише способността на машините да възприемат и работят с информация. Но също така се използва например за автоматична обработка на снимки в смартфони. Миналата година беше много често използван, а тази година може би ще се използва още повече.

Matter

Ако харесвате интелигентни домашни устройства, трябва да държите под око Matter. Това е именно нов стандарт, който докато работи, трябва да даде възможност за свързване на устройства от различни производители в една домашна екосистема с едно устройство, което ще служи като контролер.

Въпреки че подобни устройства вероятно няма да са широко достъпни тази година, доста хора харесват идеята да контролират, например, термостата Nest на Google с дигиталния асистент Siri на Apple.

FAST

Free Ad-Supported TV (безплатната телевизия с поддръжка от реклами) е нов стрийминг тренд. Както подсказва името му, той предлага безплатно поточно съдържание от различни платформи, като Roku TV и Amazon Freevee например, но с реклами и с по-слаба оферта от тази, която потребителят би получил чрез платен абонамент. Такива програми се финансират чрез рекламите, които се показват по време на излъчването.

DLSS

Съкращението от Deep Learning Supersampling е термин, описващ използването на изкуствен интелект за мащабиране на изображения над първоначалното им ниво. С други думи, съдържанието, което е 720p или 1080p, може да изглежда като 1440p или дори 4K. Това е технология, която се използва за увеличаване на разделителната способност на изображение, без да се налага на компютърът да изпълнява допълнителни операции за рендериране.

DLSS е разработен от Nvidia за техните премиум графични карти, но упорито се говори, че може да се намери в новата версия на конзолата Nintendo Switch, пише Mashable.

Технологичните термини, които са популярни в момента: Machine Learning, Deep Learning, Natural Language Processing (Обработка на естествен език), Internet of Things (Интернет на нещата), Blockchain (Блокчейн) и Cybersecurity, вероятно ще останат актуални и в бъдеще.

author

Г. Киров

Уеб девелопър, онлайн реклама и PR. Изработва ефективни лендинг страници и модерни One Page сайтове съобразно мобилните тенденции на пазара, базирани на HTML5, CSS3, JS, AMP HTML, както и други уеб решения като онлайн магазини и custom решения. Предлага уменията си като фронт енд и бек енд разработчик и в сътрудничество с други уеб агенции.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.