Страници сираци – как да ги идентифицирате и защо е добре да ги премахнете от сайта


Една страница се счита за “осиротяла” (orphan page), когато няма вътрешни връзки, т.е. никоя друга страница в сайта няма линк към нея. Страниците «сираци» не могат да бъдат идентифицирани чрез обхождащи програми, поради което може да бъде трудно да се разбере за тяхното съществуване.

От друга страна е препоръчително да ги премахнете от сайта възможно най-скоро, за да не ви засягат от SEO гледна точка.

Но как да премахнете нещо, което не можете да намерите? Това е добър въпрос – останете с нас и научете повече за осиротелите страници.

страници сираци

Защо осиротелите страници представляват интересна тема?

Ако дадена страница няма вътрешни връзки, тя няма да бъде намерена от потребителите или Google. Това може да повлияе на начина, по който вашият сайт се индексира.

Разбира се, търсачката може да ги намери от други източници, например изброени в XML картата на сайта или чрез външни препратки, но липсата на вътрешни връзки ще повлияе на представянето им на страниците с резултати.

Страниците-сираци обикновено не са голям проблем, освен ако не са в значителен брой. В такъв случай съществува риск Google да индексира твърде много връзки с ниско качество или да изразходва бюджет за обхождане на някои страници, които не представляват интерес за вас.

Всъщност потребителите могат да ги намерят органично или в други външни източници. Ако съдържанието е остаряло или с лошо качество, има вероятност имиджът на вашата марка да бъде засегнат.

Това, което е сигурно, е, че такива страници може да не се представят добре в търсачката, тъй като те нямат вътрешни връзки, не им се прехвърлят никакви насоки и сила, и Google няма семантичен контекст, който да му помогне да оцени страницата до пълния ѝ потенциал.

И така, как да идентифицирате осиротели страници?

Използвайте инструмент за обхождане, за да сканирате целия сайт за разпознаваеми връзки. CognitiveSEO, Website Auditor или Screaming Frog са три от най-популярните програми. Има и безплатни опции за някои от тях, но ще трябва да платите абонамент, за да получите пълна информация.

Изключване от страници за търсене, които са маркирани с noindex или които са скрити от търсачката от файла robots.txt. Експортирайте всички идентифицирани връзки в документ на Excel, ще ви трябват малко по-късно.

Като цяло, най-често срещаните типове осиротели страници са дублирани страници. Има три случая, които трябва да вземете предвид:

moyatsait.bg/web и moyatsait.bg/web/
www.moyatsait.bg/web и moyatsait.bg/web
https://moyatsait.bg/web и http://moyatsait.bg/web

Във всяка от тези ситуации е препоръчително да изберете предпочитана опция и да извършите 301 пренасочване, за да не индексирате и двете. HTTPS, разбира се, е идеалният вариант във всеки случай, но няма правила относно www или не-www, съответно със или без наклонена черта в края на връзката. Зависи от вашите предпочитания кой от тях ще изберете.

Ако пренасочването не е направено, добре е да имате поне каноничен rel=“canonical“ за предпочитаната опция. В противен случай ще има дублирано съдържание. Тъй като някои от тези връзки няма да имат вътрешни препратки или няма да бъдат намерени в XML картата на сайта, можем да ги наречем сираци страници.

За да проверите това, просто въведете в лентата за търсене всички опции по-долу:

https://www.moyatsait.bg
http://www.moyatsait.bg
https://moyatsait.bg
http://moyatsait.bg
https://moyatsait.bg/page-1
https://moyatsait.bg/page-1/

Всичко това трябва да ви пренасочи към една единствена страница. За последователност поставете каноничен таг. С течение на времето ще има много варианти на една и съща връзка, кажете на Google, че това е този, който предпочитате.

Дотук може да помогне една програма за обхождане. След това ще трябва да работите ръчно.

Влезте в акаунта си в Google Analytics и потърсете страниците с най-малко посещения. Как? Отидете на Поведение> Съдържание на сайта> Всички страници. Сортирайте страниците във възходящ ред по брой показвания.

Не забравяйте да зададете периода от време от настройването на профила си в Google Анализ до сега. Експортирайте връзките, които хващат окото ви, в Excel, точно както направихте в стъпка 1.

За да не се усложнявате с много формули, можете много лесно да поставите връзките, извлечени от инструмента за обхождане, в една колона, а тези от Analytics в друга колона.

Изберете и двете колони и отидете на Начало> Условно форматиране> Правила за подчертаване на клетки> Дублиращи се стойности. Връзките във втора колона, които няма да бъдат оцветени автоматично, показват, че не са сред връзките, идентифицирани от програмата за обхождане, така че са осиротели.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.