7 основни неща, които трябва да направите след стартиране на онлайн магазин


Стартирането на онлайн магазин изисква много работа, независимо от платформата, която сте избрали да използвате. Но това е само първата стъпка, която сте направили, за да влезете в света на онлайн търговията.

Пътят е много дълъг, докато вашият сайт успее да стане известен и оценен, но това не бива да ви отчайва. Рецептата за онлайн успех може да не е една и съща за всички, но едно е сигурно: съветът, който ще ви дадем, е важна отправна точка. Затова се настанете удобно и запишете седемте най-важни неща, които трябва да направите, след като стартирате онлайн магазин!


онлайн търговия

Създайте XML карта на сайта

Сайт, който не се вижда в Google, пропуска толкова много възможности! За търсачката е важно да вижда всички страници на вашия сайт и да разбира по-добре структурата му.

Първата стъпка в тази посока е да създадете XML карта на сайта. Важи за всякакъв тип сайтове, но най-вече за новостартиращ онлайн магазин, който все още не се възползва от външни връзки. Освен това, той ще съобщава на роботите на Google кога и колко често се актуализира съдържанието на сайта, както и важността на всяка страница. След като го създадете, не забравяйте да го качите в акаунта си в Google Search Console (за което говорим по-долу).

Настройте своя акаунт в Google Search Console

Тази платформа ще ви позволи да разберете как Google вижда вашия сайт. Search Console трябва да бъде вашият съюзник номер 1 в SEO.

Тук можете да видите дали има проблеми с определени страници в сайта (дублирано съдържание, 404 грешки, блокирани страници в robots.txt, грешки, свързани със структурирани данни и т.н.). След това ще можете да видите кои сайтове препращат към вас, както и страниците с най-много връзки.

Не на последно място, Search Console ви показва броя на кликванията и импресиите в търсачката, както и средния процент на кликване и позицията при търсене на конкретна фраза или средна позиция на страница.

Настройте своя акаунт в Google Анализ

Достъпът до вашия акаунт в Google Анализ е ценен за всеки сайт. Той ще ви даде информация, която ще ви помогне да растете трайно.

На първо място, тук ще можете да се консултирате с данни за вашите посетители: местоположение, възраст, пол, използвано устройство и т.н. На второ място, вие получавате информация, свързана с потребителското изживяване на сайта: броят на посетителите, средното време, прекарано в сайта, средният брой страници, достъпни за една сесия, процентът на отхвърляне.

Можете да видите кои са най-популярните страници, но и начините, по които вашият сайт получава кликвания (органични, директни, PPC, социални медии и т.н.). Ако искате вашият онлайн магазин да бъде успешен, тогава не можете да пропуснете тази стъпка.

Задайте сигнал за марка в Google

Искате ли да знаете какво мислят хората за вашия сайт? Най-лесният начин да разберете е да настроите сигнал за марка в Google.

Ще получавате имейл всеки път, когато някой ви спомене, така че ще можете да усетите пулса на пазара по различен начин и защо не, да правите навременни промени в случай на отрицателни мнения или предложения.

Можете също да зададете сигнал за думи за търсене, които ви интересуват. По този начин ще можете да следите какво прави конкуренцията и никога да не изоставате от най-новите тенденции.

Променете начина на формиране на връзките

Този проблем обикновено се среща на платформата WordPress, но не само при нея.

Генерираните връзки са от типа mysite.bg/?p=111, което може да ви обърка както по отношение на SEO, така и по отношение на потребителското изживяване. Когато роботите на Google сканират XML картата на сайта, за която говорихме по-горе, те основно се натъкват на списъка с връзки на сайта.

Ако не са персонализирани, те нямат представа какво се казва на страниците на сайта. Затова е добре името им да е представително. Например на страница, където продавате обувки за деца, можете да имате връзка като mysite.bg/detski-obuvki. Така потребителите ще запомнят такава връзка много по-лесно и следващия път ще имат директен достъп до нея.

Работете върху мета таговете

Стартирането на онлайн магазин трябва да вземе предвид и мета таговете.

Мета таговете представляват визитната картичка на вашия сайт в Google. Когато потребителите извършват заявка въз основа на определени ключови думи, търсачката връща страници с резултати.

Конкуренцията е голяма и борбата е за всеки клик. Сред толкова много сайтове, които предлагат една и съща гама от продукти, какво ви прави различен? Направете проучване на ключови думи, проверете как хората търсят продуктите, които предлагате, и ги използвайте в мета тагове.

По свой начин, както мета заглавието, така и мета описанието са фактори за класиране. Мета заглавието е пряк фактор, а мета описанието ви помага да се издигнете в Google непряко. Намерете съобщения, които влияят на вашата честота на кликване, за да увеличите максимално шансовете си да влезете в SERP (страница с резултати от търсачката).

Работете върху съдържанието

Трябва да запомните, че когато отворите онлайн магазин, вие продавате не само някои продукти, но и цялостно изживяване.

Разкажете вашата история! Създайте страница в блог, добавете описания за всеки продукт и категория. Да бъде оригинална! Ако интегрирате ключови думи, които ви интересуват, толкова по-добре – търсачката ще разбере по-лесно какво продавате и ще ви класира по-добре в страниците с резултати.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.