Смяна на водосточни тръби от алпинисти

Водосточните тръби са задължителен елемент за всяка сграда, независимо дали тя е административна, търговска или жилищна. Настоящата публикация разглежда някои особености при смяната на водосточните тръби на жилищни блокове, които се явяват най-масовите сгради за обитаване в България.

Практиката е показала, че най-удачният способ за подмяна на водосточни тръби е с помощта на квалифицирани майстори-алпинисти.

смяна на водосточни тръби от алпинисти

Демонтаж на стари водосточни тръби

Демонтажът на старите поцинковани водосточни тръби от алпинисти се извършва основно от горе надолу, като постепенно се демонтират самите тръби с прилежащите към тях скоби. Работата трябва да се извършва много внимателно с помощта на комбинация от макари и въжета. Работната площадка трябва да бъде предварително обезопасена от евентуални падащи предмети, които при тези условия могат да бъдат реална заплаха за минувачи, автомобили и т.н.

Монтаж на нови водосточни тръби от алпинисти

монтаж на нови водосточни тръби от алпинисти

Монтажът на новите водосточни тръби се извършва в противоположната посока на демонтажа, тоест от долу нагоре. Предварително се пуска от покрива канап, който служи като отвес, с чиято помощ се монтират крепежните елементи, към които се прикрепват в последствие и самите водостоци. Крепежните елементи в повечето случаи представляват комбинирана шпилка, която се дюбелира директно към бетонната фасада (ако фасадата е тухлена, се използва дюбел за тухла). След тази процедура следва закопчаването на водосточната тръба към шпилките и накрая свързването ѝ към подземната отводнителна система на сградата.

Стандартът за размера на водосточните тръби, който се използва при панелните блокове е приет диаметърът Ф120 и дебелина на стената не по малко от 0.5см. Ако се ползва по-малък диаметър, то при проливни дъждове водосточната система няма да може да поеме целият дебит вода, който се излива от покривните части, а това ще доведе до преливане и поява на течове по фасадата.

Защо се предпочитат алпинисти, а не вишка или скеле за смяна на водостоци на блок

Първо, да започнем от вишката. За да се позиционира вишка пред блок, трябва да се разбутат множеството паркирани автомобили пред входа на блока, а това практически е невъзможно, особено в гъсто населените квартали на София. Вторият голям минус е ограничената височина, която може да достигне стрелата на вишката и за по-високите блокове подобна механизация практически е неприложима.

Второ, да продължим със скелето. За да се монтира високо скеле за смяна на един водосток, отново са налице същите пречки като при вишката, но тук може да се добави и високата себестойност при ползването на такава услуга, както и необходимостта от разрешително от общината, ако сградата се намира на оживен булевард, парк или друг обществен обект.

В същото време, ако със задачата се заемат алпинисти за смяна на водосточни тръби, то работата протича бързо, без излишни усложнения от логистичен или административен характер, а цената и времето за изпълнение в повечето случаи е в добри рамки, споделят специалистите от Ремонти София БГ.

От какви материали се изработват водосточните тръби

Що се отнася до панелните блокове, то масовият материал, от който се изработват водосточните тръби, е поцинкованата ламарина. Както и по-горе е споменато, стандартът за това е Ф120/0.5см. Предимството на поцинкованите водостоци е сравнително високата удароустойчивост и себестойност. Минусите са не дотам привлекателният външен вид и по-трудният монтаж, в сравнение с другите видове водостоци.

Следващият масов водосток е изработеният от PVC материал. Този вид водосточна тръба е лека, с добра себестойност и разнообразна цветова гама, но главният минус е ниската удароустойчивост и податливост към прегаряне от прякото слънчево въздействие.

Има и други материали, от които се изработват водосточни тръби (като мед например), но поради твърде високата си цена са практически неприложими при панелните блокове.

author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.