Скоростта на зареждане на сайт е част от всичките парченца на пъзела


Дискусия с Георги Талов

Георги Талов - собственик на SeoUslugi.net

Дипломиран специалист по „Компютърни системи и технологии“, Георги Талов се занимава със SEO от 2009 година. Професия и хоби същевременно, имплементирани в личния му уеб сайт „SEO услуги от Талов“. Интересува се от всичко в IT сферата. Фен е на Левски и Реал Мадрид. 🙂

Facebook профил на Талов: https://www.facebook.com/talovgeorgi.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

Първоначално започнах да се занимавам с продажба на линкове в блогове, които бях направил с любителска цел. След това започнах да пиша статии за няколко сайта, а от там със собственика им започнахме да създаваме микронишови сайтове и да ги класираме в Google с различни подходи. Започнах да се интересувам все повече и докато осъзная, това се беше превърнало в нещо повече от хоби. Минаха няколко години и десетки клиенти, и ето, че вече се занимавам професионално със SEO.

Как следиш промените в алгоритъма?

Главните ми източници, от които черпя информация са групите във Facebook, в които членувам. Не пропускам да прочета и новостите в Search Engine Journal, MOZ и няколко други уеб сайта.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Използвам доста инструменти, като всеки от тях има отделно предназначение. Majestic, SemRush, SerpStats, Ahrefs, MOZ…

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Всички знаем, че колкото по-бързо зарежда сайтът, толкова по-добре ще се класира. Лично според мен това не е основен фактор, а част от всичките парченца на пъзела.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Да, оказват значение, но лично аз съм наблюдавал значителни промени само при по-новите сайтове.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Това според мен не трябва да е така. В една социална страница не може да откриеш изцяло информацията, която трябва да те интересува. В момента правя експерименти и социалните сигнали от абсолютно всички социални мрежи оказват много добро влияние върху класирането на сайт в търсачките.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Главно повишаването на органичния трафик и това дали самият клиент е доволен, има ли поръчки и какви са неговите печалби спрямо инвестицията му. Не изключвам и позициите, но те не са най-важни.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Адаптивен дизайн. Той е много по-удобен и лесен за използване от потребителите.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Едва ли Google AMP ще успее да се наложи. Според мен това е някакъв експеримент, който няма да просъществува много дълго.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Твърдо не!

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Услугата Google My Business е безплатна и може да бъде ползвана от всеки собственик на бизнес.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

За мен това е най-добрият вариант за оптимизация. Силно го препоръчвам на клиентите, с които работя, за да бъдат по-улеснени потребителите, а също така и аз. Правилната информация достига много по-бързо и конкретно.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Не смятам така, лично аз предпочитам Long контент, който да е придружен и от видео.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.