SEO не е само техническа работа, но и детективска дейност


Дискусия с Борислав Арапчев

Борислав Арапчев - собственик на Идея Студио

Годината е 2004-та, когато Борислав Арапчев създава собствен сайт. След множество проби и грешки, търсене и четене, упорита практика в областта на SEO, той натрупва солиден опит. Основава през 2007-ма Идея Студио – агенция за SEO оптимизация на сайтове, уеб дизайн и изработка на е-магазини. Участва като лектор на SEO Конференция 2011, 2013, 2014 и 2015, а също така и в софтуерна академия Телерик 2011 и e-Manager 2013.

Може да откриете Борислав в социалните му профили във Facebook и Google+.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

SEO първоначално беше допълнение към уеб дизайна, постепенно започна да става неотменна част от маркетинг стратегията на всеки активен бизнес, а вече е задължителен метод за успеха на всеки, започнал да развива онлайн дейност. За мен вече SEO не е само техническа работа, а направо детективска дейност (смее се) – при анализ и разрешаване на проблем, изкуство и висш пилотаж, при търсене на новаторски методи за развитие и растеж. Именно това ми дава радост, тръпка и удовлетворение.

Как следиш промените в алгоритъма?

Инструменти, инструменти… Моят любим е SERP Parser, също и SemRush, SerpStat и други… Чета и специализираните сайтове, следя популярните хора в Twitter и Google Plus.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

  1. За On Page – ръчно, след това GSC, Screaming Frog, SEO Spider на Петър Николов (айде бе Петьо, направи го и за Уиндоус!!! 🙂 ), други.
  2. За линкове – любим ми е Monitor Backlinks. GSC, Ahrefs, CognitiveSEO, SemRush, …
  3. За контент – Siteliner, Advego, ръчен преглед и т.н.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Възможно най-бързо и леко. 🙂 Под 1 секунда е идеално, но при големи сайтове и магазини това е трудно постижимо. Наистина – махнете всичко излишно, тестове, тестове, тестове…

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

1% е почти нищо, но при онлайн магазини повишават доверието, което е важен фактор, така че там, където има лични данни и чувствителна информация, е важно да се използва.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Възможен е, и ние вече често го виждаме. Друг е въпросът дали е изцяло добре. Защо? Както сте чували – присъствието ви като личност или фирма в тези платформи е сравнително временно, ние сме “под наем” в тях. Винаги може да дойде момент хазяинът да ни изрита. 🙂 Затова развиването на собствения сайт е най-добрата и солидна стратегия.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Технически – покачване на позиции в Гугъл, ROI и т.н. Но както казва Дейвид Амерланд – не гонете еднократната продажба, създайте си дългосрочна връзка с клиента/потребителя. Именно това е ценно – изграждането на общност около марката, потребители, харесващи бранда, ползващи го и те самите с желание, популяризиращи го. Дългосрочното мислене не са позиции, не е ROI, това е стремежът да дадеш на клиентите качество, отношение, решение и те да са щастливи с теб. И те стават верни клиенти, и не те напускат (освен ако не скапеш качеството, разбира се 🙂 ).

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

За големите сайтове – мобилна версия (пример – Фейсбук). Няма смисъл да зареждаш 100 KB сайт, за да визуализираш 10 KB. Дай максимално олекотена структура, за да работи сайтът на телефон леко и удобно. Но ако е малък фирмен или личен сайт – респонсив дизайнът е ок.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Ще видим. Не ми се вярва много, но … времето ще покаже.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Измами и заблуди не одобрявам, и такива практики трябва да се наказват!!! Борим се за качествена и коректна интернет среда, а не мутро-онлайн бизнес!

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Базовата услуга – не! Включването в Google My Business е винаги безплатно. Но ако наемете професионалист за снимки, правилни категории, информация, панорами – тогава вече е друго.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Много важни! Както и при реклама на отделен продукт или кампания, така и описанието на всеки артикул в един магазин трябва да е своеобразна лендинг страница – със всичко най-изчерпателно за продукта. Качествените лендинг страници конвертират много, възвръщат вложените усилия многократно!

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Видеото е интересно и много популярно – това е нормално. Вече всички имаме технологията да правим добри видеа и тази технология е в джоба ни. То задържа клиента в сайта ни повече, и когато го мързи, той се изляга назад и гледа видеото. Но … Гугъл все още се затруднява с разбирането на видеата, затова винаги е добра идея да му помагаме и с адекватен текст. 🙂

Благодаря ти за интервюто, Петя!! Поздрави!


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.