SEO е най-прекият път за достигане на клиенти в Интернет

Дискусия с Костадин Каменов

Дискусия с Костадин Каменов

Съзидател по призвание и SEO оптимизатор по професия, Костадин Каменов е радетел за компютърно и интернет просвещение на българския народ. Свободното си време оползотворява с четене и участия в блогове и форуми, специализирани в SEO сферата. Не пропуска културния туризъм и планинските разходки.

Повече за Костадин може да научите от личния му сайт Nagotovo.com, както и от социалните му профили във Facebook и Google+.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

За мен SEO е най-прекият път за достигане на клиенти в Интернет, а оттам и в реалния свят.

Започнах да се занимавам с оптимизация на сайтове в периода 2011 – 2012 г. във времената на големия SEO Армагедон, точно по времето на Панда и първите Пингвин ъпдейти. По това време бях започнал да развивам няколко лични сайта с традиционните за предишните години техники на оптимизиране.

За мое учудване, един от сайтовете, на които не бях използвал стандартните методи за оптимизация, дръпна силно напред. Буквално всеки месец трафикът му нарастваше с геометрична прогресия. Благодарение на него установих какво трябва да се прави, за да се харесаме на Google, като съответно използвах същите техники и върху други свои проекти.

Успехът силно ме мотивира и съответно реших да се занимавам със SEO като професия.

Как следиш промените в алгоритъма?

Благодарение на успешния ми проект от 2011 – 2012 г. установих, че най-добрият начин да се следят промените в алгоритъма на Google е като експериментирам със свои сайтове. Също така разбира се, наблюдавам измененията, настъпващи върху сайтовете, до които имам достъп.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

На първо място проверявам структурата на самия HTML и как зарежда сайтът (попадал съм на невероятни неща), след това прибягвам до Google search console, Google analytics, Ahrefs, Majestic и други.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

За мен идеалната скорост на зареждане е под една секунда. За съжаление при доста сайтове, поради тяхното естество, това е трудна за постигане задача. Смятам, че 2-3 секунди е приемливата от потребителска, а и от гледна точка на търсачките, скорост на зареждане.

Скоростта, с която се зарежда даден сайт, зависи от доста фактори – като започнем от сървъра, на който се намира сайтът, преминем през интернет доставчика и достигнем до клиентската машина.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Колкото и да е безсмислено за някои сайтове, отговорът е да, помагат. Google си имат политика, с която насърчават сайтовете да преминават към HTTPS. Според мен това няма да продължи за дълго. Когато около 40-50% от сайтовете в световен мащаб преминат на HTTPS, този фактор ще спре да работи.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Това зависи от политиката на големите търсачки. Имайки се предвид, че Google и Facebook са конкуренти, това ми се струва малко вероятно.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

За мен най-добрият показател за SEO успеха е когато клиентът пожелае да продължим да работим заедно, след като е приключил 3 или 6-месечният ни първоначален договор. Това означава, че е доволен от финансовите резултати и постигнатите цели.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Лично аз бих препоръчал адаптивен дизайн, просто защото е доказано от многобройните опити на много специалисти, че това е предпочитаният от Google вариант.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Въпросът е колко агресивна би била компанията при налагането на AMP технологията. Ако стане много важен фактор за позициониране на сайтовете, да ще се наложи. Но, ако политиката им е по-пасивна, силно се съмнявам.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Определено не одобрявам, това за мен е измама, подвеждаща лековерни бизнесмени. Със същия успех аз мога да започна да продавам сертификат „Най-добър SEO“ или „Най-честен политик“. За мен това са скъпи хартийки, които нямат никаква стойност. Същото важи и за (нека да ги наречем) платените директории, които срещу 100-200 лева годишно обещават видимост на фирми в Google търсачката. Това за мен са хвърлени пари на вятъра.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Всеки бизнес може да се регистрира напълно безплатно. Въпреки това е препоръчително да се потърси професионалист точно за тази регистрация.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Стига да са направени както трябва, те са най-прекият път към продажбата на стока или услуга.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Още преди 4 години, когато експериментирах с видео съдържание, ефектът беше доста впечатляващ. Дори непрофесионални видеа имаха огромен ефект върху популяризирането и позиционирането. Моето мнение е, че повечето фирми в България все още подценяват този източник на трафик.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Интернет предприемач и уеб девелопър. Посвещава времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.