SEO е интересен начин да правиш интересни неща


Дискусия с Ангел Порязов

Ангел Порязов - основател на VRETIEL

Филантроп, идеалист и бизнес магнат 🙂 с бакалавърска степен по банкети и магистърска по SEO, Ангел Порязов е скромно и възпитано момче от малък град, но с големи амбиции. Колкото нахъсан и мотивиран е на моменти, толкова е и мързелив, и ленив в други. Идеи и хобита премного, изключително бързо задобрява в почти всичко, но времето рядко достига за всичко.

Занимава се основно със SEO във VRETIEL, като паралелно с това и с цялостно представяне на фирми, хора и идеи в интернет пространството. Поддържа личен блог на уеб адрес Poryazov.com, въпреки че скоро не е успявал да напише нещо, което да се хареса на него самия.

Най-активен е във Facebook и Twitter. Както той казва: „всеки седми профил ми е фалшив“, така че без проблем може да го откриете и в останалите социални мрежи. 🙂

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

SEO е интересен начин да правиш интересни неща и да постигаш каквото искаш.

През 2008-ма ми „подариха“ първият ми мащабен проект. Беше едно замиращо сайтче, чиито стопани бяха претърпели ужасно много неволи при поддръжката му. За мен обаче беше изключително полезен ресурс в онези години и не исках да си отива току-така. За отрицателно време събрах нов екип, сменихме системата, редизайн, SEO, реклама, направихме договори с големите риби в бранша, дори бяхме планували и TV предаване (сега съжалявам, че не се усетихме още тогава да пуснем клипове в YouTube…).

И така, няколко години по-късно се ориентирах да правя основно това – да вдъхвам живот на стари и нови бизнес, и лични проекти. Като най-голям дял в това ми занимание, освен личното и грижовно отношение, е именно SEO.

Как следиш промените в алгоритъма?

Промените са прекалено много и то доста често. Най-големите обаче ми изкачат пред очите благодарение на Algoroo и MozCast. Също така основните клиентски и лични сайтове се проверяват регулярно през инструмента на barracuda digital.

Хубавото на нашите географски ширини, е че без проблем можем да следим А-тата (австралийски, американски и английски оптимизатори) и при сериозни ‘трусове’ знаем какво да очакваме и при нас след месец, два, три.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Зависи от проекта, но 70% от важната за мен информация я получавам „наготово“ от SEO PowerSuite на Link – Assistant. Програмите им са почти постоянно включени и анализират нещо. Отделно проверявам съдържанието на сайта, OnPage, OnSite, OffPage и куп други неща, които дават подробна картинка за сайта. Не искам да се повтаряме. Повечето от добрите инструменти са известни на всички.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

За мен над 5-6 секунди зареждане означава, че сайтът ме е загубил като посетител. Всичко под това е относително добре. Скоростта е фактор, наистина е фактор при класирането и user-experience, но не винаги може да се контролира напълно. Оптимизиране на графики, CSS, JS, самия HTML код, кеширането и компресията – това едно на ръка, винаги остава елементът на сървъра, интернет доставчикът и устройството на потребителя. Върху тези неща няма как да повлияем.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Абсолютно. Оказват влияние. Дълго време го отбягвахме за много от сайтовете, поради простата причина, че не работеха с чувствителна информация, дори не изискваха регистрация. В крайна сметка добавихме SSL сертификати за повечето сайтове и имаше подобрение в класирането.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Имаше подобно явление миналата година, но бързо утихна. Не изключвам пак да се случи след време, но просто няма логика Google да побутва излишно конкурент като Facebook. С последните промени около Facebook обаче е силно вероятно все повече малки бизнеси да не отделят пари за домейн, хостинг, оптимизация и реклама, а да мигрират всичките си ресурси и продажби към и чрез Facebook.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Двата най-добри до момента:

  1. Клиентът да пожелае да продължим работа, защото е доволен и иска още по-голямо разрастване на бизнеса.
  2. Клиентът да пожелае да спрем работата, защото той самият не смогва на поръчките си.

И в двата случая е ясно, че нещата се случват правилно. Дали ще е с позиция, трафик, ръст на приходите или просто повече engagement в социалните мрежи – важното е клиентът да е доволен!

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Няма вариант, в който мобилна версия да се представя по-добре от адаптивен дизайн. Във всяко едно отношение. За по-големите играчи в някои ниши е удобен и вариантът с отделно мобилно приложение. Това обаче далеч не е за всеки бизнес. Най-удачен е адаптивният дизайн – бърз, лесен за изграждане и поддръжка, практичен и с по-малко неща, които могат да се объркат откъм SEO. 🙂

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Засега не го виждам, но пък 2017-та е зад ъгъла и не се знае каква стратегия ще предприемат. Дълго се противихме на SSL сертификатите за щяло и нещяло, но когато се превърнаха във фактор – ги интегрирахме. Говоря от името и на много други колеги, предполагам. Същото важи и тук. Ако твърдо са решили да го наложат – ще го наложат, все пак няма друг гигант като Google.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Има ли човек, който да ги одобрява? Съмнявам се! Цялата схема е толкова баламска, че просто няма накъде. Изкараха едни прилични суми на гърба на тарикат-бизнесмени (или просто някои по-наивни) и изчезнаха. Това е.

Интересното беше, че някои познати отбелязаха ръст на продажбите и запитванията след няколко подобни стикера. Което е странно. Явно са успели да повлияят и на обикновения човек. Дано все пак занапред няма подобни схеми. Цялостната идея беше що-годе читава, ако имаше явни правила и критерии… Но уви – кой ти гледа обществена полза, като може да прибере няколко стотин хиляди…

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Безплатна е, засега. А може и да западне като някои от останалите им услуги. Не бих хранил големи надежди към нея. Лично аз не съм видял никаква полза от имането на регистрация във въпросната услуга.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Като цяло харесвам подобен подход и смятам, че са интересни. На мен лично, добре направената лендинг страница, ми задържа вниманието и печели симпатиите от раз.

Лошото, е че при нас не успяха да навлязат толкова много. Другите минуси са, че много scam сайтове ползват именно такива и trust-ът към подобни визуализации е нисък в масите. Изискват много ресурс, за да се изградят и „настроят“ правилно. Е, ти вероятно ще се справиш по-лесно със задачата от мен, но рядко отделяме ресурси за единични лендинг страници на клиенти.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Към момента не се отразява – long content-ът се класира по-добре от страница с видео. Обаче нещата далеч не са толкова прости. Оптималният вариант в момента е видео клип, последван от същото съдържание в текстов формат. Генерирането на идея за клип и вплитането на продукта/услугата вътре не е лесна задача, но YouTube е много мощен канал за трафик и популяризиране, и гарантирам, че си заслужава.

Много бизнеси го пренебрегват, защото мислят, че е скъпо. Напротив – среден клас телефон (за 150-300 лева), статив за 10 лева и фон за още толкова, и си готов. Друг е въпросът, както казах, със самата идея – там е трудната част. Скоро започваме работа по видео канала на един клиент. Ще споделя допълнително как се получават нещата, а се надявам скоро да можем да добавим и това като услуга в портфолиото. 😉

Това е от мен, благодаря ти за въпросите, а на читателите благодаря за отделеното време! 🙂


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.