SEO е бизнес, който ми позволява да съм креативен


Дискусия с Георги Дюлгеров

Георги Дюлгеров - уеб девелопър и SEO експерт

Професионален уеб разработчик и SEO експерт със солиден опит и множество реализирани проекти в този бранш, Георги Дюлгеров е собственик и основател на фирма Уеб Тех Медия, чийто основен фокус е SEO оптимизацията. Отделно екипът ѝ се занимава с изработки на сайтове, AdWords реклама и развива някои по-интересни лични проекти като Brands.bg – платформа, която цели да наложи рейтинга като основен критерий за избор на специалист.

Още за Георги може да научите от неговия Google+ профил.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

SEO за мен е изкуство. То е бизнес, който ми позволява да съм креативен. Отделно задоволява нуждата ми да се състезавам, тъй като всеки иска да е на челна позиция в търсачките. И не на последно място, SEO за мен е ресурс, който ми помага да си постигам целите.

Започнах да навлизам в програмирането и онлайн маркетинга още в ученическите си години. Тогава написах първия си HTML сайт и започнах да мисля как да го популяризирам. Така постепенно се сблъсках със SEO оптимизацията и останалите сегменти на онлайн маркетинга.

Как следиш промените в алгоритъма?

Следя доказани блогове и медии, както и колеги български и чуждестранни оптимизатори. Рядко се случва нещо кой знае колко грандиозно като промени в алгоритъма, а когато се случи, обикновено се чува. Все пак гледам да съм актуален, тъй като не мога да си позволя пропуски.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Любимият ми инструмент е Majestic, без него не мога. В последно време издишат, трябва им доста време, докато засекат нови линкове. Ahrefs сякаш се налага като по-добра алтернатива, но все още не съм се решил да премина към него. Ползвам наистина много SEO инструменти, най-често Serpstat, Screaming frog или алтернативата му Netpeak Spider, и разбира се, Advego Plagiatus, благодарение на който съм откривал скандални неща по клиентски сайтове. Отделно redirect checker и uptimerobot.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Колкото повече, толкова повече. Минималното условие е показателите на Page speed на Google да светнат в зелено, макар че при някои сайтове и това се оказва нелека задача. Google понякога прекаляват с изискванията си, като когато те карат буквално да унищожиш снимките на сайта откъм качество, за да признаят че са достатъчно малки, за да не пречат на скоростта на зареждане.

Постигането на наистина добри показатели на скорост е времеемка задача и понякога предизвикателство, с което ние от Webtech се борим упорито. Смятам, че всички сме убедени във важността и не само за търсачките, но и за потребителите.

По-конкретно първите стъпки са да компресираме изображенията (има достатъчно инструменти като потърсите lossy image compression), да активираме кеширането и компресирането, по възможност да няма външни скриптове и ресурси на нашия сайт (всичко да си е на нашия сървър), Javascript и CSS местим във footer (с този процес много трябва да се внимава), обединяваме CSS и JS файловете и всички други съвети за скорост, които ни съветват в Page speed insights и Gtmetrix. Не е лошо да се оптимизират и PHP и MySQL заявките, но това вече изисква по-задълбочени технически познания.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

HTTPS стана почти задължителен, особено за онлайн магазини. Няма твърдо „Да“ по темата, твърди се, че има около 1% влияние. Ако не друго, обаче HTTPS e Trust factor (фактор на доверие). Google се опитват постепенно да го наложат и дори сега да няма ключово значение за класирането, според мен много скоро ще има.

Вече дори някои браузери ни сигнализират, когато сайтът няма SSL сертификат.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Зависи от уебсайта на компанията. Ако зарежда 10 секунди, през 3 дни му пада сървъра, няма обратни връзки или го хакват всеки месец, нормално е търсачките да потърсят други алтернативи какво да класират преди него.

Съмнява ме това да се наложи като тенденция, но дори това да стане, ако компанията има добре оформени социални профили, не виждам повод за притеснение.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

На първо място са посещенията и приходите. Следим и позициите по конкретните фрази, но това по скоро е с цел да ни даде представа къде и какво трябва да се подобри. Точна позиция няма, но инструменти като Search Console и Serplab ни дават поне ориентировъчна представа за средната позиция, на която сме класирани по дадената фраза.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Адаптивният дизайн категорично измести мобилните версии благодарение на множеството си предимства. Дори не смятам, че има спор по темата. Почти не съм виждал нов или обновен сайт, който да е с отделна мобилна версия.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Искрено се надявам, че не. За мен това е обречена технология, ако остане в този си вид. Google се опитват да я наложат, но все още изчакват да видят как ще се приеме и приспособи.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Все още не мога да преценя дали бизнесът в България е некомпетентен или разчитат, че клиентите им са некомпетентни. Изглежда, че тези сертификати впечатляват все някой, въпреки липсата им на стойност. Тъжно е, че няма регулации и такива „проекти“ успяват.

Тези сертификати се отразиха много негативно на проекта ми Brands.bg. Целта ми там беше (и още е) алгоритъм, който на база много фактори с най-голяма тежест, от които потребителски коментари и оценки, да изчислява цялостен рейтинг на фирмата, който рейтинг при търсене на специалист в дадена област да ни помогне да изберем един сред многото.

Благодарение на въпросните сертификати се смъкна доверието в такъв тип услуга. Отделно българският бизнес не обича да бъде оценяван. Много по-лесно е да си купят сертификат и да си се хвалят с него.

Относно това, че обещават топ позиции в Google, нищо лошо, стига да си спазват обещанията. За съжаление малко го правят. Много се класират по дълги фрази, които нямат търсене и се хвалят колко са добри.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Google My Business е напълно безплатна и смятам, че такава ще си остане. Някои фирми се възползваха от незнанието на хората, за да изкарат пари от това.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Лендинг страницата е изключително важен елемент в онлайн кампанията. Важно е да са добре помислени, тествани и направени така, че да изпълняват целта си.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Дългото и качествено съдържание няма как да бъде изместено от видеото. Видеото може да бъде бонус или страницата поне да има транскрипция на видеото, за да може да се класира подобаващо.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.