Хакерите създават неща, кракерите ги рушат


разликата между хакер и кракер

Разликата между хакер и кракер

Често наричат хакери онези, които хакват компютърни системи и всячески вредят на потребителите и крупните корпорации. Оказва се, че истинските врагове не са хакери, а кракери.

Терминът „хакер“ изначално се използва неправилно. Хакерът е този, който ще намери изход от всяка извънредна ситуация. Заобикаляйки всички правила, ще върне машината в експлоатация без хакване и създаване на вируси. Ще анализира сигурността на системата и ще формулира условията и изискванията за повишаване на новото на защита.

Хакерът (от англ. hack – building) е изключително квалифициран специалист с дълбоко познаване на ИТ, докато кракерът (crack – breaking) и зловредни вируси създава, и компютърни системи разбива.

Медиите обаче използват понятието „хакер“ съвсем различно. В медийната версия терминът „хакер“ е свързан с нещо престъпно. Нужно е да се отбележи, че без хакерите не би имало Интернет, нито DNS, нито WWW. Това са истинските хакери – създаващи, не унищожаващи. Тези, които медиите назовават като „хакери“, самите хакери ги наричат „кракери“.

Кракерът е “черен хакер”, който използва знанията си за разрушителни или незаконни действия. Понякога вместо „кракер“ се използва терминът „криминален хакер“ (criminal hacker). Разграничават се хакери на пароли, мрежови хакери, но е правилно да се наричат “кракери”. Терминът „кракер“ е въведен в речника на Ерик Реймънд при дефинирането на понятието „хакер“.

Една от отличителните особености на кракерите е, че те запазват своите „позиции“. При атака внимателно прикриват следите си, но същевременно си оставят шанс да се върнат в системата, като създават друг профил.

Кракерите “кардери” се занимават с кредитни карти – взлом в системата с цел кражба или подмяна на съхраняваната информация. За да постигнат целите си, те могат да използват не само „детски скриптове“, но и по-сложни алгоритми. Това са “най-богатите” кракери, често част от международни престъпни групи.

Необходимо е да се прави разграничение между термините „хакер“ и „кракер“.

Заглавията от типа „Хотели станаха жертви на хакери“, „Хакери откраднали данни на 15 милиона потребители“, „Хакерска атака над кредитни фирми“ и така нататък, често биват срещани в нашето ежедневие, което води до объркване както на възрастни, така и на подрастващи, които остават с впечатлението, че хакерите са „лошите“ хора.

 

Хакерите и кракерите са хора, доказващи развитието на информационните технологии в днешни времена. Въпреки че едните се опитват да ни навредят, а другите да ни защитят, те доказват бързо развиващите се технологии. Относно медиите, заливащи ни с грешна информация, можем да стигнем до следното заключение – не всичко, казано по телевизията, написано във вестниците, интернет и други информационни източници, е истина.
Александра Тошкова, студент по Информатика


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.