Психология на цветовете в уеб дизайна


психология на цветовете

Кой е подходящият цвят за вашия уеб сайт и рекламно съдържание

Цветовете са мощни инструменти. Те влияят не само на това как се чувстват хората, но и на това, което правят. Психологията на цвета може да помогне за укрепване на вашата марка, да насърчи продажбите и дори да насочи посетителите към конкретни страници или действия на вашия уебсайт.

Проучванията показват, че хората решават дали да харесат или не продукт за 90 секунди или по-малко, и че 90% от това решение се основава единствено на цвят. Изследванията доказват също, че цветът може да увеличи разпознаваемостта на марката с 80%.

Не случайно толкова много популярни сайтове за социални мрежи (Facebook, Twitter, LinkedIn и Tumblr) и технологични марки (Dell, IBM, HP и Intel) имат сини лога. Това обаче не означава непременно, че синьото е подходящо и за вашия уебсайт. Нека да разгледаме някои основни цветове:

# Психология на червеното

Червеният цвят увеличава сърдечната честота на човека и кара хората да дишат по-бързо. Червеното се свързва с похот, вълнение, любов, енергия и движение. Също така се свързва с някои негативни асоциации – война, насилие, пожар, гняв и опасност.

Кога да използваме червено
Използвайте червеното като акцент, когато желаете да привлечете вниманието към нещо или да създадете вълнение. Цветът пасва добре на реклама за храна, мода, развлечения, спорт, спешни услуги и здравеопазване.

Кога да избягваме червеното
Не прекалявайте с този цвят. Червеното обикновено не е подходящо за луксозни стоки, съдържание, свързано с природата или професионални уебсайтове/услуги.

# Психология на жълтото

Жълтото е най-светлият цвят. Свързва се с компетентност, щастие, веселие, оптимизъм и младост. Жълтото също има някои негативни асоциации като страхливост, измама и евтиност.

Кога да използваме жълто
Използвайте ярко жълто (пестеливо), за да енергизирате хората или да създадете усещане за щастие. Използвайте меки, светло жълти нюанси за по-спокойно щастливо усещане. Жълтото може да бъде подходящо за привличане на внимание към текст и бутони за действие.

Кога да избягваме жълто
Жълтото понякога напряга очите. Затова трябва да се използва умерено. Съдържание с твърде много жълт цвят може да се приеме за спам.

# Психология на оранжевото

Оранжевият е енергичен и жив цвят, често асоцииран със забавление, щастие, енергия, топлина, амбиция, вълнение и ентусиазъм. Може да се използва и за комуникация с повишено внимание.

Кога да използваме оранжево
Обърнете внимание на призива ви за действие (абонирайте се, купете, регистрирайте се), продажбите или друго съдържание, което искате да сте сигурни, че хората забелязват. Въздейства добре при електронна търговия, автомобилостроене, технологии, забавления, храна и грижа за деца.

Кога да избягваме оранжевото
Въпреки че оранжевият цвят е по-малко интензивен от червения, той също може да се окаже дразнещ, ако се прекали с него.

# Психологията на зеленото

Зеленото има хармонизиращ, балансиращ ефект. Свързва се с растеж, здраве, природа, богатство, пари, спокойствие, мъжественост, щедрост, плодородие, късмет, мир, хармония, подкрепа и енергия.

Кога да използваме зелено
Зеленото е най-приятният цвят за окото. Използвайте го, за да създадете релаксиращ, успокояващ ефект или да представите нови начала, природа или богатство. Той е чудесен за науката, туризма, медицината, човешките ресурси, околната среда и устойчивостта.

Кога да избягваме зелено
По-малко е подходящо за луксозни стоки, технологии или съдържание, насочено към подрастващи.

# Психологията на синьото

Синьото се свързва с мъжественост, компетентност, качество, спокойствие, надеждност, непоколебимост, мъдрост, лоялност, сила, производителност, доверие и сигурност. Яркото синьо също може да бъде освежаващо и енергизиращо.

Кога да използваме синьо
Синьото често се използва от големи корпорации и банки, тъй като е свързано с надеждност. Подходящо е за здравеопазване, дентални, високотехнологични, медицински, научни, държавни, юридически и комунални услуги.

Кога да избягваме синьото
Използването на определени нюанси на синьо (в по-тъмния му спектър) или на прекалено много синьо може да повлияе на визията на уебсайта ви – да изглежда невзрачен и студен. Синьото също може да ограничи апетита, така че внимавайте, когато го използвате за съдържание, свързано с храни.


author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.